Budi dio naše mreže

HODOČASNIČKI DNEVNIK DAN 11. Hodočasnici su prošli put od Stražemana do Voćina

Svakodnevno u programu Hrvatskoga katoličkog radija u 9 sati i 30 minuta hodočasnici i duhovnici Marijanskog zavjeta za Domovinu, (a u hodočašće je uključeno više od 150 svećenika iz svih krajeva Hrvatske) javljaju se uživo s najnovijim informacijama, dojmovima i svjedočanstvima s hodočasničkog puta. Mrežna stranica Hrvatske katoličke mreže svakodnevno objavljuje Hodočasnički dnevnik.

/ mp

Hodočasnici su utorak započeli misom koju je predvodio p. Mravak, a u koncelebraciji je bio župnik Robert Mokri. Trajni đakon u Stražemanu također je sudjelovao u misi, a njegova žena misu je uveličala poprativši pjevanje sviranjem orgulja.

Marijanski zavjet za Domovinu (18. lipnja)

Nakon mise, zajednički su doručkovali. Zatim su krenuli iz Stražemana preko obronaka Papuka kroz prekrasnu šumu, zelenilo, u tišini kroz razmišljanje o djelima koja daje Stvoritelj.

Stigavši u Voćin, pomolili su se Gospi Voćinskoj te im je župnik ispričao o župi i svetištu u Voćinu.

Poziv na krunicu za domovinu:

Ugrađivati sebe u povjerenu domovinu znači biti spreman na promjene, na hrabrost, na odricanje, na služenje, na izgaranje za druge.  (kardinal F.Kuharić)

“S vjerom u Božju ljubav i milosrđe hodamo i molimo za Domovinu, prelazimo već stotine kilometara za našu domovinu, molimo za mir, slobodu, pravednost, poginule i nestale branitelje, za sve koji oplakuju svoje mrtve da budu utješeni Božjom utjehom i nadom u vječni susret. Molitvom i pjesmom slavimo Gospodina na nakane cijelog hrvatskog naroda, ali i na nakane koje nosimo u srcima kao pojedinci. Ovog četvrtka na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, hodočasnička krunica za domovinu bit će u Velikom Grđevcu”, poručuju hodočasnici Marijanskog zavjeta za Domovinu.

Veliki Grđevac je općina nastala u Domovinskom ratu izdvajanjem iz bivše općine Grubišno Polje u sastavu Bjelovarsko-bilogorske županije. Kraj oko Velikog Grđevca obilježavaju vlažne livade pod bilogorskim bregovima. Područje županije obiluje značajnim izvorima nafte plina, kvarcnog pjeska, gline, termalnih voda i drugim prirodnim bogatstvima. U gospodarskom smislu najjača županija u Hrvatskoj.

U Velikom Grđevcu rođena je 17. lipnja 1912. godine Marija Bernadeta Banja katolička redovnica, mučenica i blaženica, umire mučeničkom smrću u Goraždu 15. prosinca 1941. godine. Isticala se pobožnošću, poslušnošću, ozbiljnošću, pouzdanošću i marljivošću, savjesna i spremna na žrtvu.

15. kolovoza 1932. položila je redovničke zavjete u družbi Kćeri Božje ljubavi i odmah je poslana u samostan Marijin dom u Palama, gdje je ostala sve do napada četničkih koljača.

Četiri sestre odvedene su u Goražde, 15. prosinca 1941. Smještene su u vojarnicu na katu. Četnici su, u pijanom stanju, po noći navalili u sobe. Redovnice su skočile kroz prozor da izbjegnu silovanje, nakon čega su dokraja iskasapljene, a tijela su im bačena u rijeku Drinu.

Nazvane su Drinske mučenice i proglašene su blaženima u Sarajevu 24. rujna 2011. na misi, koju je predvodio papin izaslanik kardinal Angelo Amato.

“Pridružite se i ovog četvrtka u 20 sati molitvi krunica za domovinu, zagovorom Blažene Djevice Marije i hrvatskih svetaca i blaženika isprosimo milost našem narodu”, pozivaju hodočasnici Marijanskog zavjeta za Domovinu.

Zbog Tijelovskih procesija ovog četvrtka krunica će se moliti:

Dubrovnik – župa sv. Petra, Boninovo (kod kipa sv. Petra)
Pula – atrij katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije
Veliki Grđevac- Crkva Duha Svetog
Split – dvorište crkve Gospe od Zdravlja
Zaprešić – kod kipa Sv. Ivana Pavla II.

Ovogodišnje peto zavjetno hodočašće krenulo je 8. lipnja iz Osijeka, a završava 21. kolovoza u Dubrovniku. Sve informacije, podatke o rutama i način prijave potražite OVDJE.

Ključne riječi:
marijanski zavjet za domovinu

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja