Budi dio naše mreže

Ljekarništvo Male braće u Dubrovniku zaštićeno je 2019. kao nematerijalno kulturno dobro te je upisana u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Ovaj čin potvrdio je i dodatno zaštitio neraskidivu vezu materijalnoga i nematerijalnoga nasljeđa, kao i visoku kulturnu vrijednost franjevačkih farmaceutskih eksponata, prostora i proizvodnje tradicionalnih ljekarničkih pripravaka. Više o ljekarni saznali smo od fra Stipe Nosića iz dubrovačkog franjevačkog samostana.

/ mb

Ljekarna Male braće u Dubrovniku jedna je od najstarijih ljekarni u Europi, a najstarija je po neprekidnom djelovanju od sedam stoljeća u istoj zajednici. Kao godina njenog osnutka uzima se godina osnutka Franjevačkog samostana u Dubrovniku 1317. Nažalost, povijesni podaci o ljekarni uglavnom su izgorjeli s arhivom i knjižnicom nakon velike trešnje u Dubrovniku 1667. godine.

U početku je ljekarna bila samo za potrebe bolesne braće, a služila je i kao izvor za uzdržavanje braće i samostana. Prije nego što su se franjevci nastanili u samostanu sv. Frane unutar zidina, boravili su u samostanu sv. Tome na Pilama. Kako daju naslutiti mramorni reljefi s današnje propovjedaonice franjevačke crkve, koji su preneseni iz crkve na Pilama, franjevci su se već i u samostanu na Pilama bavili ljekarništvom. Upućuju na to likovi svetaca Luke i Marije Magdalene, koji se tradicionalno povezuju s medicinskom strukom, kazao je fra Stipe Nosić.

Ljekarna Male braće / Foto: Samostan Male Braće u Dubrovniku

Ipak, na osnovi nekih sačuvanih pisanih i materijalnih dokaza, općenito je danas u farmaceutskoj struci prihvaćeno mišljenje da su se franjevci u Dubrovniku bavili ljekarništvom od vremena kad su se preselili u staru gradsku jezgru. To je godina 1317. koju prate i pisani dokumenti. Na osnovi toga i stručni farmaceutski krugovi pridružili su se slavljenju 650. i 700. obljetnice neprekidnog djelovanja franjevačke ljekarne u Dubrovniku. Upravo po tome kontinuitetu ovaj je ljekarna jedinstvena u svijetu.

Proslava 700. obljetnice Ljekarne Male braće održana je 2017. u Dubrovniku. Tom prigodom održan je i simpozij “700 godina ljekarništva u Dubrovniku”, a uz visoke domaće predstavnike farmaceutske struke, proslavi je tada prisustvovao i predsjednik Farmaceutske liječničke komore EU-a i potpredsjednica Svjetske farmaceutske federacije.

Ljekarna Male braće / Foto: Samostan Male Braće u Dubrovniku

Europsko značenje ove ljekarne temelji se na činjenici da se na jednome mjestu daju utvrditi sve razvojne faze ove ustanove, od aromatorija do moderne ljekarne, kao i činjenica da je ona od ustanovljenja neprekinuto radila, i unutar iste institucije još uvijek radi i danas. Upravo taj institucionalni kontinuitet svrstava Ljekarnu Male braće u jedinstvene ustanove takve vrste u svijetu.

Ljekarna je u početku bila smještena u prizemlju samostana, na mjestu današnjeg muzejskog postava, a imala je komunikaciju s ulicom, koja se danas nosi ime franjevca Celestina Medovića. Tu je djelovala do 1681., kada je, po odredbi generalnog vizitatora Reda, morala biti premještena u Mali klaustar, gdje je djelovala punih 220 godina. Ona je 1901. premještena u prostor odmah iza ulaza u samostan, pred klaustrom, u kojem je i danas.

Ljekarna je ostala u vlasništvu franjevaca i nakon što je vlast Narodne Republike Hrvatske, dana 10. srpnja 1947. oduzela franjevcima “ovlaštenje za držanje realne ljekarne”. Bez obzira na to izvlaštenje, u ljekarni je kao državni namještenik još deset godina poslije toga radio diplomirani farmaceut franjevac Justin Vinko Velnić. Država je 1960. pokušala nacionalizirati prostorije ljekarne, ali u tome nije uspjela. Danas su one iznajmljene ustanovi Ljekarna “Dubrovnik” koja djeluju u sustavu javnih ljekarni.

Ljekarna Male braće / Foto: Samostan Male Braće u Dubrovniku

Samostansko ljekarništvo Male braće u Dubrovniku proglašeno je nematerijalnim kulturnim dobrom i upisano je na Listu zaštićenih kulturnih dobara Registra kulturnih dobara Republike Hrvatske. U obrazloženju Ministarstva kulture između ostalog piše: „Ljekarna Male braće u Dubrovniku neodvojiva je cjelina koju čine ljekarna, umijeće izrade pripravaka i muzej uz kulturni prostor prenošenja i očuvanja ljekarničkoga znanja i praksi. Današnji se prostor u kojem se te aktivnosti obavljaju tijekom stoljeća naziva Ljekarna Kod Male braće. Utemeljena je 1317. kao samostanska ljekarna, namijenjena pripadnicima franjevačkoga reda, a uskoro je počela i javno djelovati što čini i danas”, napominje se u obrazloženju.

Ljekarna Male braće / Foto: Samostan Male Braće u Dubrovniku

Tijekom povijesti ljekarna je bila značajna za ekonomsku stabilnost samostana, no njezina uloga u Dubrovniku bila je puno veća. Osim pripravaka, franjevci su u skladu s poslanjem svojega reda, davali savjete i duhovnu potporu sugrađanima, a često su lijekove i poklanjali. Iz 15. i 16. stoljeća sačuvano je mnogo predmeta koje su koristili u ljekarničke svrhe. „Mi danas imamo muzej koji je relativno rijetka stvar i u svijetu jer je unutar tog prostora na tri različite lokacije radila ljekarna”, kazao je fra Stipe Nosić.

Ljekarna kod Male braće i danas je puna kupaca, znatiželjnika i turista. U njoj se, uz danas uobičajene lijekove, mogu kupiti i kreme za uljepšavanje, vodice i specijalne masti ručno napravljene po stoljetnim franjevačkim receptima.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja