Budi dio naše mreže

Muzej grada Zagreba dvadesetu godinu zaredom tijekom zadnjeg vikenda fašnika priređuje edukativni program "Žive slike". Djelatnici Muzeja te kolege i prijatelji kostimiraju se u likove iz prošlosti te posjetiteljima u prvom licu govore o sebi, o povijest grada i vremenu u kojem su živjeli.

/ mb

Žive slike organizirane su po uzoru na slično događanje koje je koncem 19. stoljeća organizirano u Zagrebu, a programu je 2017. godine dodijeljena nagrada Hrvatskog muzejskog društva za najbolji pedagoško-edukacijski program. 

I ove godine Muzejem su šetati: kralj Bela IV., prvi zagrebački biskup Duh, crna kraljica Barbara Celjska, gradski sudac Adam Balogh, zagrebački biskup Benedikt Vinković, zvonoljevač Henrik Degen, barunica Ana Marija Rauch, ilirac Ljudevit Gaj i prva hrvatska operna pjevačica Sidonija Rubido Erdödy, subreta u kabaretu Micika Žličar i brojni drugi.

Ovoga vikenda već poznatim ‘osobama’ iz povijesti grada pridružile su se i neke nove pa možete vidjeti i upoznati: gradskog krvnika Valentina, arhitekta Hermanna Bollea, remetskog pavlina i zagrebačkog biskupa Emerika Esterházyja, učitelja plesa Pietra Coronellija, damu s Orient Expressa, britansku novinarku Clare Hollingworth, arhitekta Vladimira Turinu, direktora Zagreb-tekstila Branka Erića te indonezijskog predsjednika.

Ovogodišnja temaŽivih slika’ je uljudno vladanje ili bonton. Kralj Bela IV. i njegovi vitezovi posjetiteljima će govoriti o ponašanju na srednjovjekovnom dvoru, a zagrebački obrtnici upoznat će ih s pravilima ponašanja unutar cehova. Biskupi Benedikt Vinković i Emerik Esterházy pričat će o utjecaju Crkve na uljudno ponašanje, a carica Marija Terezija i Josip II. o složenim pravilima ponašanja na dvoru.

‘Žive slike’ besplatne su za sve posjetitelje i u nedjelju, 3. ožujka od 11 do 14 sati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja