Budi dio naše mreže

Muzej grada Zagreba već jubilarnu, dvadesetu godinu zaredom tijekom zadnjeg vikenda fašnika priređuje nekomercijalni, edukativni program "Žive slike". Programu je 2017. godine dodijeljena nagrada Hrvatskog muzejskog društva za najbolji pedagoško-edukacijski program.

/ mp

“Žive slike” organizirane su po uzoru na slično događanje priređivano krajem 19. stoljeća u Zagrebu. Djelatnici Muzeja grada Zagreba, kolege i prijatelji Muzeja kostimiraju se u likove iz prošlosti. Posjetiteljima u prvom licu govore o sebi, o povijest grada i vremenu u kojem su živjeli.

Uz već poznate likove kao što su kralj Bela IV., prvi zagrebački biskup Duh, crna kraljica Barbara Celjska, gradski sudac Adam Balogh, zagrebački biskup Benedikt Vinković, zvonoljevač Henrik Degen, barunica Ana Marija Rauch, ilirac Ljudevit Gaj i prva hrvatska operna pjevačica Sidonija Rubido Erdödy , subreta u kabaretu Micika Žličar i brojni drugi ove godine u Muzeju možete susresti i niz novih: gradskog krvnika Valentina, arhitekta Hermanna Bollea, remetskog pavlina i zagrebačkog biskupa Emerika Esterházyja, učitelja plesa Pietra Coronellija, damu s Orient Expressa, vlasnicu bludilišta Rožu Aranjoš, britansku novinarku Clare Hollingworth, arhitekta Vladimira Turinu, direktora Zagreb-tekstila Branka Erića te indonezijskog predsjednika i jednog od osnivača Pokreta nesvrstanih, Sukarna.

Ove godine posjetitelji mogu razgledati i novootvorenu izložbu Moda i odijevanje u Zagrebu 1960-ih. Sa svijetom mode i životom u Zagrebu 1960-ih posjetitelje će upoznati manekenka i novinarka Mila Mirković, direktor Tekstilprometa Zagreb Branko Erić, te indonezijski predsjednik Sukarno u svom posjetu Zagrebačkom velesajmu.

Ovogodišnja tema Živih slika je ugodno vladanje ili bonton. Kralj Bela IV. i njegovi vitezovi posjetiteljima će predočiti ponašanje na srednjovjekovnom dvoru, a zagrebački obrtnici upoznat će ih s pravilima ponašanja unutar cehova. Biskupi Benedikt Vinković i Emerik Esterházy pričat će o utjecaju Crkve na uljudno ponašanje, a carica Marija Terezija i Josip II. o složenim pravilima etikete na dvoru.

Žive slike želimo približiti posjetiteljima s posebnim potrebama te je stoga svake godine s nama i tumač za znakovni jezik.

Tijekom Živih slika u predvorju Muzeja bit će organizirana kreativna radionica Nacrtaj mi masku. Profesionalne vizažistice Lidija Fištrek i Zdenka Mihelj malenim će posjetiteljima oslikavati lica.

Kao i svake godine, Žive slike besplatno su događanje, dani otvorenih vrata za sve posjetitelje Muzeja.

Ulaz je slobodan.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja