Budi dio naše mreže

Autorski gledano, otišao je jedan od najvećih skladatelja hrvatske pop glazbe. Ono što je Zdenko Runjić bio u zabavnoj glazbi to je Rajko bio u pop glazbi, premda je bilo i vrlo vještih izleta u zabavne, narodne, tamburaške, rock i duhovne vode. Iako o Rajku mnogi, posebice oni željni saznanja (a i oni željni tračeva), putem interneta mogu dosta saznati, osjećam da moram i ja napisati koju riječ o čovjeku kojega sam kao glazbenika, skladatelja, a posebice kao osobu, iznimno cijenio te često i molio za njega.

/ Slavko Nedić

Nešto kao biografija

Rajko Dujmić rođen je 7. kolovoza 1954. u Zagrebu. Osnovno glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski, upisao Pedagošku akademiju, ali je ljubav prema glazbi bila jača. Vrlo brzo ga je primijetio Marin Škrgatić i doveo u svoj sastav Grupa Marina Škrgatića. I upravo s njima nastaje prva njegova snimljena skladba Smij se, s kojom je Grupa Marina Škrgatića nastupila na Boom festival Ljubljana 1972. godine. Rajko je još svirao klavijature i u zagrebačkim rock sastavima Crno bijeli, Klan i Zlatni akordi. S posebnim ponosom Rajko je isticao da je svirao Hammond orgulje u prvih 100 predstava prve hrvatske i treće u svijetu rock opere Gubec Beg, čiji su autori bili Karlo Metikoš, Ivica Krajač i Miljenko Prohaska.

Novi fosili, sretna priča s tužnim završetkom

Još 1975. Slobodan Momčilović Moka, osnivač Novih fosila, zvao ga je u band, ali ga je Rajko odbio. Dvije godine kasnije, shvativši da se od rock glazbe ipak teško živi, prihvatio je novi Mokin poziv. Prva pjesma snimljena s Novim fosilima je Vrijeme mladosti koja se nalazila na B strani singlice “Kuca srce moje” iz 1977. godine (Jugoton SY-23236). Zatim je uslijedila Sanjaj me koja se također nalazila na B strani singla Tko visoko diže nos koji je izvedena na Zagreb festu 1977. godine. Nakon toga je uslijedila pjesma Da te ne volim,  izvedena na Zagrebačkom festivalu 1978. godine. Ona postaje i naslovna skladba novog albuma Novih fosila koji je prodan u dijamantnoj nakladi. 1

Novi fosili ubrzo postaju najpopularnija pop grupa u Jugoslaviji.  Svaki novi album Novih fosila bio je nova, glazbeno zanimljiva priča s pregršt hitova. Uslijedio je album Nedovršene priče (1978.) koji je dosegao platinastu nakladu. Najprodavaniji album Novih fosila je Budi uvijek blizu (1981.) prodan u više od 500 tisuća primjeraka, što predstavlja dvostruku dijamantnu nakladu). Za djecu i odrasle (1982.), na žalost, posljednji studijski album sa Đurđicom Barlović ponovno dohvaća dijamantnu nakladu. Prvi album s novom pjevačicom Sanjom Doležel Poslije svega (1983.) kao i sljedeći, Tvoje i moje godine (1985.) svaki postižu dijamantnu nakladu.

Uslijedili su jednako uspješni: Za dobra stara vremena (1986), Dijete sreće (1987.), Nebeske kočije (1989.), Obriši suze, generacijo (1989.) i Dijete sreće (1987.), posljednji studijski album Novih fosila s Sanjom Doležal. I tu nastaju problemi s kojima se teško nosio ne samo Rajko nego svi njegovi suradnici, a posebice najbliži. Grupa prestaje s radom 1991. godine, a Rajko ponovno kreće s novom ekipom. Snimili su četiri vrlo zanimljiva albuma, na žalost, bez nekog većeg komercijalnog uspjeha. Rajko se sve teže nosio sa sobom, a i ostatak ekipe s njim, tako da 2001. godine objavljuju službeni prekid rada sastava. Ipak, četiri godine kasnije grupa se okuplja u svom najpopularnijem izdanju. Uz Rajka, tu su još bili Sanja, Zec, Marinko i Neno. Nažalost, ni to nije potrajalo. Ostatak sastava, želeći pomoći Rajku, inzistira na njegovu liječenju i to postavljaju kao uvjet nastavka suradnje. Tako jedna sretna priča doživljava bolan kraj i ponovni razlaz ekipe koja je stvorila na desetke nezaboravnih pjesama.

https://www.youtube.com/watch?v=nPz0fIbh1yI

Neke od nezaboravnih pjesama Rajka Dujmića i Novih fosila su: Milena, Tonka, Sanja, Ključ je ispod otirača, Košulja plava, Da te ne volim, Najdraže moje, Za dobra stara vremena, Reci mi tiho, tiho, Čuješ li me jel’ ti drago, Šuti moj dječače plavi, Jesen je, Obriši suze generacijo, Djeca ljubavi, Poziv na ples, Pričaj mi o ljubavi …

A vjerujem da bi svatko od vas mogao dodati još barem desetak sebi najdražih pjesama Novih fosila, no većina nas će ih pamtiti upravo po tim pjesmama.

Inače, od uspješnica Novih fosila 2009. godine je napravljen i mjuzikl Za dobra stara vremena.

Eurosong i druge nagrade

Rajko Dujmić se kao autor pojavljivao u više navrata na Eurosongu. S pjesmom Ja sam za ples  u izvedbi Novih fosila 1987. godine osvaja četvrto mjesto. Godinu dana kasnije, kao autor pjesme Mangup sa grupom Srebrna Krila osvaja šesto mjesto. Ipak, najveći eurovizijski uspjeh doživljava 1989. godine kada s pjesmom Rock me, u izvedbi grupe Riva, osvaja prvo mjesto.

Pored Eurosonga, Rajko je kao skladatelj osvojio mnoštvo nagrada na mnogim domaćim festivalima zabavne glazbe, a 2013. godine dobiva Porin za životno djelo.

Suradnje i osobna diskografija

Rajko Dujmić je svoj autorski talent nesebično dijelio. Napisao je više od 1800 skladbi. Đurđica, Sanja i sam Rajko izvodili su ih, kao i mnoga imena hrvatske zabavne i pop glazbe, na primjer: Riva, Srebrna krila, Severina, Alen Nižetić, Željko Bebek, 4Asa, Neda Ukraden, Mišo oval, Oliver, Gazde, Ex Panonia, Danijela Martinović i mnogi drugi. Ipak, najviše pjesama je napisao za Jasnu Zlokić te Jasmina Stavrosa kome je i osmislio i stvorio pjevačku karijeru.

https://www.youtube.com/watch?v=s5de17aNsd4

Objavio je i nekoliko samostalnih albuma: Hit maker (1991.), Nitko između nas (1992.), Nizvodno od raja (1993.), Cijena života (1994.), Mir i dobrota, Knjiga koja pjeva (1996.), ; Gold Collection Zagrli moju dušu(2008.).

O obimnosti diskografije Rajka Dujmića najbolje govori podatak da se uz njegovo ime veže čak 450 izdanja na kojima je radio autor, aranžer, producent ili studijski glazbenik. 2

Naša domovina, priča o pjesmi Moja domovina

Moja domovina je jedna od zaštitnih pjesama Domovinskog rata. Nastala je 1991. u jeku Domovinskog rata, kada su glazbenici svojim pjesmama uveliko davali podršku hrvatskim braniteljima. U to vrijeme već je bilo pojedinačnih, ali i nekih zajedničkih skladbi. Ipak, Moja domovina je izvan svih kategorija. Inicijatori cijelog projekta, ujedno i autori skladbe Moja domovina, su Rajko Dujmić i Zrinko Tutić. Pjesma je njihovo zajedničko djelo, iako sam Rajko ističe da je skoro tri četvrtine teksta napisao Zrinko dok je glazba zajedničko djelo.

Aranžman i produkciju skladbe radio je Nikša Bratoš, dok je izvršni producent bio Vladimir Mihaljek Miha. Upravo zahvaljujući njemu, ova skladba je postala i najveći Band Aid projekt hrvatske glazbe u čijoj je realizaciji sudjelovalo stotinjak glazbenika. Solističke dionice su izvodili: Doris Dragović, Oliver Dragojević, Jasna Zlokić, Danijela Martinović, Sanja Doležal, Meri Cetinić, Dino Dvornik, Aki Rahimovski, Matko Jelavić, Emilija Kokić, Severina Vučković, Arsen Dedić, Zorica Kondža, Boris Novković, Jasmin Stavros, Ivo Amulić, Vlado Kalember, Krunoslav Slabinac, Ivo Robić, Gabi Novak, Tereza Kesovija, Tajči, Josipa Lisac, Zvonko Špišić, Dragutin Mlinarec, Đuka Čaić, Zdravko Škender, Ivica Šerfezi, Ljupka Dimitrovska, Dalibor Brun, Milo Hrnić, Mišo Kovač, Davor Gobac, Stanko Šarić, Zdenka Vučković. Jura Stublić, Mladen Bodalec, Ljiljana Nikolovska i mnogi drugi.

https://www.youtube.com/watch?v=RUAcu3nX3bU

Uz pjevače, svoj doprinos skladbi su dali i mnogi glazbenici koji su odsvirali mnoštvo dionica u prekrasnom i bogatom aranžmanu skladbe. Trojicu svakako moramo izdvojiti i to gitariste koji su svojim solažama u sredini pjesmi dali dodatnu čar. Oni su: hrvatska gitaristička legenda Vedran Božić, Husein Hasanefendić Hus iz Parnog valjka te Damir Lipošek Keks, gitarist Prljavog kazališta.

Snimatelji skladbe su bili: Želimir Babogredac i Hrvoje Hegedušić.

Pjesma je vrlo brzo postala neslužbena himna, a izvodi i se danas, ne samo prigodno nego i u raznim svečanim prilikama. Vrlo dojmljiva i možda najmasovnija izvedba pjesme bila je u sklopu dočeka hrvatske reprezentacije na Trgu.

Trideset godina kasnije pod producentskom palicom Ante Gele i Duška Mandića s novom ekipom napravljena je nova verzija pjesme Moja domovina. Dionice su izvodili: Massimo, Antonela Doko, Lara Antić i Hrvoje Prskalo (Bang Bang), Jure Brkljača, Nela Đinđić i Marko Kutlić, Jasna Zlokić, Ivana i Marija Husar, Ervin Baučić, Mladen Bodalec, Damir Kedžo, Pero Galić, 4 tenora, Goran Karan, Franka Batelić, Zdenka Kovačiček, Nikola Marjanović, Ibrica Jusić, Zrinka Cvitešić, Maestro Ivan Repušić, Valentina Fijačko, Leon Košavić, Zlatko Dalić, Bruna Oberan, Alen Đuras, Goran Bošković, Marko Tolja, Mia Dimšić, Jelena Rozga, Zorica Kondža, Matija Cvek, Saša Lozar, Albina, Bernarda, Filip i Vinko iz “The Voice”. Glazbenu pratnju su izvodili: Bruno Kovačić (gitara), Robert Vrbančić (bas), Mario Klarić (bubanj), Goran Kovačić (klavijature), Gojko Tomljanović (klavijature) i Mladen Ilić (udaraljke), uz aranžmane fino protkanih zvuka gudača i puhača.

Duhovne pjesme Rajka Dujmića

Široj javnosti malo je znan autorski i producentski rad Rajka Dujmića na području popularne duhovne glazbe.

Na festival duhovne glazbe Stepinčeva Katedrala ’92 Rajko se pojavljuje kao solist, ali i autor tri skladbe. Sam je izveo skladbu Bože, reci da znam (autori R. Dujmić i Z. Stipišić Gibonni), Sanja Doležal je izvela skladbu Nebeskom Vojniku (autori R. Dujmić i A. Dokuzović) dok je Jasmin Stavros nastupio sa skladbom Stijeg (autori R. Dujmić i D. Gruborović). Iste godina Rajko producira prvi album Bogoslovskog sastava Hosana i za njih, u suradnji s Gibonnijem koji je autor teksta, piše skladbu Hosana.

Uz ove, svakako treba još spomenuti: Božićna večer u izvedbi Đurđice Barlović, Bog je Svemoguć koju je izveo Goran Škerlep & dječji zbor Zdravo maleni te Siđi, siđi vjerujemo koju je izveo sam.

Pripremao je cijeli album duhovnih pjesama ali je, na žalost, napravljen samo jedan promo CD pod nazivom Mir i dobro na kome se našlo navedenih pet pjesama.

Nekoliko godina kasnije, na Uskrs festu 2007. godine, Rajko Dujmić za zbor mladih Stope iz Korčule piše skladbu Moja ljubav si Ti. Pojavljivanjem na Uskrs festu je bio neizmjerno ponosan. Rekao mi je da je to točka koja mu je nedostajala u karijeri. Nekoliko godina kasnije mi je rekao da je počeo komponirati Misu čija će premijera očito biti pred licem Onoga kome je i namijenjena.

I što reći za kraj, isto kao i za Olivera. Velikani nikada ne odlaze – oni svojim djelima žive u nama i s nama zauvijek!

Počivao u miru Božjem, dragi Rajko!

_______________________

1 Usporedbe radi, u ta vremena 80-ih godina, zlatna ploča se dobivala za prodanih 50 tisuća primjeraka, platinasta za 100 tisuća, a dijamantna 200 tisuća primjeraka. Danas su te brojke glazbenicima samo san. Početkom devedesetih te brojke su znatno smanjene te je zlatna naklada iznosila 15 tisuća primjeraka, platinasta 30 tisuća i dijamantna 60 tisuća. Od sredine 2000-ih potrebna naklada je dodatno prepolovljena.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja