Budi dio naše mreže

Knjiga „Zbirka tradicijskih dječjih igračaka” s više od 1000 igračaka u katalogu, predstavljena je u četvrtak 28. veljače u Muzeju Mimara u Zagrebu. Autorica Iris Biškupić Bašić, muzejska savjetnica u Etnografskom muzeju u Zagrebu ovim djelom bitno utječe na svijest stručne, ali i šire javnosti o vrijednosti hrvatske baštine u svjetskom kontekstu, rečeno je na predstavljanju.

/ Vesna Bihar

Od drveta, kukuruzovine, kestena, oraha, tekstila nastajali su lukovi, strijele, puške, vodenice, svirale, lutkice, kolica, frule, mala zipka… To bogatstvo čuva zbirka Etnografskog muzeja u Zagrebu, a sada u svojim koricama i knjiga “Zbirka tradicijskih dječjih igračaka”. Knjiga, koja je u prvom dijelu prevedena i na engleski jezik, obrađuje povijest dječjih igračaka, te proizvodnju u hrvatskim selima, mnoga terenska istraživanja i rad s proizvođačima tradicijskih igračaka. Pokazalo se da je autorica temeljito upućena u zadanu tematiku te da je logičnim slijedom obradila sve sve aspekte toga kulturnog fenomena, rekla je recenzentica knjige Aleksandra Muraj.

Podsjetivši u zaključnom poglavlju da su te skromne igračke rukom rađene od autentičnih prirodnih materijala i živopisnio oslikane, premda namijenjene dječjem svijetu dosegle značenje jednog od nacionalnih simbola, autorica ih doživljava i kao svjedočanstva autohtonog stvaralaštva nematerijalnog kulturnog dobra. “

Tradicijske dječje igračke predstavljaju naš nacionalni simbol i s njim se identificiramo, rekla je Muraj i dodala da je autorica to tako lijepo i sveobuhvatno prikazala.

Autentična slika Hrvatske utemeljena je na vrijednosti naše baštine, a karakteristične drvene šarene igračke s veseljem su prihvaćene od djece i u ovo suvremeno doba što posebno raduje i šalje dobre vijesti u svijet, rekla je autorica. Drugi dio knjige sadrži kataloški pregled svih 1134 predmeta iz fundusa Etnografskog muzeja u Zagrebu.  U povodu 10. obljetnice od uspisa na UNESCO-ovu listu 2009. godine, knjiga je još jedan doprinos očuvanju i promociji te zaštićene nematerijalne hrvatske kulturne baštine. Predstavljanje su obogatili hrvatski tradicijski obrtnici edukativnim prikazom izrade igračaka. Knjiga je objavljena u izdanju Etnografskog muzeja u Zagrebu koji obilježava svoju 100. obljetnicu.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja