Budi dio naše mreže

U nedjelju slavimo blagdan Sveta tri kralja. Kroz stoljeća do danas uvijek se iznova tumačilo darove koje su Isusu nosili ti mudraci. U darovima se vide znakovi našeg predanja kao i slike koje otkrivaju dostojanstvo i vrijednost božanskoga Djetića.

/ fe

Jedno tumačenje govori kako su kraljevi prinijeli zlato, smirnu i tamjan zbog životne situacije u kojoj su se nalazili Josip i Marija s Isusom. Zlato zbog Marijina siromaštva, tamjan zbog mirisa štale, smirnu kako bi se okrijepilo Djetićeve udove.

Darovi ukazuju na povezanost Boga, kralja i čovjeka

Zlato je element koji privlači ljude, oduvijek je tako. Ono pokazuje božansku narav Djetića u jaslama, njegovu važnost i dostojanstvo. Mi smo uronjeni u to dostojanstvo jer smo djeca Božja. Sjaj tog zlata ima odsjaj u našim dušama.

Tamjan se u različitim kulturama koristi kao mirisno sredstvo. Tijekom liturgije, tamjan koji se uzdiže prema nebu simbolizira naše molitve i naša srca koja se uspinju Gospodinu. Tamjan nam svjedoči Božju prisutnost, smirenost, kontemplaciju i predanost. Sve što nosimo u srcu s tamjanom se uzdiže k Bogu u obliku molitve.

Smirna je vrsta mirisne smole i koristi se u ljekovite svrhe. Donoseći pred Boga svoje probleme i rane, boli i jade, molimo ga da nas ozdravi. Vjerujemo božanskom Djetiću da će na ozdraviti unatoč svim nevoljama.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja