Budi dio naše mreže

Okrugli stol 'Igrajmo sigurno! Videoigre i medijska pismenost', u organizaciji Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu, održan je 27. rujna u Zagrebu. Cilj okruglog stola bio je predstaviti videoigre kao sredstvo za igrifikaciju te upoznati sudionike s pozitivnim stranama primjene videoigara u odgoju i obrazovanju. S druge strane, okrugli stol se bavio i temom ovisnosti o videoigrama kao sve češćem problemu koji se javlja među djecom i mladima.

/ mb

Neka od pitanja o kojima se raspravljalo na okruglom stolu su prednosti i nedostaci igranja videoigara, prilike i prijetnje, kako prepoznati rizično ponašanje, profesionalna iskustva, uloga i moderacija roditelja, uloga vršnjaka i obrazovnog sustava, važnost promocije dobrih video igara i navika igranja, navike i korištenje video igara u vrijeme pandemije, kako je pandemijski kontekst utjecao na djecu i mlade, kako mogu igre obogatiti odgojno-obrazovni proces te savjeti za roditelje temeljem profesionalnog iskustva.

Na skupu su prisustvovali prof. dr. sc. Renee Hobbs, svjetski poznata profesorica komunikacijskih znanosti sa Sveučilište Rhode Island u SAD-u, dr. Irena Rojnić Palavra, specijalist psihijatar, subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti iz Dnevne bolnice za ovisnost o Internetu i videoigrama pri Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan iz Zagreba, direktor tvrtke Good Game Nikola Stolnik, učiteljica iz Osnovne škole Većeslava Holjevca iz Zagreba Dorotea Prenner, odgojiteljica iz Dječjeg vrtića Pčelica iz Zagreba Maja Radošević pod moderacijom izv. prof. dr. sc. Igora Kanižaja, potpredsjednika Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.

Dr. Igor Kanižaj je na početku istaknuo da je to bilo petodnevno usavršavanje za odgojitelje, profesore, nastavnike i knjižničare s kojima su intenzivno radili s ciljem da proizvedu koncept za izradu nekih posve novih igara, ali i videoigara koje će predstaviti sredinom studenog na samom kraju projekta ‘We play it safe! Igrajmo sigurno’. Ovaj okrugli stol je i prigoda za poticanje šire rasprave o primjeni igrifikacije, jer i u našem društvu neki su apsolutno za videoigre, a neki smatraju da bi trebala postojati neka ograničenja, ovisno o dobi i prethodnom iskustvu, istaknuo je Kanižaj.

Umjesto da se borimo, volimo li ili mrzimo videoigre, važno je da shvatimo da svatko ima svoje razloge. No, istaknula je dr. Hobbs, zabava nije samo zabava, ona nosi poruku o vrijednostima i o društvu. “Društvene igre nas uče kako rješavati različite situacije, kako rješavati sukobe, kada se suprotstaviti, a kada se povući. Igre mogu i produbiti naše učenje”, kazala je dr. sc. Renee Hobbs.

Dr. Renee Hobbs

O tome što se promijenilo u zadnje dvije godine u dječjim vrtićima govorila je odgojiteljica Maja Radošević. “Izloženost djece videoigricama je puno veća. U posljednjih pet godina imala sam dva slučaja djece koja su se liječila od ovisnosti o videoigricama”, kazala je.

“Igra kao takva je nešto što nas opušta i otvara vidike za nove stvari, iako mogu izazvati ovisnosti ima i jako puno pozitivnih benefita”, istaknula je učiteljica Dorotea Prenner.

Dr. Irena Rojnić Palavra, specijalist psihijatar i subspecijalistica alkoholizma i drugih ovisnosti iz Dnevne bolnice za ovisnost o internetu i videoigrama pri Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan iz Zagreba istaknula je da je potrebno što prije doći u kliniku i započeti liječenje. U Dnevnoj bolnici bave se mladim ljudima koji imaju 18 godina i više, najčešćemladim muškarcima koji koriste videoigre i vrlo često dolaze iz obitelji koje su disfunkcionalne, imaju neke traume ili probleme u uspostavljanju socijalnih kontakata.

Dr. Irena Rojnić Palavra

Okrugli stol održan je u sklopu projekta ‘We play it safe! Igrajmo sigurno’, financiranog sredstvima Vlade Sjedinjenih Američkih Država i uz potporu Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja