Budi dio naše mreže

Izložba Franka Ćorića „Via contemplativa”, koja je nadahnuta duhovnim nagovorima mistika Ivana Taulera i vlastitim iskustvom molitve, može se razgledati u dvorani dominikanskoga samostana Kraljice Svete Krunice u Zagrebu. "U nama se, naime, Riječ rađa treći put. Prvi put se rodila u vječnosti, drugi put u Betlehemu, a treći put se treba roditi u dubini svake duše. Na taj način se u nama obnavlja Božanska slika", kazao je autor koji slikama svjedoči o svojim duhovnim iskustvima.

/ mb

Izložba Franka Ćorića nadahnuta je dominikanskim svećenikom i mistikom Ivanom Taulerom te tako aktualizira govor o rađanju Boga u našim dušama danas, istaknuo je na otvorenju izložbe fr. Ivan Iko Mateljan. Podsjetio je također na riječi sv. Augustina: “Što bi koristilo svijetu da se Isus u Betlehemu rodio i tisuće puta, ako se nije rodio u vašim dušama?”. „Izložba želi prikazati moć rađanja Boga danas. To je rađanje uvijek moguće. U svakoj duši koja se Bogu otvori On se nastanjuje”, naglasio je fr. Mateljan.

Otvorenje izložbe

Franko Ćorić je u slike pretočio svoja iskustva s knjigom „Petnaest dana u molitvi s Ivanom Taulerom” te druga iskustva, poput onih s tečaja Kršćanske zajednice kontemplativne molitve „Jeka tišine”.

Izložba „Via contemplativa” je svjedočanstvo umjetnika o duhovna iskustva koja je doživio tijekom molitava u Taizéu 2007. godine na svetkovinu Velike Gospe, već tada dobio je poticaj da ta iskustva i naslika. Središnje mjesto u njima zauzimali su koncentrični krugovi u vatrenim bojama koji su pulsirali prema sredini ta iskustva bila su osnova za prikaz Božje užarene peći ljubavi koju prikazuje deveta slike u ciklusu. “Koncentrični krugovi i vatrene boje od tada su postali moja osobna likovna konstanta pri prikazivanju duhovnih tema jer sam ih doživljavao važnima, ali nisam uspijevao shvatiti zašto. Slutio sam da iza njih stoji duhovna stvarnost”, posvjedočio je na Franko Ćorić.

Jelen [Sicut cervus], 60 x 50 cm, akril na platnu, 2020.

“U nama se, naime, Riječ rađa treći put. Prvi put se rodila u vječnosti, drugi put u Betlehemu, a treći put se treba roditi u dubini svake duše. Na taj način se u nama obnavlja Božanska slika. Ciklus ‘Via Contemplativa’ je jedna vrlo osobna mješavina promišljanja, asocijacija i interpretacija duhovnih poticaja Ivana Taulera, vlastitih proživljenih vizija te osobnog likovnog imaginarija, nakon što sam i sâm iskusio kontemplativni put”, kazao je Ćorić.

Sova pustinjaka [Via contemplativa], akril na kaširanom platnu, 2019.

Izložba „Via contemplativa” Franka Ćorića u dvorani dominikanskoga samostana Kraljice Svete Krunice u Zagrebu možete razgledati do 2. veljače iduće godine. 

Dr. sc. Franko Ćorić je izvanredni profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Na istom fakultetu diplomirao je povijest umjetnosti i germanistiku te doktorirao. Glavno područje interesa mu je povijest i teorija zaštite spomenika u Hrvatskoj, veze s njemačkim govornim područjem te suvremena konzervatorska teorija i praksa. 

Više pročitajte ovdje.

Božja užarena peć ljubavi [Plemenita dubina], 70 x 70 cm, akril na platnu, 2020. / Foto: Danijela Ćorić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja