Budi dio naše mreže

Nedavno objavljeni bestseler Izbaci to iz glave najtraženija je knjiga u knjižarama Verbum, a na top ljestvici nalaze se i drugi noviteti raznovrsne tematike kao što su Velika knjiga devetnica, romani, duhovna literatura, knjige za osobni razvoj itd.

/ dz

Na vrhu ove zimske top ljestvice i dalje se nalazi svjetski bestseler Izbaci to iz glave autorice Jennie Allen. U ovom svjetskom bestseleru autorica ističe da se najveća bitka svakoga od nas odvija u našim glavama. Uvijek iznova nađemo se zatočeni u vrtlogu toksičnih misli koje nam uzrokuju nesigurnost, ogorčenost i stres. Jennie Allen – koja je i sama iskusila taj vrtlog – stupa u rat s negativnim mislima i, povezujući biblijske istine sa znanošću o mozgu i psihološkim spoznajama, u knjizi Izbaci to iz glave objašnjava kako ono što vjerujemo utječe na ono što mislimo o sebi; kako prepoznati i prekinuti zarobljujuće obrasce negativnoga razmišljanja; kako preuzeti kontrolu nad svojim životnim okolnostima; kako istovremeno zadržati prostor za samoću i zajedništvo i zašto je to važno; kako neuroznanost tumači da naše misli mogu promijeniti naš život, kako u sebi otkriti snagu i sposobnost da se suprotstavimo toksičnim mislima i da ih pobijedimo.

Na drugom mjestu našao se poseban novitet Velika knjiga devetnica. Ova jedinstvena knjiga sadrži najveću i najpotpuniju zbirku devetnica na hrvatskome jeziku, s više od 130 omiljenih katoličkih devetnica. Verbumov urednički tim po prvi je put na jednome mjestu sabrao duhovno blago pučke pobožnosti: najpoznatije katoličke devetnice koje se mole diljem svijeta kao i sve omiljene devetnice u hrvatskome narodu: one Presvetomu Trojstvu – Bogu Ocu, Isusu i Duhu Svetomu, Blaženoj Djevici Mariji, arkanđelima, anđelima i svecima, hrvatskim svecima i blaženicima te devetnice za duše u čistilištu. Osim toga, ova zbirka sadrži i cijelo poglavlje s posebnim devetnicama u raznim životnim potrebama kao što su obrana od zloga, tjeskoba, depresija, smrtna agonija, oplakivanje voljene osobe, zdravlje duše i tijela, razne nevolje itd. Uz ovu jedinstvenu zbirku devetnica nahranit ćete svoju dušu i iznijeti Gospodinu svoje brige, vapaje, strahove i želje kao i svoju zahvalu i štovanje.

Na trećem mjestu top ljestvice još je jedan zanimljivi novitet, knjiga Nesavršeni, a sretni bečkog psihijatra, neuroznanstvenika svjetskoga glasa i psihoterapeuta Raphaela Bonellija. Bilo to u obrazovanju, braku ili na poslu, uvijek želimo da sve što činimo bude besprijekorno i da pritom što bolje izgledamo. Ali često, nažalost, ne uspijevamo udovoljiti zahtjevima koje stavljamo pred sebe. Perfekcionizam, ta psihološka mješavina životnih laži i strahova, krivih ambicija i svakojakih pretjerivanja, moderna je bolest našega doba, tvrdi dr. Bonelli. Opisujući na temelju više od 70 istinitih i vrlo dojmljivih životnih priča iz vlastite liječničke prakse koji nas nesvjesni stavovi mogu pretvoriti u perfekcioniste te kako perfekcionisti dišu, on istodobno pokazuje i put oslobođenja od te tako česte duševne nevolje. Sretni su samo oni ljudi koji, u svoj svojoj nesavršenosti, nedostatnosti i osrednjosti, prihvaćaju same sebe, ističe dr. Bonelli nudeći ovom knjigom vrlo primjenjiv psihološki vodič do prihvaćanja vlastite nesavršenosti, a time i do sretnijega života.

Novi roman Svjetionik omiljenog Michaela D. O’Briena smjestio se na četvrtom mjestu prosinačke top ljestvice. O’Brien, našoj publici poznat po brojnim bestselerima kao što su Posljednja vremena i Otok svijeta, u svom novom romanu donosi nam meditativnu priču o identitetu, ljubavi i smislu ljudskoga života. Ethan McQuarry mladi je svjetioničar na malenome otoku, stjenovitoj izbočini na krajnjemu istoku otoka Cape Breton u Atlantskome oceanu. Živi sam, bez obitelji, smatrajući sebe tihim i budnim čuvarom koji iz godine u godinu odvažno i nadasve odgovorno obavlja svoju dužnost. S vremena na vrijeme k njemu pristižu glasnici poslani od budnosti svijeta, kako je on naziva. U prvi mah ne shvaća da su u pitanju glasnici, niti razumije poruku, dok se ne nađe usred katastrofalnih događaja koji mu osvijeste postojanje tajanstvenih podstruja stvarnosti – i ujedno mu otkriju skriveno lice ljubavi.

Na petom mjestu smjestila se knjiga O duhovnom životu Serafima Sarovskog. Serafim Sarovski jedan je od najpopularnijih svetaca u modernoj Rusiji i na kršćanskome Istoku općenito, a ujedno je i najpoznatiji ruski svetac među katolicima. Kao monah prvo je nekoliko godina živio u samostanu u Sarovu, a potom u potpunoj osami gdje je ovaj ruski starac, obdaren otvorenošću Božjemu Duhu i jasnoćom razumijevanja srca sugovornika, posljednje godine svoga života proveo primajući sve one koji su mu hrlili tražeći od njega savjet o duhovnomu životu. Iz jednoga takvog susreta nastao je i čuveni Razgovor o cilju kršćanskoga života s N. A. Motovilovom koji je objavljen u ovoj knjizi. U tom vrlo osobnomu poučavanju u četiri oka, prepunu dubokoga povjerenja i poštovanja, starac Serafim ne govori naučeno nego iz svoga iskustva, ali pritom daruje i mnogo više od toga: uvodi u odnos s Duhom Svetim.

Na šestom mjestu top ljestvice našla se knjiga o blaženiku milenijalcu Carlo Acutis – Geek u raju autora Willa Conquera. Kao pripadnik generacije Y, Carlo Acutis prvi je među beatificiranima koji je imao profil na Facebooku, igrao PlayStation i bio ljubitelj Pokemona. Ova jedinstvena knjiga više je od biografije toga sveca tinejdžera, koji je sa samo 15 godina preminuo od leukemije; ona je istinski vodič koji nas može taknuti i poučiti jer opisuje život koji se ne razlikuje puno od našega. Stoga Carlo današnjim mladima može poslužiti kao herojski uzor – tinejdžer koji je programirao i uživao u filmovima i stripovima, a živio je kao autentični i iskreni Kristov učenik. Na stranicama knjige otkrit ćete kako je kao dječak prihvatio vjeru, kako je nadvladao poroke koji su ga mučili i razvio ljudske i kršćanske vrline. Upoznat ćete kako je živio kršćanstvo u svojoj mladenačkoj svakodnevici, kako se suočavao s osjećajima tuge; kako je živio prijateljstva i odnos s roditeljima te kako je prihvatio vlastitu bolest i smrt.

Na sedmom mjestu nalazi se proslavljena knjiga Jordana B. Petersona 12 pravila za život. Pišući s puno humora Peterson nam donosi zanimljivu i edukativnu knjigu punu iznenađujućih zaokreta – uči nas zašto ne smijemo prigovarati dječacima i djevojčicama dok se skejtaju po ogradama, zašto one koji olako kritiziraju čeka teška sudbina te zašto uvijek trebamo pogladiti mačku kada je sretnemo na cesti. Zašto trebamo vlastitu kuću dovesti u red prije nego što počnemo kritizirati druge? Zašto se trebamo uspoređivati s time tko smo mi bili jučer, a ne s onim što je netko drugi danas? Jordan Peterson široko razlaže svoju temeljitu argumentaciju govoreći o disciplini, slobodi, pustolovini i odgovornosti – iz mudrosnih tradicija svih kultura probrao je ono najvažnije i sažeo u dvanaest praktičnih i dubokih pravila o tome kako živjeti smislenijim životom, a sada je dostupan i nastavak pod naslovom Izvan reda – Još 12 pravila za život.

Osmo mjesto top ljestvice najtraženijih knjiga u prosincu zauzela je uspješnica pape Franje Želim ti osmijehBog je radostan, svjedoči Papa na ovim stranicama koje predstavljaju proglas preporoda. U njima je sadržana oslobađajuća poruka evanđelja, u konačnici i cijelo kršćanstvo: mi nismo na svijetu zato da ljudima namećemo obveze ili trapljenja ili terete teže od onih koje već imaju, već da svjedočimo i dijelimo lijep, nov i iznenađujuć obzor. Istinska radost nije kratkotrajan osjećaj euforije ni iluzoran protuotrov onih koji ignoriraju patnju: ona proizlazi iz naše nade, konkretne nade koju nam ništa i nitko ne može oduzeti. To je radost koja uvijek ima posljednju riječ.

Na devetom mjestu smjestila se uspješnica genijalnog Fabricea Hadjadja Biti otac sa svetim Josipom. Ova nam knjiga može pomoći da ovom omiljenom svecu vratimo životnost i ljudski lik. U dvanaest nadahnutih lekcija koje povezuju Bibliju, predaju i vlastito obiteljsko iskustvo Fabrice Hadjadj nam na temelju života sv. Josipa nudi kratak i poticajan vodič za očinstvo i obiteljski život u ovo naše, vrlo zahtjevno vrijeme. Pokušavajući odgovoriti na praktična pitanja poput: “Kako osvojiti Blaženu Djevicu Mariju?” ili “Kako postići da ti Bog bude poslušan bez vikanja?”, Hadjadj promišlja o konkretnim svakodnevnim stvarnostima koje tvore život svake obitelji: ljubavi, partnerstvu i muško-ženskim odnosima, odgoju, očinstvu i muževnosti, vjeri, ljepoti ljudskoga rada, dostojanstvu smrti…

Na posljednjem mjestu top ljestvice našla se još jedna knjiga Fabricea Hadjadja, ovaj put riječ je o novitetu Blagodat je biti rođen u ovo vrijeme. U vremenu u kojem se sve više brkaju vjera i ideologija Hadjadj smiono i inteligentno ukazuje na to što je istinska vjera i kako možemo biti kršćani u današnjem svijetu: “Dok se stranački propagandist nameće osvajanjem, Božji se poslanik izlaže kontemplaciji: on traži Spasitelja koji je već prisutan vani, u tuđincu, u ravnodušnom, ali na skriven način, i koji zahtijeva da ga se razabere i dovede do mjere uzrasta punine Kristove (Ef 4,13).” Ovom goruće aktualnom tekstu pridodano je i razmišljanje Ljubav u doba korone, nadahnuto pandemijom koronavirusa koje poziva kršćane da se nadaju i svjedoče.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja