Budi dio naše mreže

Iako se izričito ne vjeruje da je to čamac koji je prevozio sv. Petra i apostole, riječ je o istoj vrsti plovila koje datira iz Kristovog razdoblja.

/ dp

Nova instalacija u Vatikanskim muzejima zainteresiranima će pružiti pogled na biblijsku povijest.

Rekreacija barke svetoga Petra odnosno “Svačijeg broda” kako ga naziva papa Franjo, spremno će dočekati posjetitelje zbirki umjetnina, piše Aleteia.

Čamac je vjerna replika drevnog izvornika Petrove Navicele, plovila koje je otkriveno na dnu Tiberijadskog jezera, to jest, Galilejskog mora 1986.

Iako se izričito ne vjeruje da je ovaj čamac isti onaj koji je prevozio Petra i apostole u biblijskoj pripovijesti o Kristu koji hoda po vodi i umiruje more, riječ je o istoj vrsti plovila koje se koristilo u Isusovo doba, a koje se u Evanđeljima spominje više od 50 puta.

Stručnjaci su, datirajući ga radioaktivnim ugljikom, smjestili u vrijeme Kristova života, točnije između 120. pr. Kr. i 40. godine. Inače, original Petrove lađe nalazi se u izraelskom muzeju Yigal Allon u Galileji.

Replika Petrovog čamca potpuno je funkcionalna, a papi Franji darovala ga je obitelj brodograditelja Aponte još u ožujku 2023.

Kako je istaknuto u priopćenju za javnost, izgradnju replike dovršila je obitelj Aponte u suradnji s Međunarodnim diplomatskim institutom.

Papa Franjo blagoslovio je instalaciju 10. listopada prije nego što je otvorena za javnost. Replika Petrove lađe prikazana je uz povijesne modele brodova iz cijelog svijeta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja