Budi dio naše mreže

"Chesterton knjižara" zamišljena je i uređena kao mjesto koje okuplja sve zainteresirane likom i djelom ovog engleskog književnika, mjesto za razgovor, druženje, diskutiranje na temu Chestertonovih djela te promicanje njegovih ideja, upoznavanje s knjigama i kupnju.

/ ts

Gilbert Keith Chesterton, engleski književnik, pjesnik, filozof, novinar, kršćanski apologet, poznati obraćenik na katoličanstvo odnedavno u Hrvatskoj ima svoju knjižaru. U suradnji s Klubom ljubitelja G. K. Chestertona, nakladna zadruga “Ognjište” prije desetak dana otvorila je na adresi Četvrte poljanice 8 u Zagrebu prigodno uređen prostor u kojem možete pregledati i kupiti Chestertonova djela, knjige posvećene njemu te ostala izdanja “Ognjišta”.

‘Mi kao nakladna zadruga postojimo već deset godina i do sada smo preveli i objavili skoro sto knjiga, a od 2015. smo počeli s prevođenjem i objavljivanjem Chestertonovih djela’, govori Hrvoje Mirković iz “Ognjišta” koji je ujedno i predsjednik Kluba ljubitelja G.K. Chestertona. Do sada su već preveli i objavili 13 njegovih djela, to su prvi prijevodi na hrvatski jezik, a budući da je članova Kluba te Chestertonovih simpatizera po cijeloj Hrvatskoj s kojima komuniciraju putem društvenih mreža uvidjeli su da bi bilo dobro imati jedan prostor ovakve vrste.

“Chesterton knjižara” zamišljena je i uređena kao mjesto koje okuplja sve zainteresirane likom i djelom ovog engleskog književnika, mjesto za razgovor, druženje, diskutiranje na temu Chestertonovih djela te promicanje njegovih ideja, upoznavanje s knjigama i kupnju.

‘Imamo preko sto ljudi koji su stalno aktivni i javljaju se, a ima i dosta onih koji još nisu otkrili Chestertona, ne znaju za njega, pa onda moramo i njima malo posvetiti vremena, pojasniti im, potaknuti ih da čitaju, da vide’, nastavlja Mirković kojemu je također ovaj „apostol zdravog razuma” bio otkriće prije desetak godina kada se za njega u Hrvatskoj još nije ni znalo. Na upit jednog fratra koji je u njihovom antikvarijatu tražio sve detektivske romane G. K. Chestertona o ocu Brownu na hrvatskom jeziku, počeli su s otkrivanjem i prevođenjem ovih i drugih njegovih djela.

Najnovija knjiga „Heretici” uskoro izlazi iz tiska, a došla je na poticaj članova Kluba koji su pokazali velik interes za ovu knjigu. Naklada “Ognjišta” prevela je i „Stabla ponosa”, „Napoleon od Notting Hilla”, njegov prvi i po nekim izvješćima najbolji roman, zatim „Kvartet kreposnih kriminalaca”, „Družba Dugog Luka” i druge, a svaka knjiga je po nečemu zanimljiva i posebna, tumači Hrvoje Mirković. Napominje kako postoje planovi da se novootvorena knjižara poveže s antikvarijatom koji je za sada samo internetska trgovina, za što traže adekvatan prostor.

Gilbet Keith Chesterton autor je oko 80 knjiga, nekoliko stotina pjesama, 200-tinjak kratkih priča, 4000 eseja i nekoliko scenarija. Bio je književni i društveni kritičar, povjesničar, scenarist, novinar, teolog te branitelj Katoličke crkve riječju i perom.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja