Budi dio naše mreže

Ostatci veličanstvene palače koji datiraju u razdoblje Kraljevstva Judeje pronađeni su 2020. na šetalištu Armon Hanatziv, nedaleko od starog dijela grada Jeruzalema.

/ md

Na šetnici u jugoistočnom dijelu grada pronađeni su ostaci kamenih struktura s brojnim ukrasnim elementima poput kapitela (ukrašeni vrhova stupa), i drugih manjih dekorativnih ulomaka koji su bogato ukrašavali prozore, izvijestio je portal povijest.hr.

Palača je uništena tijekom babilonskog osvajanja Jeruzalema 586. pr. Kr.

Posebno je zanimljivo to što su neki od nađenih predmeta uredno zakopani u zemlju, poput kapitela od kojih su dva od njih tri zakopana jedan iznad drugog.  Voditelj arheološkog iskopavanja prof. Yaakov Billig navodi da je ovdje bio smješten kraljevski posjed te da se nađeni ostaci datiraju u period između asirskog opsjedanja Jeruzalema i babilonskog osvajanja grada. Također, navodi da nije jasno tko je, i iz kojega razloga na ovaj način skrio kapitele. Vjeruje se da su nađeni kapiteli bili sastavni dio nekog trijema. Palača je uništena tijekom babilonskog osvajanja Jeruzalema 586. pr. Kr.

Ono što odlikuje ove kapitele i uopće poznatu arhitekturu tog razdoblja su kvaliteta rezbarenja i impresivan dizajn

Tko god je stanovao u ovom objektu imao je odličan pogled na Davidov grad, to su bili zasigurno pripadnici ondašnjeg najvišeg društva. Ornamentika pronađenih kapitela se vizualno povezuje s razdobljem Prvog hrama i poznata je u povijesti arhitekture kao protoeolski stil ili rani jonski stil. Ono što odlikuje ove kapitele i uopće poznatu arhitekturu tog razdoblja je kvaliteta rezbarenja i impresivan dizajn, koji predstavlja uvod u ono što će ostati u povijesti arhitekture poznato kao jonski stil.

O važnosti ovog simbola svjedoči činjenica da je pronađeni motiv prisutan i u suvremenom Izraelu

Ti su se kapiteli koristili obično u ukrašavaju impresivnih palača drevnih kraljevstava poput ovog izraelskog. O važnosti ovog simbola svjedoči činjenica da je pronađeni motiv prisutan i u suvremenom Izraelu, u kojem se može vidjeti na kovanici od pet šekela. Ovo otkriće zajedno s prethodnima, pokazuje da se nakon asirske opasnosti “budi” i “buja” na ovom području novi život koji izlazi iz uskih gradskih okvira.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja