Budi dio naše mreže

Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 2. ožujka na konferenciji za medije predstavila je knjigu Otvoreno o svemu.

/ ab

Na konferenciji su sudjelovali mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum i Mislav Vušković, koordinator projekata nakladničke kuće Verbum.

U ovoj jedinstvenoj knjizi Papa odgovara na najrazličitija i vrlo izravna pitanja jednostavnih i prostodušnih ljudi koje je okupila udruga Lazar, posvećena radu sa siromasima.

Osim u živome razgovoru, pitanja za papu Franju pristizala su i iz cijeloga svijeta.

Nižu se tako pitanja djece iz sirotinjskih četvrti Brazila, žena iz indijskih ravnica, mladih iz iranskih pustinja, američkih beskućnika, prostitutki iz Azije, madagaskarskih obitelji i kršćana čija imena nisu objavljena zbog opasnosti koja im prijeti u njihovim zemljama.

Njihova iskrena pitanja se dotiču najrazličitijih tema, počevši od toga što Papa prvo radi nakon buđenja, što za njega znači molitva, kako izgleda njegov običan dan, koliko zarađuje, što radi u trenucima u kojima nije siguran što učiniti, koje su mu mane, kome se ispovijeda itd. Neke je zanimalo što misli o osobama koje tvrde da vjeruju u Boga, ali ne i u Crkvu, na što se troši vatikanski novac, kako može dopustiti ovo što se događa u svijetu itd. Neki od sugovornika su sablažnjeni crkvenim bogatstvom i traže Papino pojašnjenje o tome, a neki u svojim životnim poteškoćama pitaju koje su veliko zlo napravili da toliko pate, gdje da pronađu snagu ako ih je život od rođenja stavio u težak položaj itd.

Tu su i vrlo zanimljiva vjerska pitanja, kao primjerice kako razlikovati ono što je dio psihičke borbe od onoga što je dio duhovne borbe, zatim čemu služi molitva ako Bog zna budućnost i čini ono što treba činiti za naše dobro, potom pitanje bi li se jednoga dana Sotona mogao obratiti na katoličku vjeru, pa da zlo prestane jednom zauvijek itd. Neki od sugovornika ističu da nisu vjernici i pitaju Papu, kada se jednom nađu pred Bogom, hoće li ih On smatrati lošim ljudima, a neke zanima kako samima sebi oprostiti vlastite grijehe i ustrajno nastaviti hoditi u vjeri usprkos svim teškoćama.

Odgovori pape Franje su iskreni i provokativni, onakvi kakve dosada nigdje drugdje nismo imali priliku pročitati.

Ništa u ovoj knjizi nije uljepšano ili ublaženo, nego sve svjedoči o krajnjoj autentičnosti ovoga jedinstvenog dijaloga čija obostrana otvorenost, jednostavnost i iskrenost čine ovu knjigu nadahnjujućom za svakoga čitatelja.

Zanimljivost vezana uz knjigu jest i to da se njezinom kupnjom izravno pomaže udrugama koje se brinu o siromasima na pet kontinenata jer se prihodi od autorskih prava, uz Papinu suglasnost, doniraju upravo tim udrugama.

Hrvatsko izdanje knjige Otvoreno o svemu u prijevodu Jakoba Filića, dostupno je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare verbum.hr. Više o njoj možete saznati na linku ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja