Budi dio naše mreže

Nakladnička kuća Verbum u četvrtak 30. rujna na konferenciji za medije predstavila je knjigu Brat iz Asiza. Na konferenciji su sudjelovali dr. sc. Miro Radalj, direktor nakladničke kuće Verbum i mr. sc. Petar Balta, glavni urednik nakladničke kuće Verbum.

/ dz

Nakladnička kuća Verbum, upravo pred Svečev blagdan, objavila je duhovnu biografiju svetoga Franje Asiškoga pod naslovom Brat iz Asiza, autora Ignacija Larrañage (1928.–2013.), nadasve poznata po duhovnom bestseleru Marijina šutnja. Brat iz Asiza Larrañagina je također vrlo poznata knjiga, objavljena na mnogim svjetskim jezicima, a sada po prvi put biva dostupna i hrvatskim čitateljima, u prijevodu franjevca o. Alfonsa Orlića.

Larrañaga se u knjizi Brat iz Asiza odlučno suprotstavlja sladunjavoj, površnoj i iskrivljenoj slici asiškoga sveca koja je u njemu vidjela prvenstveno svojevrsnog hipija, buntovnika, ekologa ili humanitarca i uzima si u zadatak otkriti misterij, tajnu Franjine osobe i djelovanja, tajnu koja može biti nadahnuće i za ljude našega vremena.

Oslanjajući se na povijesne zapise, svjedočanstva, činjenice i kronologiju Svečeva života, Larrañaga pažljivo i pomno rekonstruira Franjin odnos s Bogom. Čitatelj će otkriti da je Franjo polako i postupno upoznavao Boga – bio je to duhovni krešendo koji je započeo u djetinjstvu i svoj vrhunac pronašao u mističnom iskustvu u doba mladenaštva. Brat iz Asiza lirskim nam jezikom pripovijeda o najznačajnijim događajima i duhovnim silnicama koje su oblikovale život svetoga Franje: poseban Božji poziv koji se s vremenom kristalizirao i postajao jasnijim, duboka ljubav prema Kristu koja ga je poticala na život u radikalnu siromaštvu; ljubav prema siromasima i odbačenicima iz društva i na koncu silna ljubav prema svim Božjim stvorenjima.

Knjiga Brat iz Asiza duboko je i intimno štivo o duhovnoj pustolovini jednoga od omiljenih i najvećih svetaca Crkve. Ignacio Larrañaga s iznimnom senzibilnošću oživljuje Franjinu nutrinu i njegove razgovore s Bogom i s ljudima, ali ponajviše nam živo dočarava njegovo veliko srce.

Predgovor hrvatskom izdanju napisao je o. Bojan Rizvan, koji je istaknuo: „Ova knjiga donosi ‘pogled iznutra’. A razumijevati nečiji život ‘izvana’ – njegovo ponašanje, njegova djela, način komunikacije i ophođenja – možemo samo ako zavirimo u njegovu nutrinu.“

Knjiga Brat iz Asiza dostupna je u svim knjižarama Verbum kao i putem web knjižare Verbum.hr, a o knjizi možete saznati više na linku ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja