Budi dio naše mreže

Predstavljen molitvenik fra Josipa Vlašića "Pred križem – Otajstvo križa u tvome životu" u nedjelju, 12. ožujka, u kapelaniji Polja, u Masnoj Luci u Bosni i Hercegovini.

/ mp

Riječ je o molitveniku iz pera fra Josipa Vlašića, a predivnim slikama ga je obogatila splitska umjetnica Karin Grenc. U toj je prigodi otvorena izložba “Puta križa” i drugih slika korizmene tematike, autorice slikarice Karin Grenc.

Na predstavljanju fra Josipove knjige sudjelovali su pjevačka grupa „Eterno“ iz Posušja, urednica i voditeljica programa na radio postaji Mir Međugorje Višnja Spajić,  predsjednik Matice hrvatske-Ogranak Grude Mario Bušić, autor knjige i voditelj Kuće molitve u Masnoj Luci fra Josip Vlašić i autorica slika i reljefa u knjizi i na izložbi Karin Grenc.

Voditeljica Višnja Spajić je u svom uvodnom obraćanju, pozdravivši sve prisutne, podijelila fra Josipovu knjigu – molitvenik na tri poglavlja. Na prvom mjestu je molitva Puta križa (14 postaja) s uvodom samog autora, zatim je tu fra Josipova meditacija: Dodirujem Tvoje rane, Isuse; i na koncu su Male litanije ljubavi.

Predstavljen molitvenik fra Josipa Vlašića “Pred križem – Otajstvo križa u tvome životu”

O knjizi je govorio predsjednik Matice hrvatske – Ogranak Grude Mario Bušić. On je između ostaloga kazao:

„Možemo pomisliti da je tema križnoga puta iscrpljena, da nam knjiga ove tematike neće donijeti nešto zanimljivoga, i da nas neće baš nečim osobitim obogatiti. No, i letimičan pogled u ovu knjigu – molitvenik, neće nas ostaviti ravnodušnim. Jednostavno će nas vući svaka sljedeća rečenica, molitva, osjetit ćemo da je nešto u stilu, načinu, jeziku, izričaju, jedinstveno i značajno.

Jezik kojim je fra Josipov Put križa napisan upravo je ono što naoko i već poznate i toliko prepričane događaje iz Biblije i naše kršćanske tradicije čini zanimljivim, privlačnim, za čitanje, za molenje te za meditiranje.

Uz svaku je postaju i poglavlje fra Josipova križnoga puta vezana po jedna slika splitske umjetnice Karin Grenc. Karin, koja svojim, rekao bih, ikonama Krista, Bogorodice, i drugih likova s Isusova križnoga puta oslikanim na odbačenim daskama i drvima, stavlja u nas sve puni doživljaj Riječi Božje i neprestano nas nuka da se približimo Kristu i po njegovoj patnji dođemo da vrhunca – do Uskrsa. Karin je skromna osoba, takve su joj i slike od skromnih materijala na skromnom odbačenom drvu. I upravo po tomu možemo vidjeti kako je skromnost zapravo veličanstvenost. Što si manji, to si veći. To je biblijska, Kristova kategorija. Nama često nerazumljiva, ali je istinita.  U to se možete uvjeriti ako uzmete ovu fra Josipovu knjigu koja je zapravo molitvenik i moleći razmatrate uz Karinine veličanstvene slike križnoga puta.“

Fra Josip Vlašić zahvalio je svima na dolasku. Posebno je zahvalio Karin Grenc na njezinu doprinosu ovoj knjizi, ovoj izložbi, ovom događaju u Kući molitve, u Masnoj Luci.

Autorica izložbe Karin Grenc zahvalila je prije svega dragom Bogu koji je neprestano prati dok slika. I svima drugima na dolasku i podršci, odsobito fra Josipu!

„Osluškujući tekst iz fra Josipova križnog puta, stalno me nukalo slikati prema tim divnim molitvama i meditacijama. Tako sam ove slike uradila“, kazala je Karin Grenc, koja je doista nadahnuta Kristovom patnjom ali i konačnom Pobjedom–Uskrsnućem uradila prekrasne slike za ovu izložbu i za knjgu fra Josipa Vlašića “Pred križem’.

Višnja Spajić je pročitala nadahnuti tekst akademskog slikara Tomislava Ćavara koji se sa stručne strane osvrnuo na slike autorice Karin Grenc.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja