Budi dio naše mreže

Fra Drago Vrhovac, samostanski i župski vikar kapucinskog samostana i župe Gospe od Pojišana u Splitu, postavio je početkom listopada izložbu slika „Krunica Blažene Djevice Marije u slikama i sveci kroz godinu“ u prostorijama kapucinskog samostana.

/ Silvana Burilović Crnov

 „Ovu izložbu od 60-ak slika napravio sam kao poticaj na molitvu Gospi kroz cijelu godinu, a osobito kroz njezin mjesec listopad. Listopadske su pobožnosti nastale kao zahvala Mariji koja je donijela pobjedu nad turskom vojskom u bitci kod Lepanta. Radio sam je pastelama, voštanim bojicama od veljače do lipnja ove godine. Mogu reći da je ovo ‘korona’ izložba. Želio sam u tom teškom vremenu ohrabriti vjernike da jedino s molitvom možemo pobijediti zla, bolesti, pošasti i grijehe. I naši su branitelji u Domovinskom ratu obranili našu Domovinu s krunicom oko vrata i u srcu“, kazao je fra Drago te dodao: „Marijinom zagovoru i zagovoru svetaca Bog uslišava naše molitve. Koristio sam žive boje, kolorite kako bi ljudi ponijeli sa sobom radost u život.”

Izložba slika fra Drage Vrhovca

To je peta fra Dragina izložba slika otkad je u Splitu. Prva izložba bila je prije 10 godina u prigodi proslave 100 godina od dolaska kapucina u Split. Potom izložba Križni put, koja se nalazi u Zagrebu, pa o liturgiji kroz godinu, a prošle godine izložio je o svecima i anđelima.

Pored slika postavljena je i knjiga dojmova u koju su već brojni vjernici iznijeli svoje pozitivne dojmove o izložbi, zahvale Bogu na fra Dragi i zahvale autoru na poticaju za molitvu, ustrajnost i pouzdanje u Boga. Slike nisu za prodaju nego ih je fra Drago napravio „za svoju dušu i da bih ljude po svecima i Blaženoj Djevici Mariji približio Kristu.“ Izložba će se moći pogledati kroz listopad i studeni svakoga dana od 9 do 12 i 17 do 20 sati.

Uz izložbu fra Drago je napisao poticaj na molitvu krunice koji glasi: „Kad si u teškoj krizi i kad nisi u krizi ti se onda prekriži: U ime Oca i Sina i Duha Svetoga, amen. I krunicu Blažene Djevice Marije u molitvi srcu približi. Tako sva zla i viruse pobjedi i sve strahove života i grijehe prekriži i onda si uvijek Bogu bliži.“

Župa Gospe od Pojišana ima oko 7500-8000 vjernika. U kapucinskom samostanu djeluju tri kapucina: župnik i gvardijan fra Žarko Lučić, mladomisnik fra Josip Ćibarić i fra Drago Vrhovac. O. Vrhovac rođen je g. 1956. u Busovači u srednjoj Bosni, gdje je završio osnovnu školu, a kao kapucinski sjemeništarac srednju školu započeo je u Splitu i završio na zagrebačkoj Šalati. Nakon bogoslovnoga fakulteta u Zagrebu za svećenika je zaređen 1983., nakon čega je šest godina djelovao u Varaždinu, 16 godina u Zagrebu i od 2005., dakle već 15 godina, u Splitu.

Izložba slika fra Drage Vrhovca

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja