Budi dio naše mreže

Pater Antun (Tonči) Trstenjak u utorak, 8. kolovoza na Facebooku je objavio da je Književni krug Split izdao njegovu knjigu "Aleksandar Komulović", biografiju splitskog isusovca na kojoj je radio nekoliko desetljeća.

/ dp

Aleksandar Komulović rođen je u Splitu 1548. Bio je hrvatski crkveni diplomat i nabožni pisac, opat ninski, prvi prepošt kanonika Sv. Jeronima u Rimu, apostolski vizitator na Balkanu (1584. – 1587.), posebni izaslanik pape Klementa VIII. u sjeveroistočnoj Europi (Moldaviji, Poljskoj, Transilvaniji te u Moskvi za vrijeme cara Fedora I. i Borisa Godunova (1595. i 1597.), apostolski vizitator biskupije Vilna u Litvi te autor prvog izvornog hrvatskog katekizma “Nauk karstianski za narod slovinski” 1582.

Umro je kao poglavar prve isusovačke zajednice u Dubrovniku 1608.

“Bio je to moj doktorski rad 1987. na Gregoriani u Rimu, kojeg sam u zadnje tri godine proširio i uskladio s novim istraživanjima tog razdoblja. Smatram taj uradak svojim životnim djelom. Zahvalan sam izdavaču Književni krug Split i napose prof. dr. sc. Marku Trogrliću koji se marno zauzimao da knjiga “Aleksandar Komulović” ugleda svjetlo dana”, istaknuo je pater Antun Trstenjak na svom Facebooku.

Knjigu o Aleksandru Komuloviću patera Antuna Trstenjaka moguće je potražiti u internetskoj knjižari Književnoga kruga Split.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja