Budi dio naše mreže

Deveti u nizu Dani službenice Božje Marice Stanković počeli su u četvrtak 26. kolovoza u Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu otvorenjem izložbe pučkih sakralnih predmeta pod nazivom „Pratili vas anđeli“.

/ mp/IKA

Dani su i ove godine organizirani na području grada Novog Marofa te Župe sv. Vida i sv. Jurja u Mađarevu odakle službenica Božja vuče korijene.

Premda se Marice Stanković spominjemo 8. listopada, zbog epidemiološke neizvjesnosti najesen, ovogodišnji Dani službenice Božje Marice Stanković održavaju se posljednji vikend u kolovozu.

Organizator Maričinih dana etnolog Tibor Martan izjavio je da je ideja za izložbu nastala iz pozdrava Marice Stanković. „Naime, ona je sve svoje drage ljude, suradnike, pa i djecu koju je podučavala u svojim školama uvijek na kraju zajedničkih druženja pozdravljala riječima ‘pratili vas anđeli’, pojasnio je Martan.

Novomarofski kraj specifičan je po tome što su bake i prabake bile vješte u izradi ručnog rada, protumačio je Martan, a ono što je obilježje i nadovezuje se na službenicu Božju Maricu Stanković je to da ti tekstilni predmeti obiluju motivom anđela. Upravo ti tekstilni predmeti središte su odnosno srce ove izložbe koja se potom širi u krugovima.

„Izložene su  različite tiskane svete slike koje su bile u seljačkim kućama naših baka i prabaka, a zadnji, ujedno najveći krug izložbe prikazuje kako su današnji suvremeni umjetnici, likovnjaci koji djeluju na području grada Novog Marofa i šire doživjeli anđele te kako ih oni interpretiraju svojim slikama“, rekao je Martan.

Osim suvremenih umjetnika, umjetnička djela za izložbu donirali su pojedinci, obitelji te Udruge s područja Novog Marofa i Mađareva.

U programu otvorenja izložbe posjetiteljima se obratio gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač. Članice KUD-a Prigorje izvodile su pučke napjeve, a o službenici Božjoj Marici Stanković kao učiteljici u Zagorju govorio je vlč. Josip Drvoderić. Naime, kao dugogodišnji župnik u Donjoj Voći te proučavajući lokalnu povijest župe, vlč. Drvoderić susretao se s imenom Marija Vragović. S vremenom je pak, čitajući školsku spomenicu i dokumente iz župnog arhiva, shvatio da se radi o Marici Stanković koja mu je već otprije bila poznata iz Zagreba, rekao je vlč. Drvoderić te posvjedočio što njega osobno oduševljava kod službenice Božje Marice Stanković.

„Oduševljava me taj njezin stav da sveto evanđelje treba unijeti u sve pore društva. Kao mlada učiteljica, ona će i sama htjeti svoj život prožeti evanđeljem, a onda i te evanđeoske vrednote prenijeti i onim naraštajima kojima je bila poslana“, poručio je vlč. Drvoderić.

Govoreći o službenici Božjoj Marici Stanković kao učiteljici, vlč. Drvoderić je istaknuo da „valja primijetiti kako je duhovni vjerski život na Voći uznapredovao s dolaskom mlade učiteljice Marije Vragović. Iako je na Voći bila tek dvije godine, upravo je u živosti vjerskih društava i bratovština Marija Vragović – Marica Stanković ostavila najvećeg traga. Kao učiteljica, svojim uzornim kršćanskim životom, pobudila je mnoga duhovna zvanja“.

Službenica Božja Marica Stanković je u Varaždinskoj biskupiji kao učiteljica djelovala u Sračincu, Donjoj Voći i Čakovcu.

Na otvorenju izložbe bila je i Blanka Pavlović, voditeljica svjetovne Ustanove „Suradnice Krista Kralja“, prvog svjetovnog instituta u Hrvatskoj kojeg je utemeljila službenica Božja Marica Stanković. Poručila je kako je „Marica bila stvarno u svome vremenu primjer vjernika, onog koji zaista svjedoči svoju vjeru na svaki način, a kao što znate, ona je zasvjedočila i svojim životom. Koliko puta su i drugi znali reći ‘ma ona je pravi anđeo’. A ona je uvijek popratila i druge tako: ‘pratili te anđeli’. Marica je, znači, dala ono pravo mjesto anđelima koje oni imaju u našoj vjeri“.

„Marica Stanković doista je jedan lik u kojem se može vidjeti uzor za svakodnevicu i to ne strogo samo za učiteljski poziv, nego i u majčinstvu, i u doista svakodnevnim situacijama, kad god imate susret i s djecom, i odraslima. Osobno kao vjeroučiteljica i kao majka koja imam nekoliko mjeseci godišnje svakodnevne susrete sa stotinama djece, doista u Marici mogu prepoznati uzor“, posvjedočila je posjetiteljica izložbe vjeroučiteljica Marina Krbot.

Izložbu „Pratili vas anđeli“, moguće je besplatno razgledati u kulturnom centru Novi Marof do 8. rujna. Organizatori izložbe kao i cijele manifestacije su Župa sv. Vida i sv. Jurja – Madžarevo, Gradska knjižnica i čitaonica „Novi Marof“ te Kulturno-umjetnička udruga „Magda i Luisa“.

Deveti dani službenice Božje Marice Stanković nastavljaju se u subotu 28. kolovoza recitalom duhovne poezije u Kamenoj Gorici od 16:30 sati te koncertom duhovne glazbe i misom zadušnicom za Maricu Stanković u 19 sati u župnoj crkvi u Mađarevu.

Počeli 9. dani službenice Božje Marice Stanković

Počeli 9. dani službenice Božje Marice Stanković

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja