Budi dio naše mreže

„Ivan Tišov 1870.-2020.“ naziv je izložbe koja je u subotu, 10. listopada svečano otvorena u Spomen - muzeju biskupa Jurja Strossmayera na kojoj su predstavljene slike, uglavnom sakralne tematike, Ivana TIšova, jednog od mladih hrvatskih umjetnika koji se nakon školovanja u inozemstvu, vraćaju u Hrvatsku i pod vodstvom Vlahe Bukovca stvaraju temelje hrvatske moderne umjetnosti.

/ Dario Zürchauer

Izložba je otvorena u povodu obljetnice njegova rođenja na kojoj su predstavljene slike Ivana Tišova, uglavnom sakralne tematike. Tako su se na izložbi mogla vidjeti neka od njegovih najznačajnijih djela poput Krist na križu, Raspeće, Abraham žrtvuje Izaka, Marija s Isusom, Isusovo polaganje u grob, Rebeka, Ples Salome, Portret provincijalne poglavarice Nikomedije Erb koja je iz samostana sestara Svetoga Križa u Đakovu.

Foto: Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera

Veliki broj njegovih slika nalazi se u Zagrebu, a zbog nedavnog potresa koji se dogodio nažalost nisu bila dostupna za izložbu. Ivan Tišov bavio se i ikonostasima pa su u obliku projekcije na platnu prikazane njegove slike ikonostasa koje je radio za Bolfan, Pačetin, Križevce i druge crkve istočnoga obreda.

Foto: Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera

Na otvaranju izložbe govorili su ravnatelj Spomen-muzeja mr. Tadija Crnjak, upravitelj HAZU-ovog Zavoda u Đakovu prof. dr. Pero Aračić, ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić, te zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Robert Francem.

Portret provincijalne poglavarice Nikomedije Erb / Foto: Dario Zürchauer

“Tišov je nadahnuće pronalazio u Đakovu. Nažalost, nemamo cjelovit uvid u njegov opus. Dobro je što se održava ova obljetnica i podsjeća na život i djelo, stvaralaštvo Ivana Tišova”, rekao je upravitelj HAZU-ovog Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu, prof. dr. Pero Aračić.  Najavio je kako će u petak, 16. listopada, u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici biti održan znanstveni skup o životu i radu Ivana Tišova. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Đakova, Robert Francem. 

Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera

Ivan Tišov rođen je 8. veljače 1870.  godine u Viškovcima, kao najmađe od četvero djece a umro je 20. rujna 1928. u Zagrebu. Tišov za sobom ostavlja sakralnu, svjetovnu, mitološku tematiku, portrete, aktove, pejsaže i vedute, a značajan je i njegov rad u dekoriranju javnih prostora. 

Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera

Ivan Tišov jedan je od najuglednijih predstavnika hrvatske moderne, slikar generacije prvih sljedbenika Vlahe Bukovca, pokraj Celestina Medovića, Otona Ivekovića i Bele Čikoša, predstavlja reprezentativni uzorak hrvatskog slikarstva prelaza 19. i 20. stoljeća. 

Foto: Spomen-muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera

Tišov, poput drugih slikara njegove generacije crpi na vrelu Bukovčeva genija i erudicije, te jedno vrijeme i radi uz Bukovca. Bukovac se, naime, na poziv Ise Kršnjavoga 1893. vratio u Hrvatsku, kako bi podupro i pomogao mlade slikarske talente i pomogao utemeljenje hrvatske slikarske škole.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja