Budi dio naše mreže

Sudbina i stradanje grada Zagreba i Muzeja za umjetnost i obrt omeđeni su dvama zagrebačkim potresima 1880. i 2020. godine. Stoga je upravo to tema jedinstvene obljetničke izložbe znakovitog naziva „Protreseni MUO: od potresa do potresa” koja je otvorena 24. studenog u tom zagrebačkom muzeju.

/ Vesna Bihar

Muzej za umjetnost i obrt otvoren je 1880. godine, iste godine kad je Zagreb pogodio snažan potres. “Zato je ova izložba istovremeno posvećena i njegovoj 140. obljetnici djelovanja i govori o potresima, o povijesti muzeja i grada, ali i o sadašnjosti i s pogledom u budućnost”, rekao je ravnatelj Miroslav Gašparović.

Zasnovana na tri uporišta, Muzej – Potres – Zagreb, izložba kroz više tematskih cjelina pokazuje nerazdvojnu sudbinsku povezanost Muzeja sa svojim gradom. Od povijesti muzeja, kronologije uspostave muzejskih zbirki, povijesti gradnje i korištenja današnje muzejske zgrade, kao i istaknute eksponate od prve muzejske akvizicije Izidora Kršnjavija pa do stradalih predmeta u potresu 2020.

 

Izložba predstavlja i nepoznatu povijest zagrebačkih muzeja, značajne hrvatske umjetnike i arhitekte te brojne druge kulturno-povijesne zanimljivosti. Prikazuje i dokumentarni film, život muzeja iza kulisa, tu je i 3D mapping, soba u kojoj posjetitelji mogu na zidu putem projektora ostaviti svoje poruke za budućnost.

Otvorenju izložbe nazočili su i predsjednik Zoran Milanović, gradonačelnik Milan Bandić Bandić i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Muzej ovom izložbom pokazuje samo djelić stradanja koja je doživio, a koja su reprezentativna i za štete skrivene iza zidova i drugih institucija, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek. Napomenula je da će od ukupnoga iznosa od 680 milijuna eura odobrenih iz europskog Fonda solidarnosti nešto više od sto milijuna eura biti namijenjeno obnovi kulturne baštine. “Vjerujem da je sada pred nama razdoblje u kojemu će se intenzivnije krenuti u obnovu ovoga muzeja i svih ostalih vrijednih spomenika kulture u gradu Zagrebu”, rekla je ministrica.  Izložba ostaje otvorena do 24. siječnja iduće godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja