Budi dio naše mreže

Osam izvrsnih koncerta na sisačkoj orguljaškoj ruti

U sklopu 13. Međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae od 4. do 12. svibnja održat će se osam atraktivnih koncerata u osam mjesta Sisačke biskupije: u Glini, Sisku, Petrinji, Selima, Martinskoj Vesi, Voloderu i Ivanić-Gradu.

/ vbb

Tradicija orguljanja u sisačkom kraju njeguje se od 18. stoljeća. Brojne orgulje spomeničke kulturne vrijednosti uništene su u Domovinskom ratu, ili ih je toliko nagrizao zub vremena da ih se samo hitnom intervencijom može spasiti. Ipak, neke su župe sačuvale ili obnovile svoje orgulje, čime je sačuvana velika povijesna vrijednost. Tako su u novoj crkvi Sv. Ivana Nepomuka u Glini, povijesnom gradu gdje je stolovao ban Josip Jelačić i gdje je skladana “Lijepa naša”, montirane najveće orgulje u biskupiji. Na njima će u subotu, 4. svibnja u 20 sati festival otvoriti sjajan duo: sopranistica Valentina Fijačko Kobić i orguljaš Alen Kopunović Legetin. Za taj je koncert organiziran besplatni autobusni prijevoz za publiku iz Zagreba (polazak 4.svibnja u 18 sati ispred KD V. Lisinski, a povratak u 21 sat) i iz Siska (polazak u 19 sati ispred Glazbene škole).


U petrinjskoj crkvi Sv. Lovre prvi će put na festivalu nastupiti dvoje orguljaša, Katarina Javor i Krešimir Klarić, koji će četveroručno pokazati vrijednost orgulja Heferer na koncertu 9. svibnja u 20 sati. U sisačkoj katedrali će 5. svibnja u 20 sati nastupiti sopranistica Margareta Klobučar i orguljaš Pavao Mašić, a u župnoj crkvi Sv. Marije Kraljice Mira u Sisku koncertom 7. svibnja u 19 sati predstavit će se Hrvatski barokni ansambl. U crkvi Sv Marije Magdalene u Selima na najvrjednijim orguljama iz 1777. godine gostovat će slovenska orguljašica Renata Bauer 10. svinja u 20 sati.
Festivalska subota podijeljena je u dva programa. Najprije će se u posavskoj Martinskoj Vesi, u crkvi Sv Martina Biskupa na izvornim Hefererovim orguljama obilježiti 30. obljetnica djelovanja župnog orguljaša i zborovođe Domagoja Sremića, a navečer će austrijski orguljaš David Boos nastupiti u crkvi Sv. Antuna Padovanskog u Voloderu, na orguljama domaćeg graditelja Antuna Šimenca iz 1863. godine.

Festival završava 12. svibnja u moslavačkom Ivanić Gradu, gdje će u crkvi Sv. Petra Apostola u 20 sati nastupiti dva vokalna sastava – Katedralni zbor Sisačke biskupije i VA Milka Trnina iz Ivanić Grada, uz orguljašku pratnju Roberta Jakice. 13. festivalsko izdanje se održava pod pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića i petrinjskog gradonačelnika Darinka Dumbovića.

Ključne riječi:
Ars Organi Sisciae festival Sisak

Obratite nam se

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja