Budi dio naše mreže

UNESCO je 23. travnja 1995. proglasio Svjetskim danom knjige i autorskih prava. Zanimljivo, nekoć se mislilo da su na taj nadnevak 1616. umrli slavni Miguel Cervantes i William Shakespeare, međutim, to nije točno.

/ mp

Naime, Španjolska se u to doba već prebacila na gregorijanski kalendar, dok je Engleska još koristila stari julijanski (i danas ga koriste pravoslavni kršćani). Tako je Shakespeare zapravo umro 23. travnja 1616. po starom kalendaru, što je u stvarnosti 3. svibnja 1616. po kalendaru koji mi danas koristimo. Sve u svemu, Shakespeare nije umro 23. travnja u pravom smislu riječi, donosi povijest.hr.

Da stvar bude još gora, u novije vrijeme postalo je poznato da čak ni Miguel Cervantes nije umro navedenog datuma. Naime, on je 23. travnja 1616. pokopan, a umro je dan ranije, 22. travnja u Madridu.

Starije enciklopedije i biografije navodile su njegov datum smrti kao 23. travnja 1616. godine. Novije enciklopedije usvajaju postupno datum 22. travnja za Cervantesovu smrt.

Kriva pretpostavka o podudarnosti smrti dvaju velikana navela je UNESCO 1995. današnji dan proglasiti Svjetskim danom knjige i autorskih prava. Toga nadnevka širom svijeta organiziraju se javna čitanja Cervantesovog Bistrog viteza Don Quijotea od Manche, jednog od prvih i najboljih romana u svjetskoj povijesti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja