Budi dio naše mreže

Kršćanska sadašnjost objavila je dugoočekivanu knjigu čiji su autori dvojica papa – papa Franjo i papa u miru, Benedikt XVI. Riječ je o knjizi Samo jedna Crkva, koja donosi prikaz kontinuiteta učiteljstva dvojice papa i posebnost njihova pastoralnog stila, ali i pokazuje čitatelju da između Benedikta i Franje postoji ponajprije jedno živo zajedništvo u odanosti.

/ mp

“Novost u kontinuitetu”: riječi koje je Benedikt XVI. uporabio da bi definirao doprinos Drugoga vatikanskog koncila životu Crkve, mogu se primijeniti na djelovanje svih papa u odnosu na djelovanje njihovih prethodnika. Kada je riječ o papi Franji, novost i kontinuitet imaju jedinstveno obilježje: nazočnost pape u miru uz njegova nasljednika.

Ovih godina vjernici su mogli zamijetiti ne samo posebnosti teoloških i pastoralnih stilova u tumačenju istoga učiteljstva nego i duboko zajedništvo u odanosti između dvojice papa. Ova knjiga trajni je znak te prisne bliskosti, koja usporedno donosi glasove Benedikta XVI. i pape Franje o temama ključnima za sve muškarce i žene našega vremena.

Od pet dijelova na koje je knjiga podijeljena, prva četiri dijela odgovaraju ciklusima kateheza (Crkva i obitelj, koju je održao papa Franjo, Molitva, koju je održao Benedikt XVI. i Vjera, koju su održala obojica, krajem 2013.), a u petom dijelu (Istina i pravednost, milosrđe i ljubav) riječ je o drugim temeljnim temama obrađenima u različitim ciklusima.

Kako kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice, piše u predgovoru, ova knjiga je »’početnica kršćanstva’ za reorijentaciju glede vjere, Crkve, obitelji, molitve, istine i pravednosti, milosrđa i ljubavi. Duhovna utjeha dvojice prvosvećenika i različitost njihovih komunikacijskih stilova umnažaju vidike i obogaćuju iskustvo čitatelja: ne samo vjernika nego svih ljudi koji, u doba krize i nesigurnosti, prepoznaju u Crkvi glas koji može govoriti čovjekovim potrebama i težnjama«.

“Bog nije apsurdan, iako je otajstvo.” “Molitva nije čarobni štapić.” “Moliti znači osjetiti da je smisao svijeta izvan svijeta.” “Bog ima slabost: slabost su mu ponizni.” “Ne znači da automatski zna ljubiti bližnjega onaj tko pohađa kuću Božju i poznaje Božje milosrđe.” “Svetci su oni koji mijenjaju svijet na bolje, trajno ga preobražavaju.” Ovo su tek neke od dubokih riječi kojima nas pape u ovoj sjajnoj knjizi poučavaju. 

Koliko se poklapaju, a koliko razilaze mišljenja pape Franje i pape u miru Benedikta XVI. doista je zanimljivo pročitati, osobito s obzirom na česta različita tumačanje govora jednoga i drugoga. Knjiga se može pronaći u knjižarama Kršćanske sadašnjosti ili u web knjižari.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja