Budi dio naše mreže

Noć knjige u svom devetom izdanju ipak će se održati u četvrtak, 23. travnja i to usprkos koronavirusu - virtualno! Jedna od naših najvećih manifestacija posvećena knjizi i čitanju ponudit će više od 200 virtualnih programa u koje su se uključili pisaci i drugi kreativaci, ilustratori, prevoditelji, knjižare, antikvarijati, škole, vrtići, kazališta i ustanove „prijatelja knjige“ iz svih dijelova Hrvatske.

/ Vesna Bihar

S porukom S knjigom nisi izoliran! zaštitno lice ovogodišnje Noći knjige je knjiški patuljak – Čituljak. Svečano otvaranje Noći knjige održavalo se proteklih godina u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a ove mu je godine domaćin trebao biti grad Rijeka, međutim zbog koronavirusa održat će se na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije te na Facebook stranici Noći knjige i You Tube kanalu Noći knjige. U specijalnoj emisiji u 19:20 sati bit će predstavljeni najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Republici Hrvatskoj.

Ilustracije: Josip Sršen & Sebastijan Čamagajevac

Predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Slavko Kozina koji će u emisiji komentirati i predstaviti te rezultate otkrio nam je da se usljed korona krize dogodio  – skok čitanosti od 7 posto!

“Svi smo se našli u situaciji u kojoj nismo mislili da ćemo se naći. Ovo je situacija iz nekog filma. I dolazi do resetiranja prioriteta, želja i preispitivanja samih sebe. Zanimljiva je situacija da u trenutku karantene, kada smo sami sa sobom i svojim mislima – više se okrećemo knjizi.

To preispitivanje ide u svim sferama života, pa posežemo za knjigom u potrazi za nekim odgovorima. Teško se nosimo s novom stvarnosti i bojim se da će to biti naša realnost ove godine, a knjiga kao medij postaje bitna zato što je u njoj komprimirana vrijednost, mudrost i maknuli smo od sebe ono nebitno i nevažno”, promišlja Kozina.

Ilustracije: Josip Sršen & Sebastijan Čamagajevac / Izvor: Facebook

Ispod svake od ilustracija koje su za ovogodišnje izdanje manifestacije izradili Josip Sršen & Sebastijan Čamagajevac stoji i izazov: Koju biste vi misao ovog mudraca i velikog književnika podijelili?
#nocknjige #sknjigomnisiizoliran

Ispod ovog izazova s Krležom nailazimo i na sljedeći izvrstan citat: “Mi odjekujemo na zabilježene tuđe doživljaje odjekom svo­jih vlastitih uspomena.” (Povratak F. Latinovića)

Više od 200 različitih programa

Osim čitanja poezije i video priloga u kojima pisci (Miro Gavran, Julijana Adamović, Sanja Polak, Olja Savičević, Renato Baretić, Kristian Novak i brojni drugi) govore o knjigama i čitanju, možete naći i gotovo 200 različitih programa knjižara, antikvarijata, svih vrsta knjižnica, osnovnih i srednjih škola, vrtića, kazališta, ilustratora, prevoditelja, pisaca i knjigoljubaca. Tu su i Goran Matović i Matija Dedic s najnovijom interpretacijom “Pobratimstva lica u svemiru” Tina Ujevića na YouTube kanalu Noći knjige.

A na programu će se naći i popusti knjižara i antikvarijata u web shopovima. Tu je i besplatan online upis u knjižnice, lektire su dostupne u read only verziji, promocije knjiga, razgovori o knjizi na društvenim mrežama, kvizovi, natječaji, nagradne igre i drugi zanimljivi sadržaji. U virtualnu Noć knjige uključili su se i najveći kršćanski izdavači Verbum i Kršćanska sdašnjost. Primjerice, tijekom dana KS će objaviti i akciju “Knjiga nad knjigama” u kojoj su čitatelji pozvani u komentar napisati najdražu biblijsku knjigu i biblijski citat koji im se utisnuo u pamćenje i na neki ih način obilježio.

U Noći knjige ćete moći doznati kako je ova manifestacija povezana sa svetim Jurjem. Upravo na nagovor katalonskih izdavača, 1995. godine, UNESCO je proglasio 23. travnja Svjetskim danom knjige i autorskih prava na temelju proslave Sant Jordi (Sveti Juraj), dana ljubavi i književnosti koji se masovno obilježava u Barceloni i širom Katalonije. Na taj dan u Kataloniji se proda više od 1,5 milijuna knjiga i više od 6 milijuna ruža. Također Svjetski dan knjige obilježava se i u spomen na dan kada su 1616. godine umrli velikani svjetske književnosti Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

UNESCO je pak ove godine pozvao čitatelje diljem svijeta da dijele citate, pjesme i poruke koje simboliziraju snagu knjige i potiču čitanje. Ukazuju na moć knjige u vrijeme izolacije i poručuju da je čitanje sada važnije nego ikada.

Noć knjige kod nas je pokrenuta 2012. godine, kako bi se, bez zatvaranja očiju pred često nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga, poručuju organizatori. Cilj projekta je kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturnog dosega te dati poticaj razgovoru o statusu i važnosti knjige u suvremenom društvu. Povod za to  nam je svakako i Dan hrvatske knjige (22. travnja) koji prethodi Svjetskom danu knjige i autorskih prava (23. travnja).

Noć knjige odvija se u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Knjižnica grada Zagreba, Udruge za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portala za knjigu i kulturu Moderna vremena, udruge Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatske udruge školskih knjižničara i uz financijsku potporu ZANE, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja