Budi dio naše mreže

Brojne osnovnoškolske i srednjoškolske lektire te druga djela hrvatskih i stranih pisaca dostupna su na portalu e-Lektire u obliku elektroničkih, odnosno zvučnih knjiga koje se mogu besplatno čitati ili slušati na portalu ili preuzeti na svom uređaju.

/ mp

Učenicima osnovnih i srednjih škola, studentima, nastavnicima i profesorima, ali i svim drugim ljubiteljima književnosti preporučujemo portal eLektire. Riječ je o projektu pokrenutom 2009. godine na inicijativu i uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u realizaciji “Bulaja naklade” i Hrvatske akademske i istraživačke mreže – CARNet, javlja Medijska pismenost.

Do sada je na njemu objavljeno više od 380 elektroničkih knjiga – osnovnoškolskih i srednjoškolskih  te drugih djela hrvatskih i stranih autora, 115 zvučnih zapisa te brojni drugi zanimljivi i korisni sadržaji.

Sve je pripremljeno prema uobičajenim standardima za objavljivanje lektirnih izdanja, te popraćeno odgovarajućim dodatnim sadržajima poput bilješki o piscu i djelu, napomenama i objašnjenjima, rječnicima manje poznatih riječi, slikovnim prilozima, zvučnim i video zapisima te drugim multimedijskim sadržajima.

Književna djela na portalu eLektire dostupna su u nekoliko formata: kao interaktivni sadržaj prikladan za pregledavanje na internetu  (web format); u PDF formatu, koji je spreman za ispis na standardnim A4 pisačima; u Flip formatu, koji omogućuje “listanje” elektroničke ; te u ePub formatu, prilagođenom tabletima, pametnim mobitelima i e-book čitačima.

Postoji i mogućnost pojednostavljenog prikaza teksta književnih djelâ, opcija namijenjena prije svega slijepim i slabovidnim osobama koje koriste softver za glasno  i posebno prilagođena računala. Pojednostavljenom prikazu pristupa se preko posebne poveznice na dnu svake stranice djelâ u web formatu.

Na portalu se mogu pronaći i zvučni zapisi antologijskih pjesama hrvatske književnosti, književnih djela od srednjega vijeka do Krleže i Ujevića, bajki iz zbirke Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić pa i cjelovit Gundulićev ep Osman, koji ukupno traje nešto manje od sedam sati. Zvučne knjige možete slušati preko ugrađenog playera ili pak preuzeti na svoje računalo, MP3 uređaj, tablet ili mobitel.

Pristup svim sadržajima je besplatan, a dostupan je učenicima i studentima te njihovim nastavnicima i profesorima uz korištenje elektroničkog identiteta AAI@Edu.hr, kao i svima drugima koji se registriraju na portalu.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja