Budi dio naše mreže

Peti Festival kršćanskog kazališta, koji će se održavati od četvrtka do nedjelje na zagrebačkom Svetom Duhu, za Hrvatsku katoličku mrežu predstavili su novi ravnatelj festivala glavni urednik Veritasa fra Vladimir Vidović i stručna suradnica dr. sc. Sanja Nikčević.

/ Marija Pandžić

Prema riječima fra Vladimira Vidovića, Festival kršćanskog kazališta koji djeluje od 2015., a koji je utemeljila Hrvatska provincija sv. Jeronima franjevaca konventualaca, ove godine doživio je nekoliko promjena.

“Festival je ove godine postao izborni, a do sada je bio selektorski te je profesorica Nikčević bila selektorica. To znači da je bio raspisan javni natječaj na koji su se pozivale kazališne predstave kršćanskog karaktera koje su umjetnici stvarali. Ove godine smo promijenili takav koncept. Dosad se festival održavao i dva vikenda pa je to bilo uistinu zahtjevno. Odlučili smo i to promijeniti.  Također, festival je bio usko vezan i uz župu Svetog Antuna Padovanskog, odnosno uz blagdan sv. Antuna Padovanskog. Došli smo na ideju da stvorimo termin festivala jer je on bitan i važan događaj. Nadam da će to ubuduće biti otprilike predzadnji ili zadnji vikend u mjesecu svibnju”, istaknuo je fra Vladimir.

Kako je rekao naš sugovornik, ove godine je stavljen naglasak više na svece, a što se može vidjeti iz samoga programa festivala.

“Ansambl Kolbe će otvoriti Festival kršćanskog kazališta u četvrtak u 20 sati. Riječ je o mjuziklu ‘Svetac svega svijeta’ koji je imao više od 30 izvedaba od same premijere. Htjeli smo staviti upravo naglasak na domaćoj produkciji i na nečemu što je nastalo u okviru naše provincije. Zatim bih istaknuo oratorij ‘Marija Pomoćnica’ koji će biti izveden u subotu navečer, a koji govori o Blaženoj Djevici Mariji, a koji je nastao u okviru župe Marije Pomoćnice na zagrebačkoj Knežiji.

U nedjelju, posljednjega dana festivala, s početkom u 10.30 sati održat će se predstava za djecu ‘Sveci zdravoljupci’ te je u 11 sati također na rasporedu predstava za djecu ‘Zemlja čudesa’. Zatvaranje Festivala kršćanskog kazališta bit će u 20 sati kada će biti održana ‘Kazališna večer na spomen Vikija Glovackog’ te će biti izvedena drama ‘Dvije majke'”, naglasio je fra Vladimir Vidović.

Fra Vladimir Vidović i Sanja Nikčević u razgovoru s novinarkom Marijom Pandžić

Stručna suradnica Festivala kršćanskog kazališta dr. sc. Sanja Nikčević od samog početka sudjeluje u organizaciji tog festivala.

“Sama sam se javila fra Josipu Blaževiću da me uključi u organizaciju kako bi festival u svom programu sadržavao predstave koje će tematski slaviti Gospodina i baviti se svecima, a koje će istovremeno biti i kvalitetne.  Želimo poslati poruku da svijet ima smisla i da vlada svjetlo te kako čovjek ima slobodnu izbora, a to je temeljna kršćanska priča. Suvremene predstave obično šalju poruku kako svijet nema smisla te da da nema Boga, a da je čovjek sam na svijetu i nema nikakvog izlaza.

Meni kao osobi koja prati kazalište već je dosadio takav izričaj. Silno mi je stalo do toga da pokažemo na jednom mjestu kako postoje kvalitetne predstave koje u sebi nose kršćansku poruku. Naime, umjetnici moraju imati svoj prostor na kojem će moći javno nastupati. Vjerujem kako je važno da postoji Festival kršćanskog kazališta bez obzira što se radi bez novaca te što umjetnici rade bez novaca. Ali dajemo ljudima priliku da ono što osjećaju u srcu da pretoče na sceni”, naglasila je Nikčević.

U petak s početkom u 20 sati održat će se “Kazališna večer u čast Rajmunda Kuparea” koji će voditi dr. sc. Sanja Nikčević.

“Kupareo je bio dominikanac koji je napravio zavidnu sveučilišnu karijeru u Čileu kao estetičar te dan-danas njegove knjige o estetici služe kao udžbenici u Čileu. U Hrvatsku se vratio 1971. godine zbog bolesti. Neki su mu zamjerali što je otišao iz Hrvatske nakon rata 1945., ali Kupareo se nije bavio politikom. Cijeli život je pisao književna djela na hrvatskom jeziku, a estetske radove pisao je na španjolskom. Doista je bio veliki pjesnik, estetičar i dramatičar. Tek nakon 90-ih malo se više o njemu počelo govoriti.

Upravo pokrećem izdavačku kuću ‘Citadela libri’ koja će objaviti knjigu ‘Prebivao je među nama’ od Rajmunda Kuparea. Voljela bih da postoji jedno mjesto koje će objavljivati fine drame koje u sebi nose poruku da život ima smisla te koje u sebi nose katarzu i pročišćavaju nam emocije koje nas podižu i ojačavaju. Na taj način će javnosti biti dostupne njegove tri drame koje govore o Kristu koji je prebivao među nama. Kupareo kroz likove koji su bili blizu Krista progovora nam o Bogu. Mi preko tih likova o kojima nije puno napisano u Bibliji nešto doznajemo, a i s njima se možemo poistovjetiti”, poručila je naša sugovornica.

Fra Vlado je poručio kako je teško pronači predstavu s kršćanskom porukom te preporuča svima da dođu na Festival kršćanskog kazališta.

“Na ovogodišnjem festivalu imat ćete priliku pogledati neke drugačije predstave i one koji umjetnički djeluju u okviru svojih župnih zajednica”, poručio je fra Vladimir Vidović.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja