Budi dio naše mreže

Muzej Mimara u Zagrebu na 35. obljetnicu postojanja pripremio je virtualnu izložbu i katalog, priopćio je taj Muzej koji rad čuvanja umjetničke zbirke nastavlja i u teškim vremenima zatvorenosti nakon zagrebačkog potresa.

/ kv

Pod nazivom “Uspomene za budućnost… o 35. obljetnici otvaranja Muzeja Mimara” kao podsjetnik javnosti na bogato kulturno umjetničko djelovanje, prostor Muzeja oživjet će također malim izložbenim postavom, koji će se moći razgledati virtualno.

Nastao donacijom kolekcionara Ante Topića Mimare hrvatskom narodu, Muzej nastavlja rad čuvanja i obrade vrijedne umjetničke zbirke kroz svih 35 godina, pa tako i u teškim vremenima zatvorenosti poslije zagrebačkog potresa i pandemije, kaže se u priopćenju.

Pretvorivši se od prvog dana u nezaobilazno središte kulture i edukacije, Muzej Mimara bio je, uz stalni postav, mjesto održavanja brojnih izložbi iz fundusa, izložbi najšireg spektra svjetske kulturne baštine i suvremene umjetnosti.

Također, ističu, objavljivane su znanstvene studije i katalozi, poticana je međumuzejska suradnja, održani su brojni znanstveni skupovi i koncerti klasične glazbe, te promovirane monografije i izdanja posvećena velikanima umjetnosti. Ukratko, Muzej je u cijelosti ispunio zamisao i plemenitu želju donatora da bude trajnim izvorom spoznaja o ljepoti i veličini ljudskog stvaralaštva.

Ravnateljica Lada Ratković Bukovčan pozvala je na prisjećanje “gustog prepleta događanja u prošlosti i punine djelatnosti Muzeja Mimara”, na rastvaranje knjige uspomena, i sagledavanje teških trenutka ranjenog Muzeja 2020., ali i da “potvrdimo uvijek prisutnu spoznaju da nam je činiti samo jedno – svakodnevno nastaviti promicati puninu vizije donatora Ante Topića Mimare”.

Muzej Mimara otvoren je 17. srpnja 1987. na Rooseveltovu trgu 5 u Zagrebu, u za potrebe muzeja adaptiranom središnjem, istočnom krilu tzv. Školskog foruma sagrađenog 1895.

Fundus muzeja čini  zbirka umjetnina koju je Ante Topić Mimara (Korušce, 7. travnja 1898. – Zagreb, 30. siječnja 1987.) kolekcionar, slikar i restaurator darovao Ugovorom iz 1973. te proširio dodatkom donaciji 1986.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja