Budi dio naše mreže

Uoči blagdana Svih Svetih i Dušnog dana orkestar, zbor i solisti Hrvatskog narodnog kazališta Split će u četvrtak s početkom u 20 sati izvesti tradicionalni 'Koncert za Dušni dan'.

/ mb

U izvedbi Mozartovog ‘Requiema’, najznačajnijeg i najglasovitijeg djela cjelokupne sakralne glazbene literature, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića nastupit će solisti splitske opere: sopranistica Antonija Teskera, mezzosopranistica Terezija Kusanović, tenor Bože Jurić Pešić i bas Mate Akrap.

Mozartova Misa za mrtve u d-molu, uobičajeno nazvana po početnoj riječi njenog latinskog teksta Requiem najznačajnije je sakralna skladba velikog skladatelja. Jedinstvena ljepota i ekspresivnost, ali i činjenica da stoji na samom kraju njegovog životnog i umjetničkog puta osigurala je Requiemu posebno mjesto u povijesti glazbe i u općoj kulturi. Djelo je odraz Mozartovih dubokih osjećaja, razočaranja i nadanja opterećenih strašnom vizijom Posljednjega suda.

Mozart Requiem nije uspio završiti, već ga je, prema Mozartovim skicama, a djelomično i potpuno samostalno, to je učinio njegov učenik Franz Xaver Süssmayer.

S jedne strane Mozart je postavio zbor, a s druge soliste koji svaki na sebi svojstven način, preispituju smisao egzistencije, “konačnost” smrti, ali i vjeru u onozemaljski život. ”Ljepota i jednostavnost njegove melodijske invencije, bogatstvo boja i izraza, te zadivljujuće poznavanje polifonog stila ispunjaju stranice tog veličanstvenog djela, u kojem je nesretni umjetnik, sluteći zlo, tražio milost i za sebe”, piše u najavi koncerta na web stranici splitskog HNK.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja