Budi dio naše mreže

Ključna riječ: dusni-dan

Smrt je samo prijelaz iz ove doline suza u vječnu radost

Na blagdan Dušnog dana iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed vlč. Josipa Filipovića, dekana Županjskog dekanata koji među ostalim poručuje: "Smrt nam odnosi dragu osobu s našeg zajedničkog životnog puta, ali time i pokazuje da ovdje, na ovoj zemlji, zapravo nikada nismo ni bili kod kuće, nego samo na proputovanju prema onome što i priliči Božjem djetetu – a to je mjesto gdje s oka svake suze nestaje – a to je vječnost."

Donosimo zapise s nadgrobnih spomenika koje je na Mirogoju sabrao fra Bonaventura Duda

Na Dušni dan prisjećamo se naših bližnjih koju su nas napustili i posjećujemo njihove grobove. No, groblja nisu samo mjesta gdje se nalaze njihovi zemni ostaci, već i mjesta koja nas podsjećaju na vjeru u vječni život i u uskrsnuće mrtvih. Evanđelist Ivan tu vjeru donosi u Isusovim riječima: 'Doći ću i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja.' (Iv 14, 3).

Dušni dan

Spomendan svih vjernih mrtvih, tijekom kojeg se vjernici odlascima na groblja, paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća, prisjećaju pokojnika te mole za njihove duše.

Mozartov 'Requiem' za Dušni dan u Splitu

Uoči blagdana Svih Svetih i Dušnog dana orkestar, zbor i solisti Hrvatskog narodnog kazališta Split će u četvrtak s početkom u 20 sati izvesti tradicionalni 'Koncert za Dušni dan'.

Svi sveti kao izazov vjernicima, Dušni dan kao vrijeme za molitvu

Svetkovina Svih svetih i Dušni dan su dani u godini u kojima se najčešće prisjećamo svojih pokojnih. O povijesti blagdana, poštovanju prema pokojnicima i važnosti molitve za njih razgovarali smo s rektorom crkve Krista Kralja na zagrebačkom Mirogoju vlč. Bornom Puškarićem.

Hrvatski blaženici i sveci na zagrebačkim fontanama

Na prijedlog i pripremu Udruge Kristov Stol, Grad Zagreb je i ove godine odobrio mogućnost prigodnog obilježavanja blagdana Svih svetih svečanim projekcijama hrvatskih blaženika i svetaca na zagrebačkim fontanama.

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja