Budi dio naše mreže

Ključna riječ: dusni-dan

Što slavimo na Sve svete, a što na Dušni dan?

Svi sveti i Dušni dan se često brkaju i rijetko tko poznaje razliku između ta 2 dana. U ovom ćete se videu upoznati s razlikom ova dva dana, njihovom poviješću te zašto su nam važni.

DUŠNI DAN Dušama u čistilištu najpotrebnija je naša molitva

O značenju Dušnog dana te važnosti molitve za pokojne u HKR-ovoj emisiji "Argumenti" u utorak, 2. studenog, govorili su doc. dr. Iva Mršić Felbar s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. o. Dario Tokić, provincijal Hrvatske karmelske provincije svetog Oca Josipa, bibličar i preč. mr. sc. Borna Puškarić, župnik župe Sv. Blaža u Zagrebu. Emisiju je uredila Diana Tikvić.

SVI SVETI I DUŠNI DAN Vjerujemo da su naši pokojni živi i to nas tješi u našoj tuzi

Danas Crkva slavi svetkovinu Svih svetih i sve one svece i svetice koje je Crkva proglasila svetima, bili oni znani ili neznani. Naglasak je današnjeg dana na zajedništvu svetih i našoj povezanosti s dušama koje su u raju i slave Gospodina u vječnosti. Pitali smo građane znaju li razliku između Svih svetih i Dušnog dana, zašto uređuju grobove svojih najmilijih te misle li da su njihovi pokojni i dalje povezani s njima svezom koja se ne raskida, onom između neba i zemlje.

O teološkom i antropološkom značenju blagdana Svih svetih i Dušnoga dana

Prvoga dana u mjesecu studenome svetkovina je koju Katolička Crkva slavi u spomen na sve kršćanske svetce: one proglašene svetima, kanonizirane, kao i one koji svetima nisu proglašeni, ali su hodeći ovom zemljom uzmogli ostvariti i drugima pokazati ideal kršćanskoga života te su njihove duše ušle u kraljevstvo nebesko ili kraljevstvo Božje.

FRA MATE BAŠIĆ Urediti grob svojih najmilijih, pomoliti se kod groba i ne otići na Misu, nespojivo je s katoličanstvom i brigom za pokojne

Fra Mate Bašić uoči Svih svetih i Dušnoga dana poručuje: "Živimo život u svemu onome što smo dobro i lijepo od naših pokojnih primili, živimo život u zahvaljivanju Bogu na njima u našim životima. Stoga je važno, sjetiti se da postoji samo jedno mjesto susreta s našim pokojnima, mjesto i trenutak u kojem se spajaju nebo i zemlja. Taj poseban i sveti čas u kojem zajedno sa svim anđelima i arkanđelima, prijestoljima i gospodstvima, sa svom nebeskom vojskom i svim nebesnicima, zajedničkim glasom, jednim glasom slavu Božju kličemo, a to mjesto, taj trenutak je Sveta Misa."

VLČ. BRANIMIR BUDINSKI Što znači biti svet i tri zablude o blagdanu Svih svetih

Vlč. Branimir Budinski pojasnio je što znači biti svet i naveo tri zablude o svetosti u koje smo skloni vjerovati, u emisiji "Pod križem" na temu svetosti u okružju blaženog Alojzija Stepinca. Napomenuo je kako proglašavanje svetima od strane Katoličke Crkve nije evidentiranje svetaca nego izdvajanje pojedinaca koji nam mogu poslužiti kao primjer za svet život.

O nastanku svetkovine Svih svetih i podrijetlu Dušnog dana

Bliže se svetkovina Svih svetih i blagdan Dušnog dana kada se spominjemo svih svetaca i blaženika Katoličke Crkve i kada se spominjemo naših vjernih mrtvih. Povodom nadolazećih blagdana prisjetit ćemo se njihova podrijetla i nastanka koji sežu daleko u povijest te su povezani s jednom od najpoznatijih do danas očuvanih antičkih građevina.

Potpuni oprost za pokojnike na Svi Svete i Dušni dan

Početak mjeseca studenog u Crkvi obilježen je svetkovinom Svih Svetih i spomendana Spomena svih vjernika pokojnika. Crkva se u mjesecu studenom na poseban način pokazuje u svom otajstvenom zajedništvu - ona proslavljena na Nebu u zajedništvu svetih, trpeća koja okuplja duše vjernih preminulih koje se nalaze u čistilištu te putujuća ili vojujuća koja okuplja žive članove Katoličke crkve.

Otajstvo Isusa Krista otvara nam pogled prema životu za koji smo stvoreni, a to je vječni život u Bogu

Na Dušni dan iz Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije prenosimo propovijed vlč. Marija Brkića, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji nakon završenog poslijediplomskog studija iz dogmatske teologije u Rimu vrši službu župnog upravitelja Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu. Vlč. Mario Brkić, između ostalog, se u propovijedi poručuje: "Otajstvo Isusa Krista otvara nam pogled prema životu za koji smo stvoreni, a to je vječni život u Bogu. Mi vjerujemo da ćemo zauvijek biti s Gospodinom."

1 2 3
Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja