Budi dio naše mreže

"Mjesec hrvatske knjige" je manifestacija, koja započinje u utorak, a traje mjesec dana, do 15. studenoga te se u tom razdoblju nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena glazbi, a moto je - "U ritmu čitanja"! Stoga nas je zanimalo koje su navike čitanja naših građana.

/ mp

Tako nam je jedan mladić otkrio, budući da je disleksičar i disgrafičar, da sluša audio-knjige putem interneta dva-tri sata tjedno.

“Nedostaje domaćih audio-knjiga pa dok sam išao u školu imao sam velikih problema s lektirama jer mi je jako puno vremena trebalo dok sam ih čitao zbog problema koje imam. Ako je u pitanju strana literatura, ona je dostupna u audio izdanaju na internetu”, poručio je naš sugovornik.

Studenticu koju smo susreli na ulici istaknula je kako bi rado čitala knjige, ali osim potrebnih skripti za polaganje ispita ne stigne čitati.

“Prije fakulteta puno sam više čitala, ali sad nemam dovoljno vremena za čitanje romana jer čitam stručnu literaturu.”

Da ne čita ništa osim potrebne literature za fakultet, potvrdila nam je i druga studentica.

“Nemam naviku čitanja jer sam fokusirana na obveze na fakultetu. Kad bih imala vremena za čitanje, to bi bili strani autori, kriminalistički romani”, naglasila je.

Stariji gospodin kojeg smo susreli odmah je priznao da ništa ne čita.

“Ne kupujem knjige. Čitao sam knjige dok sam bio puno mlađi, osobito u gimnaziji i na fakultetu. Trenutno mi je jako naporno čitati. U godinama sam da radije hodam.”

Drugi gospodin nam je objasnio kako knjige koje čita radije posuđuje od prijatelja nego iz knjižnice.

“Ne kupujem knjige jer ih posuđujem. Pratim više nove knjige nego starije. U pola godine pročitam sedam, osam knjiga.”

Čitanje knjige / Foto: Pixabay

Može se zaključiti, prema provedenoj anketi Hrvatske katoličke mreže da se, nažalost, knjiga nakon srednjoškolskih dana ne uzima u ruke. Manifestacija “Mjesec hrvatske knjige” uistinu ima pred sobom cilj promocije čitanja knjiga jer nam knjiga proširuje obzore i produbljuje znanje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja