Budi dio naše mreže

Predsjedanje Hrvatske Vijećem Europske unije koje je započelo 1. siječnja povijesni je trenutak za našu zemlju, a Hrvatsko narodno kazalište kao središnja nacionalna kazališna institucija u Hrvatskoj tim će povodom upriličiti svečani koncert koji će se održati 9. siječnja 2020. godine s početkom u 19 sati.

/ kv

Dirigent Ivan Repušić / Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Koncertom će ravnati proslavljeni dirigent Ivan Repušić, a nastupit će orkestar i zbor Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Arije iz najpoznatijih svjetskih i domaćih djela izvest će operni solisti Valentina Fijačko Kobić, Ivana Lazar, Dubravka Šeparović Mušović, Tomislav Mužek, Ljubomir Puškarić i Luciano Batinić.

Program predstavlja europsko kulturno bogatstvo i zajedništvo biserima iz djela Mozarta,

Opera Nikola Šubić Zrinjski / Foto: Dalibor Urukalović / PIXSELL

Gounoda, Dvořáka, Wagnera i Verdija, dok će hrvatska baština biti predstavljena reprezentativnim ulomcima iz opera “Porin” Vatroslava Lisinskog, “Mila Gojsalića” Jakova Gotovca, “Nikola Šubić Zrinjski” Ivana Zajca te završnim kolom iz također Gotovčeva “Ere s onoga svijeta”.

Opera HNK u Zagrebu 21. siječnja gostuje u Erkel teatru, mađarskoj državnoj operi u Budimpešti s našom najizvođenijom operom Ero s onoga svijeta, Jakova Gotovca.
U istom kazalištu u Budimpešti, 23. siječnja gostuje Balet HNK u Zagrebu s predstavom Smrt u Veneciji. Ova višestruko nagrađivana baletna predstava gostovat će 8. veljače u nacionalnom kazalištu u Lisabonu. Smrt u Veneciji bit će dva puta izvedena i na pozornici slavnoga Tovstonogov Boljšoj dramskog kazališta u Sankt-Peterburgu u Rusiji. Dramska predstava Antigona u verziji svjetski poznatog filozofa Slavoja Žižeka, u režiji Angele Richter, 28. i 29. siječnja gostovat će u Théâtre de Liège u Belgiji. Antigona će gostovati i u talijanskoj Modeni, 26. i 27. veljače, na VIE festivalu. Velika dramska uspješnica Tri zime Tene Štivičić u režiji Ivice Buljana, gostovat će 21. ožujka u Palais des Beaux-Arts BOZAR u Bruxellesu. Tri zime predstavit će se 7. svibnja i na Danima hrvatske kulture u Gdanjsku u Poljskoj.

Katarina Livljanić /
Foto: Grgo Jelavić / PIXSELL

HNK u Zagrebu s Operom, Dramom i Baletom u idućih, dakle, šest mjeseci putuje na najznačajnije europske kazališne adrese, a diljem EU-a organizirat će se još pedesetak pomno odabranih programa i kulturnih događanja. Izdvajamo koncert Hrvatskog glagoljaškog rekvijema Igora Kuljerića u Münchenu, koji će izvesti Orkestar Münchenskog radija, a hrvatska kulturna baština i glagoljaško nasljeđe predstavlja se i izložbom “Glagoljica” te nastupom Katarine Livljanić i ansamblom Dialogosa.

Hrvatsku tradicijsku kulturu predstavit će Ansambl narodnih pjesama i plesova LADO na gostovanjima u Beču, Bratislavi, Pragu, Pečuhu, Malti i Cipru.

U korelaciji s grčkom arheološkom baštinom hrvatska dostignuća na tom području predstavit će se izložbom Arheološkog muzeja Zagreb u Ateni, dok će se izložbom Zagreb – Budimpešta u Nacionalnom muzeju u Budimpešti usporediti umjetnički dosezi hrvatskih i mađarskih umjetnika.

Hrvatska će biti zemlja gost na sajmu knjiga u Montpellieru, a nije zapostavljen niti suvremeni umjetnički izričaj koji će pokazati hrvatska dostignuća na tom području nastupima ansambala suvremenog plesa i pokreta BadCo i Defacto.

Koncerte će još imati ansambl Elvisa Stanića, Tamara Obrovac, Zagrebački solisti i Zagrebački kvartet. Posebnim programom Hrvatska će se predstaviti kroz svih šest mjeseci predsjedanja u Bozaru u Bruxellesu.

Hrvatska pošta pustila je u optjecaj 2. siječnja 2020. prigodnu poštansku marku Hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije. Marka

Foto: Hrvatska pošta

tiskana povodom iznimnog uspjeha i časti za Hrvatsku ima nominalnu vrijednost 8,60 kuna i tiskana je u nakladi od 200.000 primjeraka. Motiv prigodnog izdanja je logotip predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem EU-a čiji su autori studentica Iva Primorac te njezini mentori Stipe Brčić i Marija Juza sa Studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Logotip je za tisak poštanske marke prilagodio Tomislav Vlainić, dizajner iz Splita. Prigodna poštanska marka izdana je u hrvatskom arku (25 maraka u 30 polja), a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Predsjedanje ima bogat kulturni i promidžbeni aspekt. Kulturni program predsjedanja povezan je s Rijekom kao europskom prijestolnicom kulture kako bi Hrvatska u ovoj povijesnoj godini Europi i svijetu pokazala bogatstvo svoje jedinstvene kulturne baštine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja