Budi dio naše mreže

Kršćanska sadašnjost objavila je istaknuti priručnik, Rječnik obreda, koji je uredio Mirceal Eliade, poznati profesor povijesti religija i filozofije.

/ im

Ovaj rječnik plod je istraživanja stručnjaka u području etnologije, antropologije, sociologije, filozofije i teologije. Otvara čitatelju svijet značenja neophodnih za razumijevanje suvremenih pojava. Mircea Eliade je s Georgesom Dumézilom pružio u svojim studijama novi pogled i metodu religijskim znanostima, prilagodivši ih znanstvenom duhu i antropološkim istraživanjima XXI. stoljeća,
što u ovom djelu pronalazi vrijedno uporište.

Istraživanje posredničke funkcije svetoga, u kontekstu hijerofanija koje doživljava homo religiosus, dovelo je Mirceu Eliadea do proučavanja obreda i rituala. On se posvetio proučavanju obreda obnove i obreda prijelaza. Radi se o veoma širokome području koje se kreće od obreda prijelaza u misterijskim religijama i šamanizmu do obreda u različitim tajnim društvima. U svojemu cjelokupnome istraživanju, naglasak se stavlja na arhetip, na sveto mjesto, na pravrijeme, na objave mitova i na inicijacijske provjere. Prva arhetipska komponenta, koja pruža razumijevanje djelotvornosti obreda, nalazi se u nebeskome uzorku. Potom slijede druge komponente: simbolizam središta i sveopći božanski obrazac u obredima. U modernom značenju, obred označava propisano djelovanje: protokol, društveni život, tajna društva, religiju, kult. Obred može biti privatan ili javan, individualan ili zajednički, profan ili religijski. Dio je ljudske naravi, podložan je preciznim pravilima i podrazumijeva kontinuitet.

Rječnik obreda na čak 610 stranica obuhvaća i razrađuje niz pojmova, od amuleta i talismana, ceremonija, čišćenja, dara, egzorcizma, glazbe i religije, inicijacije, karnevala do obreda prijelaza, utemeljenja, obredne izolacije, obrednih maski itd., poredanih abecednim redom. Rječnik obreda potražite u knjižarama ili web knjižari Kršćanske sadašnjosti.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja