Budi dio naše mreže

Početak hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije 'Academia Cravatica' obilježit će stavljanjem kravata na spomenike hrvatskih velikana i svečanom Smjenom straže Kravat pukovnije 1. i 2. siječnja 2020 .

/ mb

Kravatom, kao europskim i svjetskim simbolom diplomacije i dostojanstva, ova ustanova posvećena proučavanju, čuvanju i unaprjeđivanju kravate kao hrvatske i svjetske baštine, podsjetit će Europu da je upravo Hrvatska domovina kravate.

U srijedu, 1. siječnja kada vojnici i konjanici vojno-povijesne postrojbe Kravat pukovnije izvode svoju tradicionalnu, novogodišnju Smjenu straže na Trgu sv. Marka, prva Smjena straže u 2020. godini bit će posvećena početku predsjedavanja Vijećem Europske unije. Tim povodom, u svečanoj Smjeni straže sudjelovat će i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, koji će nakon početka Smjena primiti svečani prijavak od zapovjednika Kravat pukovije, Željka Matejčića. Nakon toga će uslijediti vojno-povijesna ophodnja središtem Zagreba.

U četvrtak, 2. siječnja na Trgu bana Jelačića, točno u podne, ‘Academia Cravatica’ postavljanjem velike crvene kravate na spomenik banu Jelačiću, započet će i prigodno postavljanje velikih crvenih kravata na 46 spomenika hrvatskih velikana. Kravate će postavljati vojnici Kravat pukovnije, a one će ostati vezane na spomenicima punih mjesec dana.

Ovo su tek prve prigodne aktivnosti kojima će se obilježiti hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije, a provodit će se do kraja siječnja u suradnji s Gradom Zagrebom i Ministarstvom vanjskih i europskih poslova.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja