Budi dio naše mreže

Uz 100. obljetnicu rođenja Ivana Kožarića i kao najava Kožarićeve retrospektive u MSU od 1. srpnja, na platou muzeja predstavljena je najviša zagrebačka 12 metarska skulptura 'Uzlet', a bit će prikazan i film o Kožariću 'Spaljeno sunce', redatelja Petra Krelje.

/ vbb

12.05.2013., Zagreb – Ivan Kozaric, hrvatski kipar u svom stanu. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Uzlet (1999.) Ivana Kožarića izvorno je nastao kao prijedlog za spomenik Marku Maruliću ispred zgrade Hrvatskoga državnog arhiva na Marulićevom trgu. Ivan Kožarić u obrazloženju svojeg prijedloga zapisao je: „Taj ‘crtež u prostoru’ skulptura je koja se u ime svoje slobode odrekla punine za volju lakoće i tankoće uzleta. Njoj bi se prostor jednog od najljepših gradskih trgova radovao – jedan drugome udahnuli bi novi život, upravo stoga što se u svojoj razlici međusobno poštuju.“

Petlja koja prenosi ideju uzleta jedan je od motiva koji se u Kožarićevu stvaraštvu kao odlučan potez rukom pojavljuje još od 1960-ih godina. Zamišljena i izvedena kao skulptura u javnom prostoru, svoje trajno mjesto pronašla je uz zgradu Laube – kuće za ljude i umjetnost.

Ta zasigurno najviša skulptura u gradu Zagrebu na neko će vrijeme promijeniti lokaciju. U četvrtak, 10. lipnja 2021., na dan kada se prije 100 godina Ivan Kožarić rodio, veličanstvena skulptura visoka 12 metra, zahvaljujući angažmanu Laube, bit će premještena ispred zgrade Muzeja suvremene umjetnosti.

Na isti dan, u 21 sat na sjevernom platou MSU-a (kod tobogana) rođendan velikog barda bit će obilježen i prikazivanjem dokumentarnog filma Spaljeno sunce uglednog sineasta Petra Krelje. U filmu podijeljenom u nekoliko poglavlja koja obuhvaćaju najznačajnija obilježja a  Kožarićeva stvaralaštva, o susretu s magičnim prostorom autorovog radnog prostora u Medulićevoj 12 (Laboratorij za oživljavanje), specifičnom fenomenu izokretanja sustava vrijednosti i ukidanja hijerarhije (Smeće), te pojedinim važnim izložbama među kojima su „Atelijer Kožarić“ i „Skulptura 1954.-2000.“ uz samog umjetnika govore povjesničar umjetnosti Igor Zidić i umjetnik i kustos Antun Maračić.

Tim događajima MSU najavljuje Kožarićevu retrospektivnu izložbu „Jedna od mogućih 100“ koja će se otvoriti 1. srpnja 2021. u MSU Zagreb.

Skulptura Uzlet Ivana Kožarić / Foto: Facebook MSU Zagreb

Ivan Kožarić rodio se u Petrinji 10. lipnja 1921. godine, a umro je u Zagrebu 15. studenog 2020. godine.  Kiparstvo je završio na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na šezdesetak samostalnih i dvjestotinjak skupnih i tematskih izložaba u zemlji i inozemstvu te gostovao na najprestižnijim svjetskim manifestacijama moderne i suvremene umjetnosti poput Biennala u Veneciji i Biennala u Sao Paolu. Među njegovim brojnim radovima su i javne skulpture među kojima su najpoznatije spomenik A. G. Matošu na zagrebačkom Gornjem gradu te na šetnicu uz Kupu u Sisku i ‘Prizemljeno sunce’ u središtu Zagreba. Ivan Kožarić dobitnik je brojnih nagrada, a posljednju nagradu ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo dobio je 1997. Iste godine postao je i redovni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

[IK : 100]

Petlja izvedena odlučnom gestom ruke, olovkom na papiru ili bojom na platnu, jedan je od motiva kojemu se Kožarić iznova vraćao – od šezdesetih godina prošloga stoljeća do novog tisućljeća. Prvi puta bijelu petlju na nebeski plavoj podlozi naziva Uzletom na slici iz 1994., upisujući u nju ideju polijetanja, otvorenih mogućnosti praćenih, dakako, zanosom i vedrinom – stanjem koji prožima čitav njegov golemi opus.
U vrijeme kada nastaju njegove prve „petlje“, Kožarićevi crteži često su ujedno i ideje za skulpture u javnom prostoru zamišljene u velikim dimenzijama, koje tada, a ni kasnije nije uspio realizirati. Ponekad zbog vlastita siromaštva, ponekad zbog siromaštva grada ili države, a najčešće zbog uobičajenog razloga udovoljavanja konvencijama spomeničke plastike u koje se nije želio uklapati. O ideji materijalizacije „Uzleta“ u mediju skulpture, Kožarić je vjerojatno dugo razmišljao. Kada ga je odlučio prijaviti na Natječaj za spomenik Marku Maruliću, koji je raspisan 1997. godine. No, „Uzlet“ svoje mjesto ipak nije pronašao na Marulićevu trgu, već je udomljen kraj Laube – kuće za ljude i umjetnost. #IK100 #MSU
Ivan Kožarić
Skica za spomenik Marku Maruliću
1997. – 1998. g.
pastel i akvarel na papiru
37 x 30,5 cm
MSU Zagreb, Atelijer Kožarić
Vlasništvo Grada Zagreba

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja