Budi dio naše mreže

Top ljestvica najtraženijih naslova u knjižarama Verbum donosi vam deset najčitanijih knjiga mjeseca listopada među kojima ima zanimljivih noviteta.

/ dz

Na vrhu ove jesenske top ljestvice našla se knjiga o blaženiku milenijalcu Carlo Acutis – geek u raju, autora Willa Conquera. Kao pripadnik generacije Y, Carlo Acutis prvi je među beatificiranima koji je imao profil na Facebooku, igrao PlayStation i bio ljubitelj Pokemona. Ova jedinstvena knjiga više je od biografije toga sveca tinejdžera, koji je sa samo 15 godina preminuo od leukemije; ona je istinski vodič koji nas može taknuti i poučiti jer opisuje život koji se ne razlikuje puno od našega. Stoga Carlo današnjim mladima može poslužiti kao herojski uzor – tinejdžer koji je programirao i uživao u filmovima i stripovima, a živio je kao autentični i iskreni Kristov učenik. Na stranicama knjige otkrit ćete kako je kao dječak prihvatio vjeru, kako je nadvladao poroke koji su ga mučili i razvio ljudske i kršćanske vrline. Upoznat ćete kako je živio kršćanstvo u svojoj mladenačkoj svakodnevici, kako se suočavao s osjećajima tuge; kako je živio prijateljstva i odnos s roditeljima te kako je prihvatio vlastitu bolest i smrt.

Uspješnica genijalnog Fabricea Hadjadja Biti otac sa svetim Josipom ovaj put se našla na drugom mjestu top ljestvice. U godini svetog Josipa ova nam knjiga može pomoći da ovom omiljenom svecu vratimo životnost i ljudski lik. U dvanaest nadahnutih lekcija koje povezuju Bibliju, predaju i vlastito obiteljsko iskustvo Fabrice Hadjadj nam na temelju života sv. Josipa nudi kratak i poticajan vodič za očinstvo i obiteljski život u ovo naše, vrlo zahtjevno vrijeme. Pokušavajući odgovoriti na praktična pitanja poput: “Kako osvojiti Blaženu Djevicu Mariju?” ili “Kako postići da ti Bog bude poslušan bez vikanja?”, Hadjadj promišlja o konkretnim svakodnevnim stvarnostima koje tvore život svake obitelji: ljubavi, partnerstvu i muško-ženskim odnosima, odgoju, očinstvu i muževnosti, vjeri, ljepoti ljudskoga rada, dostojanstvu smrti itd. Ova svježa, provokativna i humoristična knjiga – istovremeno vrlo čitka i duboka – iz pera jednoga od najbriljantnijih kršćanskih umova našega doba otkrit će nam tako nov pogled na sv. Josipa, ali i na očinstvo i vlastiti obiteljski život.

Na trećem mjestu našao se još jedan novitet: duhovna biografija svetoga Franje Brat iz Asiza, poznatog autora Ignacija Larrañage. Larrañaga, autor duhovnoga bestselera Marijina šutnja, u knjizi Brat iz Asiza odlučno se suprotstavlja sladunjavoj, površnoj i iskrivljenoj slici asiškoga sveca, uzimajući u zadatak otkriti misterij, tajnu Franjine osobe i djelovanja, tajnu koja može biti nadahnuće i za ljude našega vremena. Oslanjajući se na povijesne zapise, svjedočanstva, činjenice i kronologiju Svečeva života, Larrañaga pažljivo i pomno rekonstruira Franjin odnos s Bogom. Brat iz Asiza lirskim nam jezikom pripovijeda o najznačajnijim događajima i duhovnim silnicama koje su oblikovale život svetoga Franje: poseban Božji poziv koji se s vremenom kristalizirao i postajao jasnijim, duboka ljubav prema Kristu koja ga je poticala na život u radikalnu siromaštvu; ljubav prema siromasima i odbačenicima iz društva i na koncu silna ljubav prema svim Božjim stvorenjima.

Na četvrtom mjestu top ljestvice našla se knjiga Granice autora Henrya Clouda i Johna Townsenda. U ovomu višestruko nagrađivanu bestseleru prodanom u preko dva milijuna primjeraka ugledni psiholozi dr. Henry Cloud i dr. John Townsend pokazuju kako je postavljanjem granica na različitim područjima moguće preuzeti kontrolu nad svojim životom. Poučavaju nas kako postaviti zdrave granice u odnosu prema drugima, a posebno poglavlje posvećeno je aktualnomu i sve važnijem pitanju postavljanja granica na društvenim mrežama i općenito u digitalnomu svijetu.

Peto mjesto top ljestvice zauzela je uspješnica pape Franje Želim ti osmijeh. Bog je radostan, svjedoči Papa na ovim stranicama koje predstavljaju proglas preporoda. U njima je sadržana oslobađajuća poruka evanđelja, u konačnici i cijelo kršćanstvo: mi nismo na svijetu zato da ljudima namećemo obveze ili trapljenja ili terete teže od onih koje već imaju, već da svjedočimo i dijelimo lijep, nov i iznenađujuć obzor. Istinska radost nije kratkotrajan osjećaj euforije ni iluzoran protuotrov onih koji ignoriraju patnju: ona proizlazi iz naše nade, konkretne nade koju nam ništa i nitko ne može oduzeti. To je radost koja uvijek ima posljednju riječ.

Na šestom mjestu našla se proslavljena knjiga Jordana B. Petersona 12 pravila za život. Pišući s puno humora Peterson nam donosi zanimljivu i edukativnu knjigu punu iznenađujućih zaokreta – uči nas zašto ne smijemo prigovarati dječacima i djevojčicama dok se skejtaju po ogradama, zašto one koji olako kritiziraju čeka teška sudbina te zašto uvijek trebamo pogladiti mačku kada je sretnemo na cesti. Zašto trebamo vlastitu kuću dovesti u red prije nego što počnemo kritizirati druge? Zašto se trebamo uspoređivati s time tko smo mi bili jučer, a ne s onim što je netko drugi danas? Jordan Peterson široko razlaže svoju temeljitu argumentaciju govoreći o disciplini, slobodi, pustolovini i odgovornosti – iz mudrosnih tradicija svih kultura probrao je ono najvažnije i sažeo u dvanaest praktičnih i dubokih pravila o tome kako živjeti smislenijim životom.

Na sedmom mjestu smjestila se knjiga iz biblioteke Populus, roman Tesse Afshar Žetva rubina. Afshar nas vodi u vrijeme Perzijskoga Carstva, a u središtu radnje nalazi se Sara, obrazovana i nadarena rođakinja proroka Nehemije. Sara neočekivano postaje glavna pisarica perzijske kraljice, jedina žena na tako visoku položaju u Perzijskome Carstvu. Sara radi do iznemoglosti pokušavajući se dokazati i sebi i drugima te zavrijediti očevu ljubav. Spletom neočekivanih okolnosti, kraljica povlači Saru s posla te je udaje za kraljeva rođaka, plemića Darija Pasargadu. Našavši se bez posla, u braku s muškarcem koji je prezire, može li Sara naći novu sigurnost i samopoštovanje i može li osvojiti srce svoga supruga, kojega potajno voli? Žetva rubina dubok je i slojevit roman koji nam nudi priču o beskrajnoj Božjoj ljubavi i milosrđu, isprepletenu s napetom povijesnom i ljubavnom pričom.

Na osmom mjestu našao se nastavak bestselera 12 pravila za život – knjiga Izvan reda Jordana B. Petersona. Peterson u ovom odvažnom nastavku donosi još dvanaest životno važnih načela koja će nam pomoći izdržati iscrpljujući teret što neizbježno prati svaku našu želju da svijet dovedemo u red. U vremenu kada se čovjekova volja sve više nameće u svakom području života – od društvenih struktura do naših emocionalnih stanja – Peterson upozorava na opasnost koja leži u pretjeranoj sigurnosti. Previše kaosa vodi u nestabilnost i tjeskobu, ali previše reda može nas skameniti i učiniti nas pokornima i podloženima. Knjiga Izvan reda poziva nas da uspostavimo ravnotežu između kaosa i reda, ta dva temeljna načela stvarnosti, te nas vodi uskim i tijesnim putem koji ih razdvaja.

Knjiga Kako započeti iznova poznatog autora Fabija Rosinija našla se na devetom mjestu listopadske top ljestvice. U ovom svom uratku Rosini polazi od toga da se život svakog od nas sastoji od neprekidnog niza novih početaka. Ponekad može postati teško započeti iznova te se, štoviše, nakon bolnoga iskustva ili neuspjeha može pomisliti da je to nemoguće. Uvodeći čitatelja pomoću egzistencijalnoga i duhovnog puta preporađanja i razlučivanja u umijeće započinjanja iznova, ova knjiga pokazuje upravo suprotno: novi početak uvijek je moguć i ponuđen je svima. Knjiga Kako započeti iznova vodi tako do istinskoga životnog preporoda, na putovanje prema samima sebi pod blagim Božjim pogledom.

Posljednje mjesto listopadske top ljestvice zauzela je Ljekaruša fra Jure Marčinkovića, poznatog franjevca koji se već više od sedamdeset godina bavi ljekovitim biljem i pripravcima, proučava stare ljekaruše i recepte te ih sam dorađuje pomažući mnogim ljudima da ozdrave ili da im bude bolje. Iskustva i recepte s ljekovitim prirodnim pripravcima sažeo je u svojoj Ljekaruši u kojoj je skupio više od 1100 prirodnih recepata, provjerenih stoljetnom primjenom, za 136 bolesti i stanja, dajući praktične i razumljive savjete za ozdravljenje uz pomoć biljnih pripravaka i pravilne prehrane.

Sve spomenute knjige dostupne su u knjižarama Verbum i na web knjižari Verbum.hr. Više o knjigama možete saznati na linku ovdje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja