Budi dio naše mreže

Izložba 'Na tom mladom ljetu svega obilja – Božićni običaji u Podravini', otvorena je u Muzeju grada Koprivnice. Izložba prikazuje dio božićnog ugođaja s početka prošlog stoljeća ispunjenog ručno izrađenim ukrasima, mirisom prhkih kolača i tradicionalnih blagdanskih jela kao i riječima kućedomaćina koji članovima obitelji priziva rodnost, zdravlje, mir i veselje.

/ Vesna Bihar

Izložba prikazuje razdoblje od početka adventa do Sveta tri kralja koji u Podravi i Koprivnici obiluju brojnim običaja. Za samo otvorenje izložbe izabran je blagdan sv. Lucije kada se po običaju sadi pšenica, a po njegovom izgledu, na sam Božić ratari predviđaju hoće li iduća godina biti plodna.

Za početak krenuli smo s prikazom i rekonstrucijom običaja uz blagdan sv. Lucije koja se u Podravini obilježava ophodom maskirane osobe, koja u večernjim satima obilazi domove s malom djecom i, plašeći ih svojim izgledom, ima odgojnu ulogu. A vjeruje se da se tim običajem spriječava mjesečarenje kod djece, pojasnila je autorica Vesna Peršić Kovač.

Bit će prikazano i kako su se nekada ukrašavale kuće u podravskim selima.

U selima Podravine tradicijski božićni nakit izrađivale su žene iz Koprivnice i okolice, od materijala iz prirode poput: slame, perja, vune i poznate podravske ružice od krep papira.”

Izložba će okupiti i brojne druge predmete koji se čuvaju u Muzeju grada Koprivnice, a vezani su uz božićne blagdane.

Tu su božićne čestitke iz donacije Popović Živković s početka 20. st, čestike, kalendari iz biblioteke Mihovila Pavleka Miškine te fotografije poznatog koprivničkog fotografa Hansa Parscha ili Ivana Parša, na kojima možemo vidjeti božićni ugođaj u gradu Koprivnici između dva svjetska rata.”

 Izložba ostaje otvorena do 12. siječnja iduće godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja