Budi dio naše mreže

U Gradskom muzeju Požega u četvrtak, 27. kolovoza bit će otvorena izložba "Kruh nebeski". Uz 92 molitvenika, od kojih je najstariji iz 1681. godine, na izložbi će prvi put javnosti biti predstavljena i najstarija krunica pronađena na hrvatskom tlu. Riječ je o krunici pronađenoj na arheološkom lokalitetu benediktinskog samostana Rudina, a datirana je na prijelaz iz 14. u 15. stoljeće.

/ Katarina Varenica

Na izložbi “Kruh nabeski” u Gradskom muzeju Požega bit će izloženi molitvenici iz fundusa Muzeja, ali i oni koje su donirali Požežani ili određene ustanove. Naime, Gradski muzej Požega prije pola godine pozvao je sugrađane na sudjelovanje u ostvarenju izložbe i dobili su vrlo zanimljivih primjeraka molitvenika starih i do 150 godina, istaknula je u razgovoru za Hrvatsku katoličku mrežu autorica izložbe Ljiljana Marić.

Foto: Gradski muzej Požega

Ukupno će na izložbi “Kruh nebeski”, koju uz Ljiljanu Marić potpisuje i Dijana Klarić iz Gradske knjižnice Požega, biti izložena 92 molitvenika od kojih je najstariji iz 1681. godine i pisan je na francuskom jeziku. Izloženi molitvenici pisani su i na slovenskom, njemačkom, latinskom, talijanskom, češkom, staroslavenskom, ruskom, srpskom te, naravno, hrvatskom. Pisani su u četiri pisma, ističe Marić – latinici, ćirilici, bosančici i gotici.

Izložba nosi naziv “Kruh nebeski” po našem hrvatskom molitveniku koji je doživio najveći broj izdanja, do sada 46, od kojih je 1. izdanje iz 1909. godine. Upravo taj primjerak možete vidjeti u Gradskom muzeju Požega. Osim što je izložen kao muzejski eksponat “Kruh nebeski” je i skeniran pa se može i prelistati u digitalnom izdanju.

Foto: Gradski muzej Požega

Gradski muzej Požega u svom fundusu čuva velik broj starih i rijetkih molitvenika od kojih je autorica izložbe izdvojila je one isusovca Antuna Kanižlića. Pisao ih je krajem 18. stoljeća, ističe Ljiljana Marić, poslije oslobođenja Slavonije od osmanlija pa oni nisu služili samo u pobožne, nego i u pedagoške i prosvjetiteljske svrhe.

Foto: Gradski muzej Požega

Posebnu pozornost posjetitelja privući će molitvenici koji su nastali i tiskani u požeškom kraju kao npr. Pobožnost sv. Vidu, Molitvenik Majke Božje Kutjevačke ili molitvenik “Duhovne mervice” Jurja Muliha, isusovca koji je došao iz Slovačke i koji je najveći dio svoga života proveo u požeškom kraju. Taj molitvenik je doživio nekoliko izdanja, a Gradski muzej Požega čuva izdanje iz 1818. godine koje do sada nije registrirano u nijednoj knjižnici u Hrvatskoj, ističe Ljiljana Marić.

Foto: Gradski muzej Požega

Molitvenici izloženi na izložbi “Kruh nebeski” nisu samo predmeti koji su nekada služili u pobožne svrhe, nego su obrađeni i s nakladničkog, povijesnog, tiskarskog i muzejskog aspekta. Mnogi od tih molitvenika čuvaju različite ex librise ili rukopisne zabilješke. Nekada je jedina tiskana knjiga u kućanstvu bio upravo molitvenik pa su stoga ljudi unutra zapisivali različite podatke koji se tiču njihove obitelji.

Foto: Gradski muzej Požega

Autorica izložbe izdvaja jedan takav molitvenik iz druge polovice 18. stoljeća, koji je pripadao grofu Antunu Jankoviću, a u koji je on zapisao datume kada se zaručio, kada mu se rodilo ili umrlo dijete, tko i kada ga je krstio, tko mu je bio krsni kum… Zabilješke su na latinskom jeziku, a za posjetitelje su ti dragocjeni povijesni podaci prevedeni i na hrvatski jezik. Čak i među molitvenicima koje su za izložbu posudili sugrađani upisani su neki takvi podaci, naglasila je autorica izložbe.

Foto: Gradski muzej Požega

Ljiljana Marić ističe da je odaziv sugrađana da svojim molitvenicima sudjeluju u stvaranju ove vrijedne izložbe bio uistinu velik i iznenađujuć. Neki od njih donijeli su u Muzej uistinu vrijedne primjerke, kao što je npr. molitvenik nakladnika Steinbrenera iz druge polovice 19. stoljeća. Riječ je o nakladniku koji se specijalizirao za izdavanje molitvenika, a ono što ih čini posebnima je ukrašavanje. Korice tih molitvenika su prekrasne uređene jer su oni u to doba služili i kao statusni simbol, naglašava Marić. Tako Gradski muzej Požega čuva i nekoliko fotografija s početka 20. stoljeća na kojima su se mladenke na dan vjenčanja fotografirale upravo s molitvenicima koji su, između ostaloga, pokazivali i kojem društvenom statusu one pripadaju.

Najstarija krunica u Hrvatskoj prvi put u javnosti

Osim molitvenika izložba “Kruh nebeski” premijerno će hrvatskoj javnosti predstaviti i najstariju krunicu u Hrvatskoj pronađenu prošle godine na arheološkom lokalitetu benediktinske opatije Rudina u blizini Požege. Krunicu je moguće datirati na prijelaz iz 14. u 15. stoljeće. Naime, uz posmrtne ostatke starije ženske osobe pronađena je i olovna bula pape Bonifacija IX. koji je izdao jednu nama danas nepoznatu ispravu i to pripadnici plemićkog roda Podvrški koji su bili patroni benediktinskog samostana. Spomenuta isprava datira iz 1397. godine, ističe Ljiljana Marić i nadodaje da su zrnca krunice napravljena od kosti. Krunica se sastoji od 139 većih zrna valjkastog oblika, 14 manjih okruglih zrna, dva plosnata okrugla manja zrna i tri veća okrugla plosnata zrna koja su, pretpostavlja se, služila kao ukras. Smatra se da je krunica izvorno imala 150 valjkastih zrna, a te krunice od 150 zrna nazivaju se Pater noster brojanice i zapravo su preteča današnjih krunica. Njihovih 150 zrna označavalo je zapravo 150 molitava Gospodnjih, odnosno Očenaša koji su nepismenim redovnicima zapravo bili zamjena za 150 psalama koje je trebalo dnevno izmoliti. Na prikazima krunice iz tog srednjovjekovnog razdoblja vidi se da broj zrna varira što se može povezati s umjetničkom slobodom autora koji su krunice izrađivali. U Gradskom muzeju Požega iznimno smo ponosni što je ova najstarija krunica pronađena upravo na našem tlu i što će u našem Muzeju prvi put biti prikazana javnosti, zaključila je autorica izložbe Ljiljana Marić.

Zrnca krunice / Foto: Gradski muzej Požega

Izložba “Kruh nebeski” u Gradskom muzeju Požega bit će otvorena u četvrtak, 27. kolovoza i moći će se razgledati do 31. listopada.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja