Budi dio naše mreže

„Hrvatsko djevojačko ruho u Bosni i Hercegovini i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi“ naziv je izložbe autora etnologa dr. sc. o. Zvonka Martića, koja je otvorena u žitnici Rupe u Dubrovniku.

/ mb

Izložba „Hrvatsko djevojačko ruho u Bosni i Hercegovini i hrvatskim manjinskim zajednicama u Europi“ predstavlja građu iz etnografske zbirke Samostana i duhovnog centra Karmel sv. Ilije na Buškom jezeru u okolici Tomislavgrada, utemeljene s ciljem prikupljanja i čuvanja nošnji, nakita, čipke, građe o običajima, napjevima i plesovima Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Izložba je multimedijalnog karaktera te, pokraj video i fotografskog materijala, prezentira djevojačke nošnje i nakit. Kustos izložbe je Ivica Kipre, dok je autor fotografija Jasmin Fazlagić. Za posjetitelje ostaje otvorena do 30. rujna 2021.

Izložba je dio projekta ‘Tradicijska odjeća hrvatskih manjinskih zajednica i većinskih naroda jugoistočne Europe’ kojeg zajednički provode Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik, Dubrovački muzeji i Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini Stećak, i kojim se obilježava 70. obljetnica osnutka Hrvatske matice iseljenika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja