Budi dio naše mreže

Bit će predstavljeno šezdeset fotografija velikog formata dubrovačkog arhitekta Boža Benića, snimljenih tijekom njegova volonterskog angažmana u Africi.

/ Vesna Živko

Kao volonter udruge „Kolajna ljubavi“ Benić je u dva navrata boravio u Tanzaniji. Od lipnja do kolovoza 2015. godine bio je voditelj Sirotišta sv. Ante u Songei, koje skrbi o pedesetak djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi te koordinator programa „Kumstva“ kojim udruga potpomaže školovanje više od tisuću djece i mladih diljem zemlje. U siječnju 2018. godine u Tanzaniju se vraća kako bi nadzirao izgradnju vodoopskrbnog sustava u Župi sv. Franje Asiškog u selu Monduli Juu na sjeveru zemlje financiran novcem prikupljenim u sklopu humanitarne akcije „Dubrovnik za Afriku: kap vode – ocean ljubavi“ koju je pokrenuo u suradnji sa Župom sv. Mihajla.

Tijekom svog volonterskog angažmana Benić je snimao tanzanijsku svakodnevnicu. Želio je, kaže, zabilježiti ne samo teške uvjete života već i ljepotu i optimizam kojom Afrika zrači:

“Usprkos svemu onome malo što Afrikanac ima,  svi mi volonteri koji imamo iskustvo boravka u afričkim zemljama znamo reći da su Afrikanci često sretniji  i zadovoljniji od nas koji smo čitav život odrastali u izobilju i uvijek tražili više i više. I to mi je zapravo cilj – pokazati da Afrika nije samo siromaštvo. Afrika je jedan optimizam, Afrika je nada da će sutra ipak biti bolje.”

Bit će izloženo 60 fotografija velikog formata. Posjetitelji će moći vidjeti ne samo način života afričkoga čovjeka nego i zadivljujuću afričku divljinu, ljepote Indijskog oceana, Zanzibar, najveći grad u Tanzaniji Dar es Salaam te život u Sirotištu Sv. Ante kao i život plemena Masai.

Cilj izložbe je pobliže upoznati dubrovačku javnost sa životom u Tanzaniji, posebice u kontekstu završetka humanitarne akcije „Dubrovnik za Afriku: Kap vode – ocean ljubavi“. Izložba „Tanzanija u srcu“ u Etnografskom muzeju u Dubrovniku ostaje otvorena do 15. travnja, a nakon toga moći će se vidjeti u Zagrebu te u drugim hrvatskim gradovima.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja