Budi dio naše mreže

U povodu 200. obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu u utorak je otvorena izložba koja kroz pregled građe čuvane u fundusu NSK nastoji ukazati na važnost autorova opusa u kontekstu hrvatskoga glazbenog romantizma te glazbene, ali i sveukupne hrvatske baštine.

/ kv

Izložbu “Vatroslav Lisinski – 200. obljetnica rođenja” prigodan je hommage tom velikom skladatelju, koji zauzima istaknuto mjesto u plejadi hrvatskih preporoditelja. “Iako je imao svega 35 godina kad je umro, te je njegov stvaralački ciklus trajao samo 10 -ak godina, ostavio je 142 autorska djela i 25 preradbi, rekla je jedna od autorica izložbe, voditeljica Zbirke muzikalija i audiomaterijala NSK Tatjana Mihalić. ”Ljudi ga danas najviše pamte po tome da je autor prve hrvatske opere. Osim opere pisao je i druge skladbe, solo pjesme, instrumentalne uvertire itd.”, istaknula je Mihalić.

Kao najveća baštinska ustanova Nacionalna i sveučilišna knjižnica doista ima bogat opus u svojim fondovima. U nekoliko staklenih vitrina predstavljen je izbor iz opusa Vatroslava Lisinskoga, nadodala je Mihalić. ”Izložili smo autograf prve hrvatske opere Ljubav i zloba iz 1846., klavirski izvadak, rukopisnu građu koja je dijelom u autografu, dijelom je u prijepisu muzikologa Franje Ksavera Kuhača preko kojega je također dio ostavštine pristigao u knjižnicu, a poseban eksponat je originalna gramofonska ploča iz 1909. s ljubavnom romansom ‘Zorko moja’ iz opere Porin.

Foto: Dalibor Urukalović / PIXSELL

Paralelno s ovom izložbom napravili smo i virtualnu izložbu na mrežnim stranicama NSK, poručila je Mihalić.

Građa prikazana izložbom obuhvaća izvornu građu, autografe ili rukopisne prijepise skladbi, dokumente i tekstove, te tiskanu građu, monografske publikacije, uključujući libreta, notna i zvučna izdanja, vizualnu građu u obliku plakata i ilustracija kao i tekstove i priloge objavljene u periodičkim publikacijama. Jedna od autorica izložbe je i voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK Irena Galić Bešker koja je naglasila da je izložen i rukopis s biografskim podacima o Vatroslavu Lisinskom, jedna njegova prigodnica i čitav niz tekstova novijeg datuma koji su objavljivani u časopisima i periodici od 19. stoljeća do danas.

Foto: Dalibor Urukalović / PIXSELL

Životni put i djelo Vatroslava Lisinskog nadahnjivali su pjesnike različitih stilskih razdoblja, a Miroslav Krleža nazvao ga je “najeuropskim hrvatskim imenom”. Izložba će stoga pokazati i u kojoj mjeri je Lisinski našao odjek i u hrvatskoj književnosti, napomenula je suatorica izložbe i voditeljica Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK Irena Galić Bešker.

Foto: Dalibor Urukalović /PIXSELL

Kao nastavak na izložbu najavljena je izrada virtualne izložbe pod nazivom “Lisinski 200”, koja će predstavljati tematsko mjesto na kojem će ukratko biti predstavljen opus Vatroslava Lisinskoga s naglaskom na građu pohranjenu u Knjižnici. Zbog prostornih uvjeta koji nisu primjereni izlaganju izvorne građe, rukopisna građa izložena je samo na dan otvaranja izložbe, dok su digitalne reprodukcije građe dostupne za pregled na portalu Digitalne zbirke NSK. Izložba će biti otvorena do 13. studenoga.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja