Budi dio naše mreže

Godinama su vjernici u župi Svete obitelji u New Rochelleu u New Yorku prolazili ispod uljane slike Svete obitelji i sv. Ivana Krstitelja dok su ulazili i izlazili iz crkve. Zatim, jednog dana prošle godine, kad je profesor umjetnosti na obližnjem koledžu Iona svratio, primijetio je tu prekrasnu sliku...

/ dz

Profesor umjetnosti na fakultetu pomaže identificirati nestalu sliku Svete obitelji i sv. Ivana Krstitelja, piše Aleteia.
Što je talijansko remek-djelo iz 17. stoljeća radilo u crkvi u predgrađu New Yorka?

Godinama su vjernici u župi Svete obitelji u New Rochelleu u New Yorku prolazili ispod uljane slike Svete obitelji i sv. Ivana Krstitelja dok su ulazili i izlazili iz crkve. Zatim, jednog dana prošle godine, kad je profesor umjetnosti na obližnjem koledžu Iona svratio, primijetio je tu prekrasnu sliku…

“Odmah sam shvatio da je to talijanska barokna slika. I ja sam se na neki način upitao, zašto je ovdje? ” Profesor Thomas Ruggio rekao je za ABC Channel 7 u New Yorku.

Snimio je neke fotografije mobitelom i poslao ih stručnjaku u Muzeju umjetnosti Metropolitan i kolegi u Italiji. Identificirali su je kao jednu u nizu slika Cesarea Dandinija (1596-1657), člana firentinske umjetničke obitelji.

Slika se  naziva „Sveta obitelj s dojenčetom sv. Ivanom“.

Mons. Dennis Keane, župnik Svete obitelji, rekao je za ABC kako je bivši župnik mons. Charles E. Fitzgerald želio je da slike visi iznad ulaza u crkvu i kupio dvije u Europi. Mons. Fitzgerald je također dugi niz godina bio duhovni direktor Sjevernoameričkog koledža u Rimu. Časopis Westchester rekao je da je slika “nakon toga nestala iz međunarodne umjetničke zajednice”. Ruggio je rekao da se smatra nestalim jer se “spominje u dokumentaciji u arhivi Metropolitanskog muzeja”.

Met posjeduje sliku “Dobročinstvo” koja je vrlo slična slici Svete obitelji.

Župa je pristala posuditi remek-djelo koledžu Iona, gdje će biti obješeno u knjižnici Ryan u tromjesečnoj izložbi koju je priredio Ruggio, “Sveta obitelj Cesarea Dandinija s dojenčetom sv. Ivanom: ponovno otkriveno firentinsko barokno remek-djelo”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja