Budi dio naše mreže

Na Interliberu u Zagrebu i ove godine izlažu katolički izdavači koji za Hrvatsku katoličku mrežu izdvajaju izdanja s kojima se predstavljaju na najvećoj književnoj manifestaciji u Hrvatskoj.

/ Tihana Semijalac, Frane Rančić

Zagrebački Velesajam i ove godine na šest dana postaje centar knjige u Hrvatskoj te na radost mnogih ljubitelja čitanja predstavlja nova izdanja hrvaskih nakladnika. Istražili smo novitete hrvatskih katoličkih izdavača koji izlažu na našem najvećem sajmu knjiga.

Kršćanska sadašnjost nastavlja niz razgovora uspješnog dvojca Robert Sarah/Nicolas Diat

Don Anton Šuljić iz Kršćanske Sadašnjosti ističe knjigu razgovora novinara Nicolasa Diata s kardinalom Robertom Sarahom “Zamalo će večer i dan je na izmaku” koja je izašla nakon dobro primljenih knjiga “Bog ili ništa” i “Snaga tišine” istog dvojca. U ovoj knjizi kardinal progovara o nekim gorućim temama i pitanjima u samoj Crkvi, o krizama, krizi vjere, krizi svećeništva, o seksualnim skandalima i sl. te daje moguća rješenja. ‘Riječ je o vrlo utjecajnom kardinalu, pročelniku Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, tradicionalnistu koji se zalaže za prave vrijednosti’, navodi don Anton Šuljić.

Izdvaja k tome i vrlo zanimljiv naslov “Zaljubljeni kapelan – pripovijesti za vele i male” patra Tončija Trstenjaka, poznatog lica s Hrvatske televizije koji je nakon osnutka religijskog programa HRT-a bio njezin dugogodišnji voditelj. Tijekom sedam desetljeća života i dugog pastoralnog rada pisao je kratke priče koje su iznikle iz njegovih susreta s ljudima. “Zaljubljeni kapelan”, kao naslov jedne od propovijedaka poručuje da prvo treba biti zaljubljen u Boga da bi tu ljubav mogao prenijeti drugima.

“Čudom živ” – najaktualniji naslov Salesiane

‘Interliber je uvijek prilika da se pokaže sve ono što se ima, a ponajviše noviteti’, naglašava don Mihovil Kurkut iz Salesiane. Najaktualniji naslov ove izdavačke kuće zasigurno je “Čudom živ” don Toma Uzhunnalila koji je nedavno gostovao u Hrvatskoj. Priča je to o 557 dana provedenih u zatočeništvu ISIL-a i konačnom oslobođenju, nevjerojatno svjedočanstvo o odnosu Boga i čovjeka koje nam pokazuje ljudsku malenost i Božju veličinu i snagu.

Uz to, Salesiana ponovno predstavlja “Bibliju za velike i male” koja je izišla u suizdavaštvu s Edizioni San Paolo iz Italije, zatim “Tvitanje s Bogom” Michela Remeryja, “Kolajna šutnje” fra Ante Vučkovića te “Amoris laetitia” Hrvoja Vargića. Don Mihovil napominje kako trenutno pripremaju i najnovije naslove koji će biti predstavljeni u prosincu.

Verbum nudi odgovor na pitanje gdje je prava granica u kršćanskom smislu

Miro Radalj iz Verbuma izdvaja knjigu “Granice – kada reći ‘da’, kako reći ‘ne’ i preuzeti nadzor nad svojim životom” autora Henryja Clouda i Johna Townsendsa, dvaju poznatih psihologa koji dugi niz godina rade s obiteljima, poslovnim ljudima i svima koji žele svoj život uzdignuti na kvalitetniju razinu. ‘Svi mi imamo trenutke kad zaključujemo da je potrebno zaštititi vlastiti integritet, vlastite granice koje su na neki način međe između nas i bližnjih”, tumači Radalj navodeći kako vjernici često puta kad trebaju reći ‘ne’, bilo da riječ o vlastitom vremenu, srcu ili obvezama, smatraju da to nije kršćanski. Ova knjiga promatra nas kao osobe i naše odnose s drugima, djeci, supružniku, rodbini, ljudima s kojima se susrećemo i s kojima radimo, progovara o tome gdje je prava granica i u psihološkom i u kršćanskom smislu te može biti dobro sredstvo u približavanju ljudi. Zbog toga drži da je izuzetno značajna i da će biti dobro prihvaćena.

Druga knjiga za koju je siguran da će izazvati pažnju na Interliberu je “Devet mjeseci s Bogom” za majke, ali i očeve koje iščekuju svoje novorođenče. Knjiga je to koja otvara oči i srce prema djetetovoj prisutnosti u sebi i prema Božjoj beskrajnoj ljubavi s kojom se On brine za one koji se u njega uzdaju, a u njoj su sabrana iskustva majke koja je sama prošla trudnoće te kratke biblijske meditacije za svih devet mjeseci trudnoće.

Od mnoštva izdanja Miro Radalj izdvaja i nepoznati rukopis sv. Ivana Pavla II. koji do sad nije bio objavljen – “Bit i smisao kršćanstva” – jedan od udarnih noviteta na Verbumovu štandu ovogodišnjeg Iterlibera.

Veritas o jasnom stavu Crkve prema praznovjerju

Fra Vladimir Vidović, glavn i urednik Veritasa izdvaja peto izdanje životopisa sv. Franje Asiškog “Vječni zaljubljenik” Yvesa Ivonidesa objavljenog ove godine za blagdan sv. Franje. Radi se o Veritasovu klasiku koji je nastao 1976. godine, no i danas plijeni pozornost čitatelja, osobito mlađe generacije te nastavlja biti aktualan i privlačan suvremenom svijetu.

Drugo izdanje s kojim se Veritas predstavlja na ovogodišnjem Interliberu je upravo iz tiska izišla knjiga fra Josipa Blaževića “Praznovjerje – kako djeluju stvari koje ne djeluju?”. ‘Knjiga će zasigurno izazvati veliki interes, jer su u njoj knjizi pobrojana mnoga praznovjerja, od kucanja u drvo do broja 13 te im je dano katoličko tumačenje, a fra Josip Blažević kao ekspert upravo na tom području daje ponovno jasan i nedvosmislen odgovor i iznosi stav Katoličke Crkve’, naglašava fra Vladimir skrećući i na životopis manje poznatoga franjevca konventualca u našim krajevima, fra Placida Cortesea. Knjiga naslova “Creski Kolbe” opisuje životnu sudbinu fra Placida, talijanskog franjevca rodom s otoka Cresa, koji je mučki ubijen u Trstu 1944. godine, jer je pomagao mnogim ljudima različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti spašavajući ih od nacističkog režima. Knjiga je izišla povodom 75. obljetnice njegove mučeničke smrti.

“Evanđelje po Luki” u izdanju Glasa Koncila

Glas Koncila se, navodi Stjepan Sačer, predstavlja na Interliberu s “Evanđeljem po Luki”, upravo tiskanim prijevodom u dva sveska te knjigom “Domovinske i emigrantske teme” iz serije Hrvatske katoličke baštine 20. st. autora Pavla Tijana.

Tu je i najnovije izdanje, peta publikacija mons. dr. Matije Matičića, biskupskog vikara i rektora katedrale sv. Vida u Rijeci: “Israeli – Palestinian negotiations from 1991 till 2018, the case for political realism and inevitability of two state solution”. Riječ je o dijelu doktorske disertacije na engleskom i hrvatskom jeziku o izraelsko – palestinskim pregovorima od 1991. do 2018., slučaju političkog realizma i neizbježnosti rješenja dviju država.

Uz to, Sačer izdvaja i nedavna izdanja “Katolički vjeronauk u školi” autorice Ksenije Rukavina Kovačević, predstojnice Katehetskoga ureda Riječke nadbiskupije koja knjigom nastoji doprinijeti boljem razumijevanju uloge i vrijednosti vjeronauka u školi te njegovu suoodnosu sa župnom katehezom. Još jedna tražena knjiga u izdanju Glasa Koncila je i “Kako uspješnije kvariti međuljudske odnose” autora fra Šimuna Šite Čorića koji daje psihološko-teološki pristup bolestima duha. Kao psiholog objektivno opisuje najčešće smetnje dobrim međuljudskim odnosima te psihološkom analizom daje odgovore zašto se ljudi tako ponašaju. Potom kao teolog na temelju biblijskih tekstova i Crkvenoga nauka objašnjava što Bog kaže o bolestima duha.

Na Interliberu će se naći i odlično štivo za tinejdžersku populaciju u izdanju Glasa Koncila “Sveci – na malčice drugačiji način” mladog autora Nevena Drozdeka koji je uspio okupiti mnoge velikane vjere, s naglaskom na hrvatskima.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja