Budi dio naše mreže

Urednica Redakcije za kulturu HKR-a Katarina Varenica odabrala je za vas pet naslova katoličkih nakladnika na ovogodišnjem Interliberu.

/ Katarina Varenica

Cal Newport Digitalni minimalizam – Kako živjeti smisleno i usredotočeno u svijetu prepunu ometanja – VERBUM

U knjižare Verbuma dan prije Interlibera stigla je knjiga Digitalni minimalizam. Vrlo je vjerojatno da upravo ove riječi čitate na zaslonu svoga telefona pa možda naslov ove knjige zvuči kao oksimoron. Je li digitalni minimalizam danas uopće moguć? Tko se još odriče društvenih mreža i/ili aplikacija? Htjeli ne htjeli, pametni telefoni, društvene mreže i razne aplikacije izvor su naših informacija, ali vrlo često su i izvor uznemirenosti, gubitka vremena, usredotočenosti, fokusiranosti… Stoga je ova knjiga, koju je napisao sveučilišni profesor računarstva Cal Newport, svojevrstan priručnik za preživljavanje za cijelu jednu generaciju koja živi uz digitalne alate. Međutim, ti alati također mogu poremetiti našu sposobnost da se usredotočimo i budemo učinkoviti, a oduzimaju nam i prijeko potreban nutarnji mir. Reagirajući na sveprisutnu digitalnu preopterećenost i s njom povezan nedostatak pozornosti i fokusiranosti, sveučilišni profesor računarstva Cal Newport u ovome svjetskom bestseleru nudi strategiju i konkretan plan za promišljenu, svjesnu upotrebu tehnologije. Želi nam, zapravo reći kako koristiti tehnologiju da ona nama služi. Danas je prava rijetkost vidjeti ljude koji se druže, a da u rukama nemaju pametne telefone. Uz ovu knjigu naučit ćete upravo to: kako istinski uživati u ugodnome društvu, dobroj knjizi i opuštanju, a sve to bez straha da ćete nešto propustiti u digitalnome svijetu. Prof. Newport nudi i strategije i metode koje će vam to omogućiti poput digitalnog raščišćavanja, savjeta da vrijeme provodite sami, da ne stisnete “Sviđa mi se”, da ponekad možda ostavite telefon kod kuće, da se vratite slobodnim aktivnostima te na koncu da se pridružite pokretu otpora. Kada pročitate ovu knjigu shvatit ćete da je digitalni minimalizam zapravo cijela jedna filozofija o kojoj Newport kaže: “Prema mome iskustvu, ključ trajnoga uspjeha s ovom filozofijom jest razumjeti da se ne radi zapravo o tehnologiji, već više o kvaliteti života. Što više budete eksperimentirali s idejama i praksama koje smo iznijeli, to više ćete uviđati da je digitalni minimalizam mnogo više od skupa pravila, da se radi o njegovanju života vrijedna življenja u ovo naše doba zamamnih uređaja.” Valjda naglasiti i da Newport kao znanstvenik računarstva nikako ne odbacuje inovacije internetskoga doba. Naprotiv, zanesen je mogućnostima tehnološke budućnosti, no uvjeren je da moramo uložiti napore za preuzimanje kontrole nad digitalnim životom. Ova knjiga u tome nam itekako može pomoći.

Luciano Grigoletto Knjiga za nesavršene roditelje – SALESIANA

“Ako želite biti savršeni roditelji, odmah odustanite jer je to nemoguće.” 

Poznati talijanski psiholog, terapeut i odgojni stručnjak Luciano Grigoletto dospio je do ovog zaključka na samom početku knjige. Međutim, nema potrebe za pretjeranim žaljenjem. Ono što možete jest postati dovoljno dobar ili prihvatljiv roditelj. Kako poručuju iz Salesiane, roditeljstvo nije znanost, nego je više umjetnost. Ovaj duhoviti, vrckavi pristup koji govori o ozbiljnom zvanju roditeljstva želi nas zapravo opustiti i reći da će sve biti u redu. Grigoletto je poznati klinički psiholog, ali i filozof i komparatist književnosti pa je sve te osobine svojega zvanja i osobnosti utkao u ovu knjigu koja je u isto vrijeme humoristična, stilski bogata, ali i obogaćena brojnim primjerima iz kliničke prakse. Autor daje savjete roditeljima što činiti, ali i što ne činiti te kako izbjeći određene zamke u odgoju. Na relativno malom broju stranica obuhvaćen je širok period koji počinje od same odluke da se ima dijete pa sve do adolescencije i djetetova osamostaljenja. Cilj je, zapravo, odgoj samostalnog, odgovornog i samouvjerenog djeteta već u adolescenciji. Luciano Grigoletto je laik i iz tog očišta je knjiga i pisana, no ona je u potpunosti u skladu s kršćanskim poimanjem odgoja, iako izričito ne spominje vjeru. Na ovim stranicama pronaći ćete jedan realističan pristup odgoju. Brojni primjeri iz prakse pokazat će nam kako postaviti jasne granice, kako ne okrivljavati druge za svoje neuspjehe, kako se osloboditi utjecaja odgoja kakav smo imali mi, kako poticati razvoj samoregulacije itd.  Autor poručuje očevima i majkama da nisu pozvani (ni odgovorni) dijete voditi za ručicu do neke idealne odraslosti. Umjesto toga, pokazuje vam kako bodriti, savjetovati, biti dobar primjer i graditi djetetovo samopouzdanje vjerom u njegove sposobnosti. Kada dobro pručite ove stranice i dalje ćete se naći u situaciji da se vaše dijete ponekad ponaša neprimjereno, da vrištanjem želi nešto postići, da preispituje svoje odluke i pitate se gdje ste pogriješili, ali ako ste dobro upili Grigolettove riječi, onda ćete se u takvim situacijama znati postaviti i shvatit ćete da odgajajući djecu odgajate i sebe i da vam svakim danom sve bolje ide. No, bez obzira na taj napredak ni vi ni vaša djeca nećete postati savršeni, ali ćete poboljšati svoju nesavršenost.

Šimun Šito Ćorić Putokazi s jednog planeta – KRŠĆANSKA SADAŠNJOST

Franjevački redovnik, misionar, hrvatski književnik, glazbenik, psiholog i sveučilišni profesor – fra Šimun Šito Ćorić – žanrovski različite tekstove, nastajale tijekom gotovo pola stoljeća, prikupio je u knjizi Putokazi s jednog planeta. S pravom možemo reći da je autor u svoje priče utkao cijelog sebe, svu širinu i dubinu svojih interesa, znanja i iskustava, promatrajući i spoznajući svijet iz različitih kutova svoje znatiželje: kao misionar i hodočasnik, kao književnik koji putuje na međunarodne kongrese PEN­a, zatim kao čelni čovjek Hrvatskoga svjetskog kongresa koji se zauzima za hrvatske zajednice širom svijeta, pa kao znanstvenik, glazbenik, putnik. U susretu s ljudima i kulturama iz svih dijelova svijeta, od Novog Zelanda do Južne Afrike, Europe, Amerike, fra Šito je njegovao otvorenost, poniznost i prijateljstvo, dopustivši drugima i drukčijima da ga dotaknu i obogate. Tkanje fra Šitinih priča uvijek je uzajamno, isprepleteno nitima primanja i davanja, zauzete znatiželje i istinskog susretanja, poručuju iz Kršćanske sadašnjosti. Pritom se uvijek vraćao vlastitim korijenima, hrvatskim otiscima na planetu, hrvatskim iseljenicima. Tako nam je podario ne samo vlastito životno iskustvo, s mnoštvom autobiografskih elemenata utkanih u cijeli niz izvješća sa svojih putovanja s gotovo svih kontinenata, nego je donio i cijeli niz nepoznatih ili manje poznatih podataka o životu i svijetu kroz koji je prolazio. Knjiga Putokazi s jednog planeta zapis je o životu jednoga franjevačkog redovnika, misionara, književnika, sveučilišnoga profesora, iseljenika, svjetskoga putnika koji je od drugih znao primati, ali i drugima davati, što najbolje svjedoče upravo izvješća u ovoj knjizi. Riječ je, dakle, o fra Šitinim putopisima dobrote koji do/nose nadu, a isprepleteni sjajnim pripovjedačkim umijećem i napisani gotovo lapidarnim stilom, otvaraju put širokoj čitateljskoj publici, poglavito onom njezinu dijelu koji želi nešto više znati o nama samima, u tom dalekom svijetu.

Ivan Martić Zvona Vukovara – VERITAS 

S obzirom na izdavačku djelatnost Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskog možemo reći da je roman Zvona Vukovara neobičan jer je riječ o pravom ljubavnom romanu, a u Veritasu većinom objavljuju drugačije žanrove. Riječ je, dakle, o ljubavnom romanu u Domovinskom ratu kojega je napisao student Ivan Martić, koji je danas poslovni čovjek i koji iz svoje perspektive, neopterećen političkim odnosima piše dirljivu priču. U toj priči povezuju se Split i Vukovar preko mladića koji iz Dalmacije dolazi u Vukovar i nailazi na ratna stradanja u Gradu heroju. Ovaj mjesec obilježavamo i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara pa će ovaj nadahnut roman prepun domoljubnih misli dobro doći da ne zaboravimo da ono što se dogodilo prije više od 30 godina nije daleka prošlost, nego dio naše povijesti kojeg svakoga dana trebamo biti svjesni.

“Tebi, dragi čitatelju, ostavljam neispisane zadnje retke ove knjige. Ispiši ih kada budeš u tišini slušao ponoćna zvona svoga grada, svoga mjesta u kojem živiš. Nemoj nestrpljivo čekati da njihov odjek nestane negdje u dalekom beskraju i zaboravu. Zaustavi se i osluhni što ti ona žele reći. Možda ti upravo šapuću zaboravljenu priču o nezaboravljenoj ljubavi.” (Ivan Martić)

 

Silvana Burilović Crnov Smiljana Rendić – zlatno pero hrvatskoga novinarstva – GLAS KONCILA

“Smiljana Rendić – zlatno pero hrvatskoga novinarstva” naslov je nove knjige autorice Silvane Burilović Crnov, prve knjige objavljene u novopokrenutoj biblioteci »Znameniti katolički novinari« koja je zajednički projekt Glasa Koncila i Društva hrvatskih katoličkih novinara.
Knjiga u šest poglavlja prikazuje život i djelo Smiljane Rendić (1926. – 1994.), znamenite novinarke i književnice, vrhunske teologinje (bez obzira na to što iza njezina djela ne stoji sveučilišno obrazovanje) te istaknute laikinje Crkve u Hrvatskoj tijekom i nakon Drugoga vatikanskoga koncila, koju s pravom možemo svrstati među prvakinje hrvatskoga katoličkoga novinarstva. Nastala je na temelju analize njezinih tekstova i privatnih pisama te razgovora s osobama koje su ju poznavale i s njom surađivale. Knjiga prikazuje život Smiljane Rendić, njezinu domagojsku duhovnu formaciju i njezino hrvatsko nacionalno usmjerenje, zbog kojega je bila žrtva komunističkoga progona i političkoga procesa jer su ju zbog glasovitoga članka »Izlazak iz genitiva ili drugi hrvatski preporod« socijalističke vlasti optužile za djelo neprijateljske propagande. Doznat ćete sve o njezinu novinarskom i književnom radu u brojnim katoličkim časopisima i Glasu Koncila, ali upoznat ćete ju i kroničarku Drugoga vatikanskoga koncila. Nerazumijevanje njezina rada te uloge vjernika laika u Crkvi također je tema ove knjige. Posljednje poglavlje donosi zanimljiv odnos Smiljane Rendić prema autoritetima, a osobito s glavnim urednicima Glasa Koncila. Budući da još nigdje nije objavljena cjelovita bibliografija Smiljane Rendić, koja će biti potpuna tek kad se do kraja uredi njezina ostavština, na kraju novoobjavljene knjige autorica prvi put donosi njezine brojne objavljene bibliografske jedinice.
Osim njezina životopisa, knjiga na znanstveni način osvjetljava do sada nedostatno proučavano i predstavljeno razdoblje crkvenomedijskoga djelovanja i povijesti unutar Crkve u hrvatskom narodu prošloga stoljeća. Zato je knjiga namijenjena svima koji žele bolje upoznati život i traženja unutar Crkve, odnosno put onih koji su, nesebično i samoprijegorno, ugrađivali svoje živote i djelovanje u njezin hod. Iako Glas Koncila fizički nije na Interliberu, smatrali da vam trebamo preporučiti ovo izdanje koje možete, po sajamskim cijenama, nabaviti u knjižari Glasa Koncila ili putem interneta.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja