Budi dio naše mreže

U svojih 30 godina, Hrvatski komorni orkestar je ugostio više od 600 domaćih umjetnika – kako solista tako i dirigenata, praizveo gotovo 100 djela hrvatskih skladatelja, snimio šest nosača zvuka od kojih je posljednji objavila američka izdavačka kuća PARMA Recordings, te praizveo operu "Jelka" jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja Blagoja Berse.

/ hk

Tijekom prosinca, Gudački ansambl Hrvatskog komornog orkestra, zajedno s Mojcom Ramušćak na violini i sopranisticom Dolores Leko, održat će dva koncerta s istim programom u Vukovaru i Zagrebu. Koncert u Vukovaru, koji će se održati u nedjelju 6. prosinca, je poklon orkestra Gradu Vukovaru koji se ove godine održava po 17. put.

Koncert se uvijek održava na drugu adventsku nedjelju i orkestar je izrazito ponosan na ovu tradiciju, ističu iz Orkestra. Vukovarski koncert će se održati u Dvorcu Eltz (paviljon I.) u 18 sati. Koncert u Zagrebu održat će se u srijedu 9. prosinca u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu. Napominjemo da zbog trenutnih epidemioloških mjera Hrvatski glazbeni zavod može primiti samo 35 ljudi.

Hrvatski komorni orkestar utemeljen je 1988. na poticaj Hrvatske udruge orkestralnih i komornih umjetnika, pod predsjednikom Stankom Mlinarom. Idejni začetnik Anđelko Ramušćak želio je potaknuti komorne ansamble na izvođenje orkestralne literature te dati priliku mladim glazbenicima da se predstave i steknu prva orkestralna iskustva. Šefovi dirigenti orkestra bili su Kazushi Ono, Pavle Dešpalj, Dian Tchobanov i Miran Vaupotić, piše na mrežnim stranicama Hrvatskog komornog orkestra.

Foto: Facebook/ Davor Kelić

Neposredno pred početak Domovinskog rata u Hrvatskoj, Hrvatski komorni orkestar gostovao je 1990. i 1991. u gradovima Sisku, Hrvatskoj Kostajnici, Glini, Dvoru na Uni, Pakracu, Gospiću, Lipiku izvodeći niz koncerata pod nazivom “Koncerti mira i nade”. Ovi nastupi u prepunim crkvama i pozornicama pučkih učilišta unosili su žiteljima gradova prije njihova ratnog egzodusa i stradanja radost i nadu da će Hrvatska prebroditi prijeteću ratnu zbilju koja se zlokobno nadvijala nad domovinom.

U svojih 30 godina orkestar je ugostio više od 600 domaćih umjetnika – kako solista tako i dirigenata, praizveo gotovo 100 djela hrvatskih skladatelja, snimio šest nosača zvuka od kojih je posljednji objavila američka izdavačka kuća PARMA Recordings, te praizveo operu “Jelka” jednog od najznačajnijih hrvatskih skladatelja Blagoja Berse.

Poslušajte jednu od kompozicija koju će ansambl izvesti na koncertima!

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja