Budi dio naše mreže

U Skopju je nedavno otvorena izložba 'Pogled' akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann, a koncert duhovne glazbe održao je Stijepo Gleđ Markos.

/ mb

U galeriji Doma kulture ‘Kočo Racin’ u Skoplju početkom svibnja otvorena je izložba ‘Pogled’ hrvatske akademske slikarice Ivane Jovanović Trostmann iz Dubrovnika. Izložbu je otvorila profesorica Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Katja Bakija, koja je govorila o relacijama inspiracija i poruka umjetnice koje ova izložba nosi kao krucijalne vrijednosti.

Prigodom otvorenja izložbe Violeta Kalikj, povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica J.U. Doma kulture Kočo Racin Skoplje, istaknula je kako radovi Ivane Jovanović Trostmann obiluju bljeskom svjetlosti pitoresknog krajolika Mediterana i vizura mora, hridi i vječne ljepote Dubrovnika, koji se nadopunjuju povijesnom sakralnošću i utjelovljenom u monumentalnim spomenicima. Njezini radovi, posebice markantni portreti, usmjeravaju nas na kulturnu povijest koja je u velikom dijelu prožeta i počiva na sakralnim temama, kazala je Kalikj.

U sklopu svečanosti otvorenja nastupio je dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos, koji je nazočne oduševio brojnim skladbama različitog žanra.

Ova suradnja omogućena je potporom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, a ostvarena uz potporu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji. Nazočnima su se obratili i mr. sc. Jozo Serdarević, Teo Trostmann, a duhovnu misao uputio je katedralni župnik isusovac p. Vinko Masla

Stihove je govorila Jele Nadramija, a svečanosti su nazočili predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji te predstavnici Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji.

U cilju intenziviranja započete suradnje s Dubrovnikom, te između dviju zemalja Republike Sjeverne Makedonije i Republike Hrvatske doputovala je skupina različitih profila stručnjaka i djelatnika iz više različitih područja djelovanja te predstavnici Gradske Uprave Grada Dubrovnika.

Večer nakon otvorenja izložbe Stijepo Gleđ Markos održao je koncert duhovne glazbe u Katedralnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Skoplju. Koncertu su nazočili i veleposlanica RH Nives Tiganj i predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Sjevernoj Makedoniji, predstavnici Zajednice Hrvata u Republici Sjevernoj Makedoniji, Nenad Nemet predsjednik Zajednice Hrvata – Ogranka Skoplje i brojni gosti koji su doputovali iz Dubrovnika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja