Budi dio naše mreže

U emisiji "Tolle lege/ Uzmi i čitaj" Radija Mir Međugorje u utorak, 14. ožujka 2023. predstavljena je knjiga “Pred križem – Otajstvo križa u tvome životu”. Riječ je o molitveniku iz pera fra Josipa Vlašića, a predivnim slikama ga je obogatila splitska umjetnica Karin Grenc. Knjiga je podijeljena na tri poglavlja. Na prvom mjestu je molitva Puta križa (14 postaja) s uvodom samog autora, zatim je tu fra Josipova meditacija: Dodirujem Tvoje rane, Isuse; i na kraju su Male litanije ljubavi.

/ mp

Zapravo po križu mogu doći do uskrsnuća. I to je preobrazba u koju i mi možemo ući.

“Svi mi nađemo se pred križem. Krist se u nekom trenutku svoga života našao pred križem. I on je imao svoju muku s križem, padao je pod križem, nosio je križ kao pravi čovjek, ali je na kraju prihvatio taj križ, nije protestirao, nego ga je prihvatio, i sve je to činio s velikim pouzdanjem u ljubav svog nebeskog Oca. Meni se čini da je to i naša mogućnost. Svatko od nas nađe se pred križem i svatko od nas ima opciju hoće li mrziti križ i proklinjati ga, hoće li mrziti svoj život, protestirati pred svijetom, Bogom zato što mu se dogodio križ ili će ipak kao Krist prihvatiti taj križ, priznati da mu pred križem treba pomoć drugih i pred križem razviti jedno veliko pouzdanje u ljubav nebeskog Oca. I kad se to dogodi, kad se uspijemo pouzdati u Boga koji me ljubi, koji me ne ostavlja iako imam križ, ja vjerujem da tada i mi možemo doći do iskustva da nas križ nije satrao, uništio, nego da me je križ preobrazio. Zapravo po križu mogu doći do uskrsnuća. I to je preobrazba u koju i mi možemo ući”, istaknuo je fra Josip o knjizi, donosi Radio Mir Međugorje.

Govoreći o suradnji s Karin Grenc koja je radila slike za ovu knjigu fra Josip je istaknuo kako već duže vremena prati na društvenim mrežama ono što Karin radi i ”kako je u tim njenim djelima naslutio jedan snažan duh, snažno iskustvo Boga”.

O nastanku ovih slika Karin je u emisiji “Tolle lege” kazala da je sve prepustila Bogu.

“Slušajući fra Josipove meditacije uz njih sam radila i sve je bilo zapravo nadahnjujuće za rad”, kazala je Karin.

Postaje Križnoga puta Karin Grenc ostat će stalno u Masnoj Luci kao jedan sakralni dio buduće kapelice u Kući molitve u Masnoj Luci.

Cijelu emisiju “Tolle lege/ Uzmi i čitaj” u kojoj su gostovali fra Josip Vlašić i Karin Grenc poslušajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja