Budi dio naše mreže

U Zagrebu se 28. i 29. listopada u sklopu tradicionalnoga međureligijskoga skupa „U duhu Asiza“ ove godine obilježava 800. obljetnica susreta sv. Franje i sultana Malika Al-Kamila u Egiptu. Domaćin prvoga dana je Islamski centar, a drugi dan franjevačka crkva i samostan na Kaptolu. Tom prilikom će se moći razgledati jedinstvena izložba koja prikazuje taj povijesni događaj,

/ mp

Samostan sv. Franje, u suradnji s Međunarodnim franjevačkim centrom za dijalog Reda manje braće konventualaca, priredio je izložbu replika umjetničkih djela susreta sv. Franje i sultana Malika Al-Kamila u Egiptu.

Podsjetimo, u periodu između 1095. i 1291. godine, vodili su se križarski ratovi, odnosno kršćani su htjeli preuzeti vlast od muslimana nad Jeruzalemom. U tom kontekstu važan je susret Franje i Sultana 1219. godine.

Prema riječima Zorana Milića, tajnika Franjevačkog instituta za kulturu mira, u HKR-ovoj emisiji “Aktualno” u ponedjeljak, Franjo je bio čovjek svog vremena.

“Sveti Franjo je nadišao kontekst vremena. Nije došao kod njega s nekim određenim planom jer u Sultanu nije vidio neprijatelja već čovjeka. Ne znamo što su razgovarali, ali znamo da je završilo prijateljski. Sultan je bio vojskovođa, ali radi se o čovjeku koji je imao otvoreno srce. Franjo je k njemu došao svjedočiti vjeru, to nije bio diplomatski razgovor. Pokazalo se da je razlog susreta bilo međusobno obogaćenje”, poručio je Milić.

Zamjenik predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Mevludi efendija Arslan poručio je kako Islamska zajednica uvijek prisustvuje događajima vezanima uz “Duh Asiza”.

“Mislim da je molitva za Hrvatsku i nakon Domovinskog rata potrebna. Imali smo zajedničke susrete i molitve upućene Bogu da prestane rat u Hrvatskoj i drugim zemljama. Molitvom društvu pokazujemo kako je ishodište jedno, a to je Bog ili Alah. To je jedan isti Bog. Bez obzira kad smo u teškim situacijama, svi zajednički sastanemo i molimo se. Zemlja je Božja i ima mjesta za sve”, poručio je Mevludi efendija Arslan.

Donosimo dio izložbe slika koja prikazuje povijesni događaj, kada brat Franjo, naš budući svetac, polazi iz križarskoga vojnog tabora koji je okruživao Damietu u Egiptu, muslimansku utvrdu, i ide preko linija razgraničenja da bi se susreo s Malikom Al-Kamilom, kairskim sultanom i poglavarom vojske Polumjeseca. Sultan ga prima da bi čuo što mu želi reći. Na kraju njihova razgovora, Franjo je otpušten u miru i neozlijeđen vraća se u križarski tabor, što je bilo posebno iznenađenje u ono doba.

Paolo Gaidano, Franjo pred Sultanom, 1898. Jeruzalem, blagovaonica Samostana sv. Salvatora

Zacarías González Velázquez, Sv. Franjo pred egipatskim sultanom Malek al Kamelom,1778. Španjolska, Madrid, Nacionalni muzej u Pradu

Baccio Maria Bacci, Sv. Franjo govori egipatskom Sultanu o Kristu, 1929-1940. Chiusi della Verna, Svetište na La Verni

Marco I. Rupnik, Sv. Franjo propovijeda pred Sultanom, 2009. San Giovanni Rotondo, Kripta crkve sv. Pia iz Pietrelcine

Robert Lentz ofm, Sv. Franjo i Sultan, 21. st. SAD, New York

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja