Budi dio naše mreže

"Jaslice na zidu" novo je djelo talentirane mlade umjetnice Eve Vukine iz Čakovca.

/ dt

Jaslice na zidu/ autor: Eva Vukina

“Jaslice na zidu moje sobe odraz su mog razmišljanja i radosnog iščekivanja Isuseka. Po uzoru na dječji crtež, kroz semantičku perspektivu naznačila sam važnost određenih likova u jaslicama. Djeca likove koje doživljavaju važnijima prikazuju većima. Dijete će svoju majku prikazati neproporcionalno velikom i time izraziti njezinu važnost i značenje, time dječji crtež postaje poruka”, tim je riječima svoj rad opisala Eva Vukina.

Mlada umjetnica ističe da je promatrajući jaslice očima malog djeteta nacrtala velikog Isusa, uz Njega Josipa i Mariju, a onda i životinjice koje nose svoju simboliku. “Jaslice su naša srca u kojima će se roditi Božić, mali Isus. Isusu nije stalo da mu pripravimo ugodnu palaču gdje obično pozivamo prijatelje i poznanike. On želi ući u našu siromašnu nutrinu, koje se i sami sramimo, želi je izliječiti, želi da Ga doživimo i nosimo u srcu. Nek’ nam Isus zauzme cijelo srce, neka On bude u njemu najveći”, ističe Vukina.

Mali Isus/autor: Eva Vukina

“Osim Svete obitelji u našim jaslicama (srcima) su i određene životinjice koje nose svoju simboliku. Vol se prvenstveno veže uz mir. Vol je strpljiv, dobrohotan i smiren, a legenda kaže da je malenog Isusa grijao svojim dahom. Osim smirenosti, vola karakterizira i radinost. Ne buni se protiv tereta, vuče natovarena kola i poslušan je svome gazdi.

Magarac se veže uz radost. Iako ga smatramo tvrdoglavim i glupim, on ima jednu lijepu osobinu, zna se radovati malim stvarima. U betlehemskoj štalici, magarac je imao nekoga tko mu je podario radost, imao je Isusa.

Ovca simbolizira povjerenje, jer ona ide za glasom svog pastira, slijedi ga, ima povjerenja u njega. Svjesna je da joj pastir pruža zaštitu i pomoć te da je bez njega izložena opasnostima”, tumači elemente svog djela Eva Vukina i poručuje:

“Želim da ovaj crtež jaslica bude poruka svima, da se u jaslicama (srcima) svake osobe nastani Sveta obitelj s Isusekom na prvom mjestu. Gledajmo na svijet djetinjim očima, jer samo čisto srce može doživjeti Božić, rođenje malenog Isusa”.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja