Budi dio naše mreže

Peti Festival kršćanskog kazališta otvoren je u četvrtak u Dvorani svetog Franje na zagrebačkom Svetom Duhu. Publiku je pozdravio novi ravnatelj Festivala, fra Vladimir Vidović, ujedno i glavni urednik Veritasa-Glasnika sv. Antuna Padovanskoga, koji je od ove godine izvršni organizator Festivala.

/ mp

Fra Vladimir Vidović pozdravio je nazočne, među kojima je bio i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, Dan Đaković i predstavnici slovenske Provincije sv. Josipa.

Fra Vidović je zaželio dobrodošlicu festivalskoj publici istaknuvši kako se Festivalom kršćanskoga kazališta želi potaknuti i druge da stvaraju kazališna djela jer se  trud i rad u službi istine i ljubavi uvijek isplati.

“Evangelizirati kulturu u našem slučaju znači vratiti je njenim korijenima, vratiti joj smisao i središte. S obzirom da je europska kultura utemeljena na kršćanskoj kulturi, onda je riječ o reevangelizaciji. Trenutno smo svjedoci obrnutog procesa, procesa razgradnje, dekristijanizacije, odricanja od svojih korijena, što rezultira krizom cijele zapadne civilizacije utemeljene na kršćanskim zasadama”, istaknuo je fra Vidović te na koncu zahvalio suradnicima Festivala i Veritasa, Ansamblu Kolbe, Hrvatskoj provinciji sv. Jeronima franjevaca konventualaca te Minstarstvu kulture RH, pozvavši prisutne na sve predstave i programe ovogodišnjega Festivala.

Ravnatelj Festivala fra Vladimir Vidović

Uslijedila je izvedba mjuzikla Svetac svega svijeta Nine Škrabea i Branka Barduna u izvedbi Ansambla Kolbe. U ovome jedinstvenom projektu sudjeluju etablirana imena na području glazbene i dramske umjetnosti. Mjuzikl Svetac svega svijeta donosi glazbeno-scensko osvježenje duhovnog karaktera s ciljem širenja univerzalne poruke ljubavi namijenjene svima. Ansambl Kolbe okuplja mlade talentirane ljude koji u svoje slobodno vrijeme sudjeluju u kreiranju mjuzikala duhovne tematike. Ansambl je nastao pod okriljem Veritasa-Glasnika sv. Antuna Padovanskog iz Zagreba prije sedam godina te je od tada do danas producirao četiri vrhunska mjuzikla koji su izvedeni u kazalištima i drugim prostorima diljem Hrvatske i u inozemstvu. Cjelokupni projekt je volonterski i predstavlja velik doprinos novoj evangelizaciji putem kazališne umjetnosti. Festivalska je publika prepoznala sve spomenute karakteristike ali i umjetničku vrijednost izvedbe te oduševljeno reagirala i ansambl nagradila višeminutnim, snažnim pljeskom.

Festival kršćanskog kazališta

Festivalski program nastavlja se u petak u 20 sati Večeri u čast Rajmunda Kuparea, hrvatskoga dominikanca,  književnika, esejiste, pjesnika, dramatičara,  estetičara, sveučilišnog profesora i akademika, u sklopu koje će prof. dr. sc. Sanja Nikčević ugostiti umjetnike koji će razgovorom te glazbenim i dramskim sadržajem predstaviti bogat Kupareov umjetnički opus.

Tijekom subotnjega jutra održat će se radionica Dramske igre, vježbe i tehnike u nastavi katoličkoga vjeronauka, namijenjena vjeroučiteljima i odgojiteljima u vjeri, pod vodstvom Nataše Roginek. U subotu navečer program otvara predstava Rita Dramske sekcije Videki KUD-a Marof, a nastavlja ga izvedba oratorija Marija Pomoćnica, skladatelja Brune Vlaheka. Oratorij je nastao prema dramskom tekstu Kristine Gavran, dok je stihove prilagodila Ksenija Sanjković, a izvest će ga članovi zborova i orkestra Župe Marije Pomoćnice iz Zagreba, pod dirigentskim vodstvom Edija Vugrineca i u režiji Teje Agejev.

Posljednjega dana Festivala, u nedjelju u 10,30 sati, najmlađu će publiku uveseliti dvije predstave. Prva je igrokaz Sveci zdravoljupci, kojega će izvesti dramska sekcija Mali prijatelji misija, te predstava Zemlja Čudesa Nine Škrabea u režiji Klementine Škrabe i izvedbi Kazališta Škrabe.  

Uoči posljednje izvedbe, održat će se program Sjećanje na Vikija Glovackog, koji će ugostiti redatelja Vladimira Gerića. Festival će u večernjim satima zatvoriti članovi Frame iz Posušja predstavom Dvije majke, nastalom prema tekstu s. Ines Vujice u režiji fra Joze Hrkaća.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja